Як стати колекціонером листівок

Найстаріша в Світі листівка

Жоден подарунок не обходиться без яскравої листівки із приємними побажаннями. Вони з'явилися ще в XIX столітті, але суспільство не одразу прийняло та полюбило їх. Спочатку багатьом людям не подобалася ідея відкрито писати свої побажання на картках. Але згодом ці картки стали популярними по всьому світу.

В сучасному світі ми більше користуємося віртуальними картками. У наш час в мережі інтернет можна легко знайти безліч гарних листівок з привітаннями та побажаннями.

А старовинні листівки зараз збирають колекціонери, перепродують їх та заробляють гарні гроші. Таке хобі називається філокартією. Як же зібрати свою колекцію листівок? Розкажемо про фактори, які впливають на їхню вартість.

Стан листівки

Досвідчений колекціонер насамперед оцінює стан листівки. На картці не має бути видимих дефектів: рваних країв, дірок, потертостей. Чим краще зберігся колір малюнків та написів, тим вищою буде вартість старовинних листівок. Вони не мають бути підмочені або зім'яті.

Будьте обережні: старовинна листівка, яка має ідеальний вигляд, може бути підробленою репродукцією. У такому віці всі картки мають дефекти, головне, щоб вони були незначними.

Її вік

Найстарішу з відомих листівок було продано 2002 року за 50 тисяч доларів. Вона була надрукована у 1840 році. Її стан був ідеальним, але саме вік став головним чинником, який вплинув вартість. Ця листівка була однією з перших карток, що люди надсилали поштою.

Усі листівки, надруковані до 1 липня 1898, мають високу вартість. Їх також випускали у США та в рекламних цілях. На розворотах писали інформацію про магазини, сповіщали покупців про розпродаж. Ці картки дуже цінуються на міжнародному ринку. За одну з них можна отримати понад 400 доларів.

Визначити вік можна за датою, надрукованою на листівці. Або штемпелем, якщо картку колись відправляли поштою.

листівка з днем народження

сучасна листівка з днем народження для чоловіків: krainau.com

Рідкісність

Чим рідше зустрічається листівка, тим вона дорожча. За картку, випущену тиражем у тисячі копій, ви навряд чи зумієте виручити багато грошей. Але якщо її надрукували в обмеженій кількості, великий шанс, що вона вважатиметься цінною. Але не всі рідкісні листівки коштують дорого. На ціну також впливатиме тематика.

Наприклад, на ринку колекціонерів цінуються листівки, на яких зображено знакові моменти історії. Або місця (будівлі, пам'ятники, природні об'єкти), які нині вже не існують. Колекціонери не викладатимуть гроші за різдвяні листівки. Натомість щедро заплатять за картки із зображенням перших океанських лайнерів. Також популярністю користуються вікторіанські листівки з кішками, гусями та навіть капустою.

Штемпель

Штемпель допомагає встановити вік листівки. Також за ним можна зрозуміти, де її було випущено і куди відправлено поштою. Але й сам тип штемпеля також може збільшити вартість картки.

Якщо він добре зберігся, листівка буде дорожчою. Чим чіткіше видно текст, тим краще. Якщо на обороті залишилася стара поштова марка, це також підніме вартість. Цінуються і малюнки, які добре збереглися, зроблені від руки.

Частина колекціонерів збирає лише поштові марки або штемпелі, тому під час їх продажу ви можете заробити ще більше грошей. У той же час, вам доведеться зіткнутися з додатковою конкуренцією.

Старовинна листівка з привітанням на Хелловін

Старовинна листівка з привітанням на Хелловін

Інші фактори

Є й інші чинники, які впливають вартість. Наприклад, набагато більше коштують листівки, надіслані відомими людьми. Розпізнати їх можна за текстом, написаним на звороті картки. Також на вартість впливає художник, який оформляв листівку. Наприклад, різдвяні малюнки Еллен Клепседл високо цінуються колекціонерами. Листівки з такими зображеннями зазвичай коштують понад 50 доларів.

Колекціонери звертають увагу на країну виготовлення. Листівки, надруковані в США, Великій Британії та Німеччині, вважаються зразковими за якістю. Вони краще зберігаються, тому мають менше видимих дефектів. Водночас такі листівки розповсюдилися всім світом, тому рідкісними їх не назвеш. А ось картки із екзотичних країн можуть коштувати до тисячі доларів.


Читайте также