Що робити при панічних атаках

Що робити при панічних атаках

Ознаки паніки

У різних людей паніка проявляється по-різному. Як правило, у людини починає частіше битися серце, вона пітніє, їй здається, що їй не вистачає повітря, у лівій частині грудей щось болить. Багато хто в цей момент відчуває запаморочення, нудоту, озноб або, навпаки, сильний жар. Крім фізичних відчуттів, часто при панічній атаці людину охоплює сильний страх, почуття біди, що насувається, деяким навіть здається, що вони помирають або божеволіють. Нерідко в цих ситуаціях людина кидається викликати швидку допомогу. Приступи зазвичай тривають 15-30 хвилин, можуть виникати від одного разу на місяць до декількох разів на день.

Як не варто робити

Є два фактори, що заважають позбутися паніки природним шляхом, який не вимагає зусиль. Перший: за іронією долі, люди намагаються допомогти собі саме такими методами, які не дозволяють досягти прогресу й тільки сприяють посиленню тривожності. У цьому суть пастки. Паніка змушує вас діяти так, що ваші страхи й фобії з часом посилюються. Вона обманює вас не один раз, не сто й не тисячу. Паніка водить вас за ніс щодня, і ви самі підкладаєте дрова в її багаття. Саме тому люди часто кажуть: «Що більше я докладаю зусиль, то гірше стає». Просто вони намагаються робити те, що насправді відсуває одужання.

Що робити, якщо в мене розпочалася панічна атака?

Кінцева мета всього процесу одужання – можливість діяти вільно й почуватися добре.

Добре, якщо людина усвідомлює, що з нею відбувається; на жаль, так буває зовсім не завжди. Якщо панічні атаки відбуваються часто (у такому разі може йтися вже про панічний розлад), люди зазвичай поступово навчаються способам боротьби з нападами. Комусь допомагають дихальні вправи, комусь - м'язова релаксація. Хтось намагається відволіктися на хатню роботу, серіал чи зайняти себе хоч якоюсь справою. Важливо переконати себе, що тривогу й паніку викликають не якісь об'єктивні фактори, а просто тимчасовий стан організму. Сам по собі цей стан не є небезпечним — ніхто від панічного розладу не вмирав, він не може перейти в шизофренію або якісь інші психотичні захворювання. Треба постаратися ставитися до нападів, як до алергії - неприємно, дуже свербить, але минеться, тому я краще займуся своїми справами, а чухати не буду.

Ось як виглядає пам'ятка, яку радять носити з собою людям, схильним до панічних атак. Парадоксально, але одне з головних правил боротьби з панікою – не боротися з панікою.

  1. Змирися з панікою. Не намагайся боротися.
  2. Уяви собі свою паніку. Уяви, що вона десь поза тобою й ти дивишся на неї збоку.
  3. Живи, як завжди. Роби вигляд, що все гаразд. Паніці скоро стане нудно.
  4. Повторюй все наново, доки паніка не піде.

Читайте также