Здоров’я лімфатичних вузлів: діагностика і лікування

Здоров’я лімфатичних вузлів

Що ви знаєте про свої лімфовузли? А коли їх востаннє перевіряли? Навряд чи ви можете точно відповісти на ці питання. А лімфовузли виконують важливу для нашого організму функцію фільтра і захисту від різноманітних інфекцій. Якщо вас турбує їх збільшення або почервоніння, затяжні застуди та підвищена температура, необхідно записатися на УЗД лімфатичних вузлів, ціни на яку у приватних клініках більш ніж доступні. 

Кваліфікований спеціаліст допоможе встановити ймовірні порушення в роботі лімфатичних вузлів і з’ясувати, з чим ці порушення пов’язані. Адже до боротьби з хворобою потрібно братися, все про неї знаючи.

Яка роль лімфатичних вузлів в організмі

Лімфовузли належать до тих органів, робота яких важлива, але непомітна, поки вони не дадуть збій. Адже вони є одним з елементів імунної системи, яка забезпечує людині захист від інфекцій і вірусів, фільтруючи шкідливі чужорідні тіла, які потрапляють у наш організм і переносяться з лімфою. 

Поки на вузли немає великого навантаження, вони виконують свою роботу на відмінно. Але якщо в організмі бракує вітамінів, людина постійно стресує, перебуває в контакті з хворими або у складних для організму умовах, усі ці чинники можуть провокувати запалення і збільшення лімфатичних вузлів. 

Якщо після одужання чи усунення несприятливих умов їхня робота нормалізувалася, причин для хвилювання немає. Але якщо лімфатичний вузол досі збільшений, а шкіра довкола нього почервоніла, потрібно звернутися до лікаря і зробити УЗД. 

Чим небезпечне запалення або збільшення лімфовузлів

У нормальному стані лімфовузли не повинні легко промацуватися, а тим паче бути помітними. Єдиним винятком може бути період після хвороби, коли імунна система організму виснажена боротьбою з нею, а також період від 3 до 7 років у дітей, коли в них активно починає формуватися власна імунна система. У цих випадках не варто хвилюватися і зайвий раз проходити діагностику, якщо вузол не болить і потроху зменшується.

А от про те, що функція лімфовузлів порушена, можуть свідчити такі ознаки:

  • вузол перетворився на гульку завбільшки понад 2 см;
  • ви відчуваєте біль, торкаючись до місця збільшення;
  • почервоніння шкіри над вузлом;
  • тривале підвищення температури;
  • біль у горлі, особливо під час ковтання;
  • підвищена пітливість.

Якщо ви помітили у себе якісь із цих симптомів, це тривожний сигнал збою в роботі лімфовузлів, що може свідчити про серйозні захворювання – від тонзиліту до венеричних захворювань і навіть раку. Тому не зволікайте, а краще запишіться на УЗД у клініку Urosvit. Тут за допомогою сучасної апаратури швидко визначать стан ваших лімфовузлів і причини, які могли на них вплинути. Маючи таку інформацію, лікарю буде значно легше підібрати правильне лікування.


Читайте также