12.11.2022
Популярна наука
eye 584

Останні новини у світі високих технологій. 12.11.2022

Останні новини у світі високих технологій. 12.11.2022

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

VPN від Google з'явився на macOS та Windows

VPN від Google

Компанія Google випустила програму для macOS і Windows під назвою Google One VPN. Це фірмовий VPN-сервіс компанії, доступний для власників підписок Google One. Також клієнти є для мобільних ОС Android та iOS.
Сервіс акцентує увагу на захисті приватності. Зокрема, він шифрує трафік і приховує реальну IP-адресу користувача. Його не можна використовувати для доступу до контенту з інших регіонів. Інакше кажучи, він не дозволяє обходити блокування так само ефективно, як інші VPN.

Є й інші обмеження. Сама послуга доступна тим, хто оплачує Google One Premium за 3,99 доларів на місяць. За ці гроші дається Premium із хмарним сховищем на 2 ТБ. Однак у Росії сервіс не працює через введені санкції. Він доступний у 22 країнах, де підтримується Google One Premium. У списку можна знайти США, Канаду, Мексику, Велику Британію та більшу частину Європи.

При цьому для роботи буде потрібно як мінімум Windows 10 (причому тільки для x86) або macOS Big Sur. Важливо, що користувачі отримують Google One VPN у комплекті з іншими послугами.

З'явилися перші подробиці про лінійку Pixel 8

Pixel 8

Смартфони Google лінійки Pixel 7 нещодавно вийшли на ринок, а в Мережі вже з'явилися подробиці про лінійку Pixel 8.

Згідно зі свіжими даними, Google готує два нових смартфони з кодовими іменами Husky та Shiba. Перший має стати Pixel 8, а другий – Pixel 8 Pro.

Обидва апарати отримають однокристальну систему Tensor із кодовим ім'ям Zuma. Її параметрів поки що немає, хоча відомо, що нова SoC збереже поточний модем Samsung G5300. Очікується, що платформа перейде на техпроцес 3 нм, що зробить її набагато енергоефективнішою.

Обом апаратам приписують 12 ГБ ОЗУ, молодша модель повинна отримати екран з роздільною здатністю 2268 х 1080 пікселів, а роздільна здатність екрану старшою складе 2822 х 1344 пікселя.

Веб-редактор Canva також тепер вміє генерувати зображення за текстовим описом

Canva

Веб-редактор зображень Canva отримав нову функцію генерації зображень текстового опису на базі нейромережі Stable Diffusion. Вона доступна безкоштовно, але в обмеженому форматі.

Функція Text to Image дозволяє створити зображення за описом та вибрати стиль підсумкового зображення. Там є фотографії, малюнки, живопис, 3D-моделі, візерунки та концептуальні рішення у стилі сучасного мистецтва.

Судячи з перших тестів, генерація йде швидко - на 4 картинки йде 10-15 секунд. При цьому їх можна зберегти та почати працювати із зображенням. При цьому є фільтр запитів, який відсікатиме неприпустимі на думку системи фрази.

У безкоштовній версії Canva є обмеження у 100 генерацій на добу. Для платної підписки Canva Pro лімітів немає. Поки що нейромережі не надто добре вдаються обличчя і руки людей — типова «хвороба» сучасних інструментів на базі нейромережі.

ШІ передбачив смерть людства до 2050 року

смерть людства у 2050 році

Суперкомп'ютер World One, який використовується для прорахування варіантів розвитку цивілізації, назвав термін вимирання людства. Причиною апокаліпсису стануть самі люди.

Комп'ютер для розрахунків було створено на замовлення так званого Римського клубу у 1970-х роках. Римський клуб - це міжнародна громадська організація, що об'єднує представників світової політичної, фінансової, культурної та наукової еліти. Вони займаються вивченням перспектив розвитку біосфери та гармонізації відносин людини та природи. Спочатку об'єднання мало на меті звернути увагу світової громадськості на глобальні соціально-економічні та екологічні проблеми.

За розрахунками World One, крах сучасної цивілізації відбудеться у 2050 році. Люди приготували собі такий швидкий фінал, знищуючи довкілля. Як уточнюється в прогнозі, з 2040-го по 2050 рік цивілізоване життя, яке його знає більшість землян, перестане існувати. Причому населенню планети вже не допоможуть ні екологічно чисті автомобілі, ні регулювання народжуваності, пише The Daily Star.

NASA провело льотні випробування надувного аеродинамічного гальма HIAD, який планується використовувати під час польотів на Марс

NASA

NASA провело успішні випробування надувної гальмівної аерооболонки в рамках проекту LOFTID, в ході якого аерооболонка розгорнулася на низькій навколоземній орбіті і увійшла в атмосферу, після чого опустилася в Тихий океан. Очікується, що подібна система використовуватиметься надалі для спуску вантажів із навколоземної орбіти та польотів до Марса. Про це пише N+1 із посиланням на дані агентства.

LOFTID (Low-Earth Orbit Flight Test of Inflatable Decelerator) став новим етапом у справі розробки NASA гіперзвукового надувного аеродинамічного сповільнювача (HIAD), призначеного як для спуску об'єктів з навколоземної орбіти, так і для використання в майбутніх польотах до Марса. Крім того, подібний пристрій може використовуватися і для спускаючихся апаратів, що відправляються до Венери, Титану або газових гігантів, і для капсул, що повертаються на Землю з пробами грунту з астероїдів.

HIAD складається з набору надувних торів, що створюють конічну конструкцію, та гнучкого термозахисту. Кільця виготовлені з міцних синтетичних волокон, а термозахист складається з трьох шарів, що дозволяє витримувати температуру понад 1600 градусів Цельсія. HIAD крупніше звичайних жорстких аерооболонок, завдяки чому створює більший опір набігаючій атмосфері, і може бути розгорнута на великих висотах.

Розробка HIAD ведеться вже понад 10 років, вперше технологія була протестована у 2009 році у рамках наземного експерименту IRVE-II. LOFTID став льотним випробуванням надувної оболонки в атмосфері Землі 10 листопада 2022 року. Сама оболонка виступала як додаткове корисне навантаження, що виводиться на низьку навколоземну орбіту ракетою Atlas V, основним навантаженням був метеорологічний супутник JPSS-2. Після того, як супутник відокремився від розгінного блоку "Центавр", почалося розгортання HIAD та його позиціонування за допомогою блоку для правильного входу в атмосферу.

Усе випробування зайняло менше години. Коли HIAD досить сповільнився в атмосфері Землі, він випустив парашут і скинув модуль збору даних про процес зниження. Потім аерооболонка успішно опустилася в Тихий океан, звідки була витягнута рятувальним судном.

Викиди СО2 у 2022 році досягнуть рекордних показників

Викиди СО2

Викиди вуглекислого газу досягнули у 2022 році рекордного рівня через зростання споживання вугілля, нафти та газу, а також внаслідок відновлення світової економіки після пандемії. Про це повідомляється у доповіді організації Global Carbon Project.

За даними дослідження, обсяг викидів CO2 зросте на 1% і становитиме 37,5 млрд тонн. Найбільше їхнє збільшення зафіксовано в США та Індії, де найбільш швидко відновилися економічна активність та масштаби авіаперевезень після обмежень, пов'язаних з пандемією коронавірусу.

Вчені звернули увагу на те, що цього року вперше з 2016 року відзначено зниження обсягу викидів на 0,9% у Китаї, найбільшому споживачі вугілля, у зв'язку з жорсткою політикою «нульової терпимості», що проводиться владою, до COVID-19.

Збільшення споживання вугілля у країнах Євросоюзу було компенсовано скороченням використання природного газу після обмеження постачання з Росії, стверджують автори доповіді. Викиди СО2 у країнах спільноти у 2022 році скоротилися на 0,8%.

"Необхідно щорічно зменшувати загальний обсяг викидів на 1,4 млрд тонн, щоб досягти нульового рівня до 2050 року", - заявила професор Університету Східної Англії Корін Ле Кере.

«Це можна порівняти з показником, до якого країни дійшли 2020 року в результаті спільних зусиль урядів щодо боротьби з пандемією коронавірусу», — додала вона.

У карликовій галактиці виявлено «зародок» надмасивної чорної діри

SDSS J1521+1404

Вчені вперше виявили своєрідний «зародок» надмасивної чорної діри всередині карликової галактики SDSS J1521+1404, розташованої в сузір'ї Змії (голова) на відстані 850 млн світлових років від Землі. Його відкриття допоможе прояснити історію еволюції найбільших чорних дір Всесвіту, вважають в університеті Каліфорнії в Санта-Крузі (UCSC).

"Наше відкриття сколихнуло всю наукову спільноту, оскільки воно говорить про те, що ми можемо використовувати спалахи, породжені приливними розривами зірок, не тільки для пошуків чорних дір проміжної маси в спокійних карликових галактиках, але і для вимірювання маси цих об'єктів", - заявив доцент UCSC Райан Фолі.

За поточними уявленнями астрономів, у центрі майже кожної галактики Всесвіту є надмасивна чорна діра. У минулому вчені вважали, що ці об'єкти виникли в перші епохи життя Всесвіту в результаті багаторазових злиттів невеликих чорних дір, що було поставлено під сумнів після того, як обсерваторія Hubble виявила відразу кілька дуже великих надмасивних чорних дір у ранньому Всесвіті.

З цієї причини астрофізики-теоретики припускають, що надмасивні чорні діри формувалися всередині особливо щільних регіонів раннього Всесвіту, де щільність темної і видимої матерій була досить високою для формування в карликових галактиках так званих «чорних дір проміжної маси». Так вчені називають компактні об'єкти з масою в десятки тисяч Сонц, послідовні злиття яких, ймовірно, призводять до народження надмасивних чорних дір.

За останні роки, як зазначають Фолі та його колеги, астрономи відкрили кілька кандидатів на цю роль у Чумацькому Шляху та в деяких його прилеглих великих сусідах, проте дотепер вченим не вдавалося знайти їх у спокійних карликових галактиках. Каліфорнійські астрономи та їхні колеги з різних країн Європи, Канади, Австралії та Китаю отримали перші дані такого роду у рамках проекту Young Supernova Experiment (YSE).

Ця наглядова ініціатива спрямована на пошуки спалахів наднових зірок та інших короткострокових подій, у ході яких яскравість об'єктів на нічному небі різко змінюється. До них входять так звані приливні розриви зірок — потужні спалахи світла, які виникають після того, як тяжіння чорної діри розтягує і розриває на частини зірку, що зблизилася з нею.

Два роки тому учасники YSE зафіксували спалах AT 2020neh, який був породжений приливним розривом зірки в карликовій галактиці SDSS J1521+1404, розташованій у сузір'ї Голови Змії. Подальше вивчення спектру спалаху вказало на те, що він був породжений великим «зародком» надмасивної чорної діри, маса якого перевищувала сонячну в 50–800 тис. разів.

Відкриття цього об'єкта, за словами Фолі та його колег, стало одним із перших підтверджень того, що в карликових галактиках справді ховаються чорні діри проміжної маси. Їхні подальші пошуки та вивчення, як сподіваються вчені, допоможуть астрономам детально вивчити історію їх формування та подальшої еволюції, що критично важливо для розкриття механізмів зростання надмасивних чорних дір.

Apple розповіла, як витратила 450 млн. доларів, щоб у iPhone 14 з'явилася можливість зв'язуватися зі супутниками безпосередньо

iPhone 14

Смартфони лінійки iPhone 14, окрім іншого, отримали можливість передачі даних через супутники. Якщо точніше, йдеться про можливість надіслати сигнал SOS. Сьогодні Apple підтвердила, що ця функція стане доступною для мешканців США та Канади наприкінці поточного місяця.

Також компанія розкрила деякі подробиці. Наприклад, виявилося, що Apple інвестувала в цей напрямок 450 млн. доларів. Більшість коштів отримала компанія Globalstar, з чиїми супутниками і можуть взаємодіяти нові iPhone. Як сказано в прес-релізі, інвестиції Apple забезпечують важливі покращення супутникової мережі та наземних станцій Globalstar, гарантуючи користувачам iPhone 14 можливість підключатися до служб екстреної допомоги, коли вони знаходяться поза мережею.

Екстрена служба SOS через супутник – чудовий приклад того, як американська винахідливість та технології можуть рятувати життя. Ми пишаємося тим, що ця послуга надається провідними компаніями США, і що наші користувачі можуть досліджувати автономні райони, знаючи, що вони все ще знаходяться в межах досяжності екстрених служб, якщо вони потребують допомоги.

Повертаючись до інвестицій, у наземних станціях Globalstar тепер використовуються нові потужні антени, розроблені та виготовлені спеціально для Apple компанією Cobham Satcom. Для підвищення надійності та покриття ці нові антени були встановлені на всіх наземних станціях Globalstar по всьому світу, у тому числі на нових наземних станціях у Неваді та на Гаваях, а також на існуючих об'єктах у Техасі, Алясці, Флориді та Пуерто-Ріко. Декілька антен на кожній наземній станції зв'язуються із супутниками і передають інформацію, надану користувачем, щоб він міг отримати необхідну допомогу.

Xiaomi повністю прибере рекламу зі своїх телефонів з виходом MIUI 14

MIUI 14

Багато користувачів телефонів Xiaomi давно чекають, коли компанія нарешті відключить рекламу у своїх телефонах. Звичайно, в Мережі є маса інструкцій щодо позбавлення від надокучливих оголошень, але не всі готові слідувати їм. А з виходом MIUI 14 і не доведеться: у цій прошивці, згідно з даними китайського ресурсу MyDrivers, реклами не буде зовсім.

Це, безумовно, важливе нововведення MIUI 14, але далеко не єдине. Як повідомляється, в MIUI 14 з'явиться багато нових функцій, оновляться фірмові програми погоди, календаря та годин, підвищиться плавність і стабільність роботи, зменшиться кількість встановлених програм.

Першими телефонами з попередньо встановленою MIUI 14 стануть Xiaomi 13 та Xiaomi 13 Pro. Їхня прем'єра очікується вже наприкінці поточного місяця.

Представлено реактивний скейтборд, який зможе підняти людину на висоту до 3000 м

скейтборд SF-FB-30

Як пише South China Morning Post, у Пекінському інституті енергетичного машинобудування (Beijing Institute of Power Machinery) створили прототип повітряного скейтборду SF-FB-30, який отримав чотири компактні реактивні двигуни.

У Пекінському інституті енергетичного машинобудування стверджують, що невеликий пристрій вертикального зльоту та посадки здатний підняти людину або вантаж масою понад 100 кг на висоту до 3000 м.

При цьому SF-FB-30 може розвинути швидкість до 150 км/год. Пристрій може перебувати у повітрі 10 хвилин. Цікаво, що апарат при цьому має автономну систему управління. Тобто по суті SF-FB-30 – це повітряний дрон із реактивними двигунами.

За допомогою системи управління, що працює на основі штучного інтелекту, «управління пристроєм таке ж просте, як їзда на скейтборді», - заявили розробники з Пекінського інституту енергетичного машинобудування.

Читайте также


up