28-11-2022 Новини у світі 4562

Папа Франциск виступив із найжорсткішою заявою про війну

Папа Франциск про путіна

«Немає необхідності називати ім'я та прізвище». Папа Франциск виступив із найжорсткішою заявою про війну — точніше, про те, хто її розв'язав.

Я ніколи не мав відчуття, що я покриваю агресію. Безумовно, за вторгнення відповідає російська держава. Це зрозуміло. Іноді я намагаюся цього не уточнювати, щоб це не прозвучало брутально, хоча всім відомо, кого я засуджую. Чому я не називаю імені [володимира] путіна, коли йдеться про відповідальних? Немає необхідності називати ім'я та прізвище — усі й так знають мою позицію.

На другий день війни я пішов до посольства росії — хоча папі робити цього не прийнято — і попросив посла передати путіну, що я готовий поїхати до України. Мені відповів [міністр закордонних справ рф сергій] лавров. Це був дуже милий лист, але мені дали зрозуміти, що поки що в цьому немає необхідності. Я вирішив, що коли поїду туди — то одразу і до москви, і до Києва. Я кілька разів приймав у Ватикані делегацію з України, ми працюємо разом. Я тричі розмовляв із [Володимиром] Зеленським по телефону. Позиція Святого Престолу полягає в тому, щоб шукати миру та взаєморозуміння. Ми завжди готові виступити посередниками.

Це приблизний переказ того, що папа римський Франциск сказав про війну в Україні в інтерв'ю католицькому виданню America Media. Його висловлювання трохи відредаговані зі збереженням загального змісту та зібрані в єдиний текст для зручності читання.


Читайте также