Почуття гумору, навіть чорного, є моральною чеснотою

почуття гумору. русский корабль

Написано Марком Альфано та Менді Астола

Гумор може бути жорстоким, особливо коли він чорний. Насправді провідна теорія гумору, теорія доброякісного порушення, припускає, що гумор завжди передбачає порушення норми. І багато людей, яких морально засуджують, мають чудове почуття гумору. На думку приходить Білл Косбі, або згадайте героїню Елеонору Шеллстроп з телесеріалу «Гарне місце», яка є шокуюче егоїстичною, але при цьому дуже веселою. Незважаючи на все це, поширеною є думка, що наявність почуття гумору насправді робить людину кращою. Якщо це так, то його слід додати до пантеону чеснот. Щоб пояснити чому, розглянемо таке питання: що таке хороша людина?

Кожна теорія моралі пропонує відповідь на це питання, але одна з них зосереджує увагу на тому, що таке хороша людина (а не на тому, що таке правильний вчинок). Ця теорія - етика чеснот. Етика чеснот працює наступним чином: моральна доброчесність є атрибутом характеру. Коли ви говорите, що хтось є добрим, ви говорите, припускаєте, натякаєте або маєте на увазі, що хтось є морально добрим. Коли ви говорите, що морально добре давати гроші бездомним, ви говорите, що людина, котра дає гроші бездомним, найімовірніше, є доброю людиною. Люди можуть розвинути в собі хороші риси, просто роблячи те, що робили б хороші люди. Думайте про це як про моральну практику, так само, як і про будь-яку іншу навичку.

Отже, коли ми запитуємо: «Що таке хороша людина?» - відповідь з етики чеснот буде такою: людина, яка володіє рисами характеру, що викликають захоплення або сприяють процвітанню (або те й інше).

Ідея про те, що хороші люди мають у собі хороші риси характеру, сягає корінням у Давню Грецію. Аристотель стверджував, що хороші риси характеру завжди знаходяться посередині між двома поганими крайнощами. Наприклад, хоробрість - це золота середина між боягузтвом (боятися занадто багато, або багато чого) і нерозважливістю (боятися занадто мало, або мало чого). Чесноти дозволяють нам прагнути до золотої середини в різних ситуаціях, допомагаючи нам керувати своїми емоціями. Сміливість, наприклад, стримує ваш страх, коли він надмірний, і підсилює його, коли він недостатній. Таким чином, ви зможете спокійно поговорити з начальником про свою мізерну зарплату, не вдаючись до погроз чи обзивань (незалежно від того, наскільки вони на це заслуговують). Ваші колеги - і, можливо, навіть ваш начальник - можуть захопитися вашими сталевими нервами, і ви навіть отримаєте підвищення, що сприятиме вашому процвітанню.

Вона пропонувала насіння соняшника окупантам, щоб, коли вони помруть, з їхніх трупів виросли квіти

Часто чесноти керують більш ніж однією емоцією. Подібно до того, як мужність може посилювати або пригнічувати почуття гордості, а також страху, так і гарне почуття гумору регулює багато емоцій. Ви коли-небудь ненавиділи когось через дурну причину? Наприклад, того, хто отримав роботу замість вас, або нового партнера вашого колишнього. Таке презирство є нормальним, але воно може бути руйнівним, якщо ви дозволите йому зайти занадто далеко. Ось чому добре жартувати про це. Перебільшуйте свої ревнощі. Говоріть про це так, ніби це смішно (бо так воно і є). Це допомагає охолодити надмірне презирство. Ми захоплюємося людьми, котрі вміють сміятися над собою, і ця здатність сприяє їх процвітанню, допомагаючи їм відпустити.

Окрім того, що чесноти допомагають нам орієнтуватися на золоту середину, вони також допомагають нам жити процвітаючим життям. Процвітання іноді описують як своєрідне осмислене щастя, коли людина живе автентично й автентично цінується іншими. Однак багато філософів підкреслювали, що людина може процвітати навіть тоді, коли страждає, якщо вона переносить страждання гідно й осмислено. На наш погляд, почуття гумору може допомогти людині жити добре і процвітати навіть у важких умовах, які сприяють нещастю.

Ось приклад: коли в лютому російський флагманський крейсер «Москва» зажадав від українських захисників острова Зміїний здатися, український прикордонник Роман Грибов відповів: «Русский военный корабль, иди на*уй». Його непокора зробила його знаменитим як в Україні, так і на міжнародному рівні. Український уряд випустив захоплюючу пам'ятну марку, перший тираж якої швидко розійшовся, із зображенням українського захисника, котрий показує середній палець російському кораблю.

Через два місяці Україна завдала удару і потопила «Москву». А спостерігачі та симпатики по всьому світу відреагували на це з радісними насмішками. Дехто жартував, що крейсер підвищили до рівня підводного човна. Міністр оборони України Олексій Резніков припустив у твіттері, що уламки «Москви» незабаром стануть «гідним місцем занурення» для любителів підводного плавання. Щоб відсвяткувати цю подію, Україна перевипустила марку, цього разу без корабля. Але знову ж таки перший тираж цих марок швидко розійшовся.

Українці ведуть боротьбу за свою свободу і життя, але вони не гребують гумором, щоб висміяти своїх загарбників. Інцидент з «Москвою» не є унікальним. У перші дні вторгнення було знято на відео українську жінку, котра пропонувала окупантам насіння соняшника, щоб, коли вони помруть, з їхніх трупів виросли квіти. Доволі чорний гумор. Так само журналісти із захопленням і навіть здивуванням відзначають похмуре почуття гумору Президента України Володимира Зеленського перед обличчям жахів війни.

Такі явища ілюструють дивовижну силу гумору. Тонке почуття гумору допомагає людям критикувати, висловлюючи й оцінюючи емоцію презирства. Радість, з якою люди сприйняли приниження «Москви» і висміяли її на марці, є яскравим тому прикладом. Диктаторські армії стають менш страшними і більш наляканими, коли піддаються заслуженому висміюванню, особливо коли це висміювання ґрунтується на успішному спротиві.

Потоплення «Москви» і перевиданий тролінговий штамп демонструють, що чорний гумор Грибова слугував певній меті

Більшість російських партизанів не брали участі у цих веселощах, що вказує на ще один спосіб, яким почуття гумору може бути доброчесним. Люди, які сміються, коли ви смієтеся, і які не сміються, коли ви не смієтеся, найімовірніше, поділяють ваші цінності і світогляд. Почуття гумору - це чудовий спосіб встановити (і розірвати) соціальні зв'язки довіри. Сміх важко підробити і важко придушити. Тому, якщо ви смієтеся над тими ж московськими мемами, що й інша людина, ви, ймовірно, можете розраховувати на те, що вона стане на той же бік, що й ви, в інших геополітичних питаннях. Водночас, якщо ви смієтеся, коли інша людина виглядає суворою, це може свідчити про те, що ваші цінності та світогляд розходяться. У темні часи важко уявити собі гідне майбутнє, коли ви не впевнені, що можете довіряти іншим виконувати свою роль у колективних діях. Почуття гумору допомагає породити виправдану довіру.

Крім довіри, здатність насолоджуватися розвагами в темні часи допомагає людям впоратися з труднощами. Перші кілька місяців російського вторгнення в Україну були жахливими, і ситуація не покращиться найближчим часом. Але, як сказав Зеленський в інтерв'ю журналу The Atlantic, чорний гумор у темні часи може забезпечити позитивний вплив, необхідний людям, щоб продовжувати йти вперед. «Я думаю, що будь-яка нормальна людина не може вижити без цього», - сказав він.

«Якщо ставитися до цього серйозно, то можна піти і повіситися». Як підкреслила філософиня Філіпа Фут, чесноти - це риси, необхідні нам для того, щоб керувати нашим емоційним життям перед обличчям викликів, з якими ми неминуче стикаємося в житті. Коли Грибов послав «Москву» в сраку, він, без сумніву, усвідомлював, що його ось-ось схоплять або вб'ють. Легковажність перед обличчям трагедії може дозволити людям впоратися з обставинами, які в іншому випадку призвели б до відчаю.

Стаття раніше була опублікована англійською мовою під назвою «A sense of humour – even a dark one – is a moral virtue» в журналі Psyche 29 листопада 2022 року.

Переклала Кузьменко Аліна


Читайте также