03.05.2023
Популярна наука
eye 729

5 фактів про здорове харчування

5 фактів про здорове харчування

У наші часи люди витрачають у багато разів менше енергії, ніж їхні предки: фізична робота змінилася розумовою, був винайдений транспорт, змінився спосіб життя. У той же час їжа стала набагато доступнішою і перетворилася з ресурсу виживання на соціальний атрибут та форму дозвілля. Підсумок один: сучасна людина хронічно переїдає.

Найздоровіша дієта

Середземноморська дієта - одна з найбільш вивчених з точки зору науки дієт з доведеною ефективністю. Саме її найчастіше радять нутріціологи, медичні організації та рейтинги систем здорового харчування.

Ця дієта характеризується високим вмістом овочів та фруктів, горіхів, бобових, злаків та ненасичених жирів, таких як оливкова олія та риба. Крім того, вона передбачає низьке споживання м'яса та молочних продуктів. Середземноморська дієта навіть допускає трохи вина під час їжі. Однак важливо дотримуватись дози, про точне значення якої єдиної думки вчені поки що не мають.

Глютен небезпечний

Про глютен циркулює маса міфів. На думку прихильників безглютенових дієт, він провокує безліч захворювань - від аутоімунних та травних до психологічних.

Захворювання, пов'язане з вживанням в їжу глютена, дійсно існує, і це целіакія, що багато в чому передається генетично. При целіакії імунна система людини приймає глютен за інфекційний агент і намагається його позбутися, в процесі ушкоджуючи стінки тонкого кишечника.

При цьому для людей, які не страждають на непереносимість глютена, небезпеки він не становить. Принаймні дослідникам не вдається встановити конкретні біомаркери негативної реакції організму. Навпаки, бездумне виключення глютена з дієти може призвести до дефіциту вітаміну B1 та зниження щільності кісткової тканини, а також зниження різноманітності мікробіоти.

Кофеїн використовується в медицині

Кофеїн часто демонізують: стверджується, що він провокує депресію та безсоння та може збільшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Проте більшість негативних ефектів кофеїну проявляються лише при надмірному його споживанні, а для деяких із них в організму навіть виробляється толерантність.

Останнім часом з'являється багато доказів користі для здоров'я кофеїну. Наприклад, його використовують у знеболювальних препаратах разом з аналгетиками для посилення ефекту, а також для лікування апное у недоношених немовлят.

Необхідність у детоксі – міф

Токсини – це отрути біологічного походження, що ушкоджують ту чи іншу систему організму. Вони бувають абсолютно різними і в деяких випадках можуть навіть використовуватися як зброя. Наприклад, перцевий аерозоль, що використовується для запобігання заворушенням, також є токсином.

У повсякденному житті токсини часто плутають із метаболітами — продуктами людської життєдіяльності та обміну речовин, які організм виводить через органи видільної системи: нирки, печінку, шлунково-кишковий тракт, сечу, шкіру та легені. Якщо ці органи працюють без збоїв, то ніякого накопичення токсинів не відбувається, а спроба «почистити печінку від шлаків та токсинів» є марною. Детоксикація може бути потрібна, наприклад, у разі отруєння.

Цукрозамінники також можуть призвести до ожиріння

У жовтні 2014 року в британському науковому журналі Nature вийшла стаття, яка підтверджує, що вживання цукрозамінників приводить організм у стан, типовий для ожиріння. Висновок був зроблений на основі експерименту над мишами, яким протягом 11 тижнів додавали у воду цукрозамінники. В результаті у тварин розвинулася глюкозотолерантність - переддіабетичний стан, для якого характерен підвищений вміст цукру в крові. Виявилося, що замінники цукру здатні змінити склад кишкової мікробіоти, яка, у свою чергу, впливає на наявність гіперглікемії.

"Таким чином, доведено, що гіперглікемія "перевивається" разом з кишковими мікробами, що містяться в калі, а отже, саме ці мікроби, склад яких змінюється при вживанні цукрозамінників, і відповідальні за переддіабетичний стан", - робить висновок доктор біологічних наук Костянтин Северинов.

Читайте также


up