15.05.2023
Популярна наука
eye 698

Останні новини у світі високих технологій. 15.05.2023

Останні новини у світі високих технологій. 15.05.2023

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Ілон Маск поступиться своїм кріслом Лінде Яккаріно. Мільярдер назвав нового генерального директора Twitter

Лінда Яккаріно

Ілон Маск розкрив ім'я своєї наступниці. Нею стала Лінда Яккаріно (Linda Yaccarino).

Я радий вітати Лінду Яккаріно як нового генерального директора Twitter!

Лінда зосередиться насамперед на бізнес-операціях, а я зосереджуся на дизайні продукту та нових технологіях. З нетерпінням чекаю спільної роботи з Ліндою, щоб перетворити цю платформу на X, універсальний додаток.

Яккаріно 15 років пропрацювала в Turner Entertainment, а також обіймала посаду голови відділу продажів реклами NBCUniversal. Крім того, вона працювала у Президентській раді зі спорту, фітнесу та харчування при Дональді Трампі.

Нагадаємо, Маск говорив, що його змінниця приступить до своїх нових обов'язків приблизно за шість тижнів.

Не тільки камера iPhone 15 Pro Max стане значно кращою. У камері звичайних iPhone 15 та iPhone 15 Plus відбудуться революційні зміни

iPhone 15 Pro Max

Як пише ресурс MacRumors з посиланням на аналітика Джеффа Пу (Jeff Pu) з Haitong International Securities, камери смартфонів iPhone 15 та iPhone 15 Plus зазнають революційних змін – вони отримають новий 48-мегапіксельний сенсор, який забезпечить захоплення великої кількості світла. Все це, само собою, дозволить значно покращити якість фото.

Донедавна багато говорилося про покращення камер лінійки iPhone 15 Pro, але мало що повідомлялося про камери базових iPhone 15 та iPhone 15 Plus. Тепер можна сподіватися, що новинки будуть знімати значно краще попередників - і не гірше iPhone 14 Pro, в яких дебютували 48-мегапіксельні сенсори.

Водночас аналітик зазначає, що є проблеми з виробництвом нових датчиків: вихід придатної продукції поки що бажає кращого, тому можливі будуть затримки з виробництвом iPhone 15 та iPhone 15 Plus. Тим не менш, прем'єра лінійки iPhone 15 відбудеться у строк – у вересні цього року.

Новий MacBook Pro на 3-нанометровій платформі M3 Pro вийде на початку наступного року, SoC отримає 12-ядерний CPU та 18-ядерний GPU

M3 Pro

CPU буде представлено 6 високопродуктивними ядрами та 6 енергоефективними.

Інсайдер та редактор Bloomberg Марк Гурман (Mark Gurman) ділиться подробицями про нову однокристальну систему Apple – M3 Pro. Вона, за словами інформатора, використовуватиметься в MacBook Pro нового покоління, яке вийде орієнтовно на початку наступного року.

Подробиці про платформу інсайдер отримав від розробника програм для комп'ютерів Apple. Apple вже тестує майбутній MacBook Pro на базі M3 Pro – апарат працює під керуванням macOS 14.0. Перед випуском ноутбука Apple необхідно переконатися в сумісності нової платформи з різними програмами.

Що ж собою являє M3 Pro? У її конфігурацію увійде CPU, що складається з шести високопродуктивних ядер та шести енергоефективних. Також у складі SoC буде 18-ядерний GPU та 36 ГБ уніфікованої пам'яті. Якщо порівнювати характеристики M3 Pro з нинішньою SoC M2 Pro, то нова платформа додасть по два ядра в CPU та GPU, а також отримає 4 додаткові гігабайти загальної пам'яті.

Google представила суперкомп'ютер A3 на основі GPU Nvidia H100

A3 на основі GPU Nvidia H100

Компанія Google представила свої нові суперкомп'ютери A3, які створені спеціально для навчання та обслуговування найвибагливіших моделей штучного інтелекту, що лежать в основі сучасного генеративного ШІ та інновацій у великих мовних моделях. Що цікаво, ці суперкомп'ютери засновані на прискорювачах Nvidia H100, хоча Google має свої розробки для таких завдань.

Мабуть, це обумовлено тим, що H100 є найновішим і дуже продуктивним рішенням, для якого Google поки що немає альтернатив.

У прес-релізі сказано, що в A3 вперше використовуються спеціально розроблені інтерфейси зі швидкістю 200 Гбіт/с, при цьому передача даних від одного GPU до іншого здійснюється в обхід процесора і проходить через окремі інтерфейси від інших мереж віртуальних машин і трафіку даних. Це забезпечує до 10 разів більшу пропускну здатність мережі порівняно з A2.

Також Google зазначає, що її інтелектуальна мережева структура центру обробки даних Jupiter масштабується до десятків тисяч високопов'язаних GPU і дозволяє використовувати оптичні канали, що реконфігуруються, з повною пропускною здатністю, які можуть регулювати топологію на вимогу.

Масштабованість A3 дозволяє Google говорити про продуктивність ШІ в 26 екзафлопс.

Зважаючи на все, під назвою A3 Google має на увазі не якийсь умовний суперкомп'ютер, а цілком конкретну систему, що складається з восьми GPU H100, процесора Intel Xeon Sapphire Rapids і 2 ТБ оперативної пам'яті DDR5-4800.

Варто зазначити, що A3 призначені для клієнтів Google, а не самої компанії.

Гарнітура змішаної реальності Apple "набагато перевершить" конкурентів, але пристрій вийде не раніше кінця року

Гарнітура змішаної реальності Apple

Ресурс The Wall Street Journal стверджує, що Apple дійсно представить гарнітуру змішаної реальності на заході WWDC 2023 на початку червня. Щоправда, у продажу пристрій з'явиться набагато пізніше.

Через деякі технічні проблеми масове виробництво продукту не почнеться раніше вересня, тобто воно може початися і пізніше. При цьому немає жодних даних про те, коли гарнітура з'явиться у продажу. Якщо виробництво почнеться у вересні, Apple може встигнути запустити продаж до різдвяного сезону, але якщо випуск налагодять пізніше, то, можливо, доведеться чекати і початку 2024 року.

Джерело каже, що гарнітура Apple "набагато перевершить" конкурентів, але при цьому неясно, в чому саме. Згідно з останніми даними, пристрій буде орієнтований на розваги, спорт та спілкування, але, знову ж таки, особливих подробиць поки що немає. До того ж чутки говорять про ціну 3000 доларів і про те, що навіть сама Apple не розраховує на великі продажі.

Представлені Realme Buds Air 5 Pro

Realme Buds Air 5 Pro

Компанія Realme представила свої флагманські повністю бездротові навушники Buds Air 5 Pro, які коштують лише 57 доларів.

Новинка відрізняється тим, що це дводрайверні навушники. Тут використовуються 11-міліметрові та 6-міліметрові динамічні випромінювачі.

Також навушники підтримують активне шумозаглушення, причому мають для цього цілих шість мікрофонів. А ще тут є Bluetooth 5.3, захист від вологи (IPx5), підтримка LDAC, SBC, AAC та автономність до 11 годин! Це автономність саме навушників, оскільки разом із футляром Realme обіцяє 40 годин роботи.

190 доларів за крихітний міні-ПК на основі 5-гігагерцевого Core i7. Представлений GMK M2 mini

GMK M2 mini

Компанія GMK представила дуже незвичайний міні-ПК M2 mini, який вирізняється співвідношенням ціни, продуктивності та габаритів.

За новинку просять лише 190 доларів, хоча, схоже, це тимчасова ціна, а потім пристрій коштуватиме 290 доларів. При цьому, поки ринок у цій ціновій категорії наповнюють міні-ПК на основі Intel Processor N100 або подібних до нього, серцем M2 mini служить високопродуктивний Core i7-11390H.

Так, у нього всього чотири ядра, але все ж таки це 10-нанометровий CPU покоління Tiger Lake з частотою до 5 ГГц і досить потужним iGPU.

Зважаючи на все, за обумовлену суму покупець отримає Barebone-комплект, але є можливість встановити два модулі DDR4. Розміри ПК не вказані, але на фото видно, що це вкрай компактний пристрій.

Читайте также


up