04.05.2023
Популярна наука
eye 530

Як допомогти дитині впоратися з порушеннями мови

Як допомогти дитині впоратися з порушеннями мови

Заїкуватість, проблеми з вимовлянням звуків - розлади мови зустрічаються у кожної 20ї дитини. Якщо їх не коригувати, вони призводять до труднощів спілкування як з дорослим, так і з однолітками.

Зверніться за допомогою до фахівця

Логопед визначить тип проблеми та підбере індивідуальну програму для дитини, яка допоможе впоратися з мовними труднощами. Раннє втручання важливе для дітей із комунікативними розладами: корекцію краще розпочинати у дошкільному віці.

Розвивайте мовні навички

Читайте дитині, розмовляйте з нею під час повсякденних справ чи інтерактивних ігор. Так дитина отримує модель слів та речень, яку потім зможе повторити. А ще важливо надати можливість відповідати на запитання та говорити.

Якщо дитина намагається знайти слова, не закінчуйте речення за неї. Інакше вона може втратити впевненість у собі і зрозуміє, що навряд чи зможе впоратися без допомоги в спілкуванні.

Допомагайте підбирати слова

Якщо дитина має проблеми з вимовою певних звуків чи слів, можна попросити повторити те, що вона сказала, використовуючи інші слова, попросити намалювати або зобразити жестами. А задаючи дитині закриті питання, ви можете допомогти їй продемонструвати, що вона знає, без необхідності продумувати цілі речення.

Не варто квапити дитину. Нехай вона знає, що ви слухаєте і що вона може мати стільки часу, скільки їй потрібно.

Усуніть відволікаючі фактори

Діти з мовними порушеннями можуть легше відволікатися на інших дітей чи сторонні предмети. Щоб уникнути цього, постарайтеся знайти тихе місце з урахуванням шуму від побутової техніки або інших людей у будинку. Якщо дитина займається на комп'ютері або планшеті, відключіть повідомлення, що відволікають, і закрийте непотрібні програми.

Читайте также


up