Запор є серйозним захворюванням і потребує обов’язкового лікування

Запор

Будь-яка хвороба є неприємною. Людина відчуває дискомфорт у тій чи іншій ділянці тіла, почуває себе кволою, знижується якість життя. Основою здоров’я всього організму є чітка робота кишково-шлункового тракту, адже, як каже давня та й сучасна медицина, здоров’я людини починається в її кишківнику. 

Багатьом відоме таке явище, як запор. Чи можно назвати його хворобою — так, безумовно, це захворювання, яке потрібно лікувати. Людям, схильним до запорів, потрібно знати, що з'їсти щоб сходити в туалет, коли проблема вже сильно дошкуляє, а візит до лікаря тільки запланований.

Чому виникає запор

Патологія є результатом порушення функції кишківника, що неминуче впливає на процес його випорожнення. Якщо останнє відбувається у людини 3 рази на тиждень чи менше, це вже привід не просто замислитися, а обов’язково записатися на прийом до спеціаліста.

За статистикою проблема спостерігається більш ніж у 35% населення. Найчастіше вона з’являється у тих, хто перетнув 60-літній рубіж. Причому кількість представниць жіночої статі, яка страждає запорами, у два рази більша, ніж чоловічої. 

На сайті https://diagnoz.in.ua/ є багато різних народних рецептів і корисних порад, які допомагають послабити кишківник, але вони є просто тимчасовою допомогою. Запор не можна залишати поза увагою, бо він може перетворитися у хронічний, через який виникають досить серйозні ускладнення.

Найпоширеніші причини запору:

  • психогенні фактори, до яких відносяться стреси, зміна обстановки та ін.;
  • низька фізична активність, пов’язана з сидячою роботою та малорухливим способом життя;
  • запальні процеси у шлунку та кишківнику;
  • синдром роздратованого кишківника;
  • доброякісні та злоякісні пухлини;
  • периферичні нейропатії та ін. 

Запор є досить частим явищем у хворих на цукровий діабет, у вагітних. Прийом певних медичних препаратів також може зумовлювати затвердіння та ускладнення виведення калових мас.

Симптоми, які не можна ігнорувати

Якщо упродовж двох-трьох днів процесу випорожнення немає, це вже є тривожним сигналом. Здорова людина зазвичай звільняється від калу кожного дня 1-2 рази, причому без особливих зусиль. Також треба звернути увагу на консистенцію калових мас. Якщо вони тверді, наче камінці, це також свідчить про порушення в шлунку та кишківнику.

Потрібно знати, що хвороба інколи має хронічний характер і протікає довго, а може бути гострою. Остання часто розвивається цілком несподівано з невідомих причин, встановити які може тільки лікар-гастроентеролог після обстеження та діагностики.

Лікування призначає тільки лікар. Самостійний прийом різних препаратів не рекомендований, а ще є високий ризик того, що вони можуть зашкодити. Можна вдаватися до різних способів, доступних в домашніх умовах виключно для того, щоб допомогти вивести калові маси, але це тимчасовий захід. Лікування у профільного спеціаліста є обов’язковим.


Читайте также