27.06.2023
Популярна наука
eye 631

Хто дає планетам імена?

Хто дає планетам імена?

І які з них приживаються...

Планети Сонячної системи отримали свої імена завдяки давньогрецькій та римській міфології. Венера названа на честь римської богині кохання та краси, Марс – римського бога війни, Уран – на честь грецького бога неба і так далі. Але сучасній науці відомі тисячі інших планет, які перебувають поза Сонячною системою. Хто надає їм імена? Про це читайте у нашому матеріалі.

Єдина організація, яка має право давати офіційні назви відкритим новим планетам, а також іншим астрономічним тілам та деталям рельєфу на них – це Міжнародний астрономічний союз. МАС кілька разів проводив публічні акції щодо присвоєння імен екзопланетам. Першу акцію під назвою NameExoWorlds було організовано у 2015 році спільно з Міжнародним союзом електротехніки та електроніки (IEEE). Метою акції було залучення громадськості до астрономії: у її рамках люди могли пропонувати імена і для обраних екзопланет їх зіркових систем. Друга аналогічна акція IAU100 NameExoWorlds проводилася 2019 року на честь століття МАС; нарешті, ще один схожий конкурс проводився у 2022 році.

При цьому назви МАС зовсім не прижилися як у науці (що не так дивно), так і в її популяризації — чого можна було б очікувати. Професіонали і, слідуючи за ними, любителі вважають за краще зберігати технічні назви об'єктів. Така назва найчастіше складається із трьох частин. Перша частина — це ім'я проекту, в рамках якого було відкрито планету. Наприклад, якщо її виявили за допомогою супутника Кеплер, перша частина назви буде відповідною. Далі слідує порядковий номер зірки, навколо якої було знайдено планету. Наприклад, Кеплер-452. Нарешті, остання частина – це будь-яка латинська літера, починаючи з літери b, яку виберуть дослідники. Кеплер-452b це перша екзопланета, відкрита в системі зірки Кеплер-452 супутником Кеплер.

У деяких випадках автори відкриттів можуть надавати планетам неофіційні прозвиська. Доля таких нікнеймів складається по-різному. Наприклад, першу виявлену планету у подвійної зіркової системи назвали Татуїном, як планету з такою самою особливістю у «Зоряних війнах». І ця назва прижилася, її нерідко використовують.

Читайте также


up