03.07.2023
Розваги
eye 358

Одрі Гепберн: світло далекої зірки

Одрі Гепберн: світло далекої зірки

Одрі Гепберн, зірка світового значення, стоїть окремо навіть серед видатних акторок, причому не лише завдяки таланту та фізичній досконалості - її робота в ЮНІСЕФ вже після завершення акторської кар'єри була не рекламним трюком, а добровільною жертвою вмираючим з голоду. Небагато знаменитостей могли б похвалитися таким подвигом.

  …Почати, напевно, слід було б не з трагічного фіналу (вже смертельно хвора, Одрі прискорила свій кінець непосильною роботою в Африці, багато зробивши для голодуючих), хоча сюжет її життя ніби закольцювався, як наскрізна тема симфонії, що повторюється. Вона сама голодувала в дитинстві, в окупації, ледь не загинувши, і потім, вже в зрілому віці, знову зіткнулася з проблемою голоду - але вже у промислових, жахливих масштабах, що вразили чи не весь чорний континент.

Дивно тоненька

Між двома цими значними подіями (яка все ж таки доля вибаглива, хоч серіал пиши) помістився калейдоскоп її життя - «дивно тоненька», як Толстой описував Наташу Ростову, дівчина, яка стала зіркою міжнародного масштабу, незважаючи на «неформат». Читач може здивуватись: як це неформат? Ідеальне обличчя, яке стало канонічним, плюс чудова балетна витонченість, осина талія в 50 см, плюс пластика, плюс не награна щирість, витонченість ельфа, ніби вона не йде, а пурхає: саме Гепберн стала іконою стилю і володаркою ідеальної зовнішності. Так, але далеко не відразу: її кар'єра почалася тоді, коли в моді був європоцентристський, «тевтонський» тип красунь, іноді з ухилом у середземноморську надмірність (типу Ліз Тейлор чи Софі Лорен), але все ж таки не в бік таких чорних, як смоль, очей, величезних, але при цьому трохи розкосих, незвичних для європейського сприйняття: подейкували, що в ній є щось «монгольське», а в Японії, де Гепберн була надпопулярною, її вважали «своєю». Не в честі була і худорлявість, відсутність видатного бюста і відверто вираженої сексуальності в дусі Мерилін. З іншого боку, Одрі не була і непосидою-дівчинкою (теж типаж, що входить у моду на противагу демонстративній сексуальності грудастих жінок).

Одрі Гепберн

Загалом, не те ні се: чи то підліток, чи то жінка, чи андрогін, чи аристократично безневинна молодиця на виданні – незрозуміло було, що з нею робити. Вивчаючи історію американського кіно, починаєш розуміти, який страшний диктат висить над творцями: чи це зірка, на яку піде публіка? Чи досить вона чарівна (сексуальна, приваблива, доброчесна чи навпаки спокушена)? Чи це той режисер, який потрібен середньостатистичному жителю Америки, і чи не образить цей сюжет домогосподарку з Оклахоми?

Все можуть королі?

І тим не менш. У культових, як зараз кажуть, «Римських канікулах» - ось справді найкращий фільм «всіх часів і народів», практично ідеальний, - мала зніматися Джин Сіммонс, чимось схожа на Одрі та її ровесниця, вже прославлена, чого їй не дозволив би Говард Г'юз, затворник-мільйонер з явним привітом (його дивацтва зобразив Ді Капріо в «Авіаторі»), з яким вона була пов'язана контрактом. Репортера – Кері Грант, ще один, вже зі своїм персональним «привітом»: вкрай примхливий тип, який відмовився від «другорядної» ролі шанувальника принцеси, якогось там репортера. Так що романтична пара на всі часи, Ганна та її візаві, якого, як ви пам'ятаєте, грав Грегорі Пек, який спочатку теж сумнівався, чи це його роль, склалася суто випадково, породивши шедевр, що увійшов у вічні списки кінокласики, обов'язковий до перегляду і хвилюючий до сих пір. Причому не тільки дівчат, які мріють про романтичне кохання (якраз кохання так і не дісталося ні Ганні, ні її американському обранцю), а й, даруйте, інтелектуалів, які хай і неохоче, але таки схилили голову перед дивом цієї чарівної та водночас сумної історії. Вільям Вайлер, європеєць єврейського походження, родом з Німеччини (другий – Біллі Вайлдер, який зняв тріумфальну «Сабріну» з Одрі, теж єврей родом зі Львова і теж, таким чином, європеєць) спочатку мріяв про міс Сіммонс, що дуже засмучувало Одрі, але потім «змирився» з нею - мабуть, не підозрюючи, що саме вона, ще недосвідчена, отримає Оскара і в черговий раз прославить і його, і фільм, і саму себе. Надзвичайно вимогливий, він іноді змушував акторів робити по 20 дублів, що у випадку з Одрі могло б обернутися проти неї особисто і проти задуму в цілому: вона реагувала дуже безпосередньо з перших дублів, не вміючи повторюватися, бо в ній ніколи не було нічого завченого, механічного.

Римські канікули

З «Канікулами» їй явно щастило: фільм знімався на натурі, серед міських пейзажів Риму і нескінченні дублі були неможливі, це занадто дорого (тобто платити, щоб розігнали туристів). Вайлер, класик американського кіно, в'їдливий і строгий, чемпіон оскарівських номінацій, випустив картину лише через рік, без кінця монтуючи: але вже перший перегляд чорнової версії видався студійним босам чарівним. Всі зрозуміли, що мають справу з чимось значним, досі небаченим, пройнятим зачаруванням казки з нещасливим кінцем: відсутність хепі-енду, незвична для Голлівуду, навіювала цій історії сум і ніжність нездійсненого. Закоханих розлучив обов'язок: все можуть королі, ось тільки не одружуватися по коханню…

Останній поцілунок біля огорожі палацу, куди Ганна зобов'язана повернутися, офіційна прес-конференція, де вона вже в тіарі та урочистому одязі царюючої особи, що відповідає за протоколом на заздалегідь підготовлені питання, викликала сльози не тільки у сентиментальних домогосподарок: в ті часи в Голлівуді вміли знімати так, щоб догодити і простій, і вибагливій публіці одночасно.

Людина з печаткою смерті на обличчі

"Я знав, що всі в неї закохаються", - сказав Вайлер про Одрі, а "Парамаунт", ще до широкого прокату "Канікул", негайно запустив новий проект з нею, "Сабріну" - цього разу авторства Вайлдера (ті, хто далекий від кіно, часто плутають цих режисерів). «Сабріну», так само, як і «Канікули», пам'ятають багато хто – сюжет про чергову Попелюшку, дочку шофера, яка підкорила серця відразу двох багатіїв, до того ж рідних братів, надто відомий, щоб його переказувати. Навіть не кіномани пам'ятають, що Сабріна, яка заплуталася у своїх почуттях, з дитинства закохана у молодшого брата, зрештою обирає старшого героя Гамфрі Богарта. Людину з печаткою смерті в очах, як атестував його великий критик Андре Базен. На момент зйомок Одрі було 24 (а виглядала вона на всі 17), Богарту ж – 55, що було помітно, до того ж він вживав. Його двоїстий імідж благородного гангстера і реноме чи не першого актора Голлівуду, який прославився в легендарній «Касабланці», переконлива чоловіча харизма людини мовчазної, двоїстої, оточеної таємницею, у поєднанні з сяючою юністю Гепберн зробили свою справу. Талант Вайлдера, автора «Квартири» і тих самих дівчат, які «в джазі», «Сверблячки сьомого року» з Мерилін Монро, знятого роком пізніше, і більш раннього легендарного «Сансет Бульвара», ніким не заперечувався – його фільми досі не застаріли. Світова класика, не тільки суто американська, режисер, безперечно, великий.

Сабріна

Богарт же, всупереч очікуванням (чи можна не закохатися в Гепберн?) зустрів її як ворога народу. Якщо вірити свідченням очевидців, він вважав Одрі старлеткою, пустушкою і одноденкою, підставляв її під час зйомок, передражнював і боровся з нею за крупні плани, впадаючи в сказ, що в неї їх більше (щиро кажучи, на кого приємніше дивитися, питання за засипку). Про що Богарту нещадно повідомив Вайлдер: справді, кому віддасть перевагу публіка, пошарпаному пияці за п'ятдесят з мішками під очима, нехай і харизматичномц, чи юній дівчині, тим більше, якщо ця дівчина - Одрі Гепберн? Дивна дріб'язковість з боку самого Богарта, чий характер і мачистський норов були йому властивий і в житті. Але, як це не дивно, його хамське ставлення до нової зірки врешті-решт зіграло свою позитивну роль: граючи циніка і багатія, людину холодну, одержиму вигодою, до того ж і в житті будучи не найбільшим душкою, він тим не менш привносить у свій образ те, що називається пробудженням почуття. Магія Богарта, незважаючи ні на що, працює безвідмовно – у поєднанні з не награною невинністю та дитячою щирістю Гепберн це дає приголомшливий результат. Вайлдер, людина бездоганного смаку, що відкрив знову Мерилін як велику актрису, відкриває, після Вайлера, і Одрі Гепберн, використовуючи її природну чарівність на всі сто.

Живанші

Відома сукня від Живанші у фільмі "Сабріна"

До того ж саме в цьому фільмі вона вперше знайомиться з Живанші, тоді ще зовсім молодим – ця дружба триватиме до її смерті, і Гепберн майже завжди носитиме його вбрання. У «Сабріні» ж кутюр'є перевершив сам себе, знаменита бальна сукня з чорною вишивкою, сліпучо-біла, стане еталоном елегантності на довгі роки. Вона і зараз не застаріла, втілюючи собою торжество мистецтва від кутюр у своєму найвищому прояві. Не сукня, а справжній шедевр, вершина майстерності та смаку, торжество матеріальної культури в'яві. Гепберн, на відміну від «вішалок», моделей нехай і досконалої зовнішності, іноді заворожливо прекрасних, мала ще й індивідуальність, чарівність юності, якусь неземну красу – тобто ті якості, коли ви бачите насамперед людину, а не її вбрання. Завершений образ аристократичної гармонії, де всі деталі, аж до характеру моделі, її людських рис, вивірені як у скульптурі, творі високого мистецтва. Ще Пруста захоплювала так звана «портнівська» майстерність, яка порівнювала внутрішнє оздоблення сукні Одетти де Кресі з внутрішнім розписом шпиля храму, який ніхто ніколи не побачить, але зроблений з такою ж ретельністю, що й зовнішній.

Жива краса

Дочка баронеси, Гепберн справді у своєму роді родовита, але, можливо, справа не в цьому, просто збіг: ні Ален Делон, ні Гельмут Бергер не мали іменитих предків, проте сам Вісконті, чий рід налічував вісімсот років, вибрав саме їх на ролі аристократів.

Особлива звичка Гепберн – хода, легкість, пластика – були натреновані ще й заняттями балетом. Свого часу вона відійшла від танців, зрозумівши, що Марго Фонтейн із неї все одно не вийде. «Хоч бияк  я старалася, таланту в мене не було, а однією завзятістю мало чого досягнеш», - говорила Гепберн. Втім, у свій час вона вважала, що актриси з неї теж не вийде і, що найсмішніше, знаходила недоліки і у своїй зовнішності. Якісь критики писали, що в неї «надто широкий рот» (!) і неправильний ніс, сама вона постійно твердила про свою «квадратну щелепу», «великі вуха» і ступні – ну, загалом, судячи з опису, не дати ні взяти потвору. Треба б провести такий експеримент: уяви собі, сказати подружці, дівчину з квадратним підборіддям, широким ротом, лопуху, великоногу, худу, розкосу і з плоскими грудьми. Просто фільм жахів, не інакше, скаже вона, поки ти її не приголомшить, показавши фото Гепберн.

Як украсти мільйон

Адже, крім ознак абсолютної краси, навіть скажімо так, позачасової (у Гепберн є щось і від Нефертіті), вона мала ще й рідкісну кіногенію - термін ранніх теоретиків кіно, винайдений за часів зародження зображення, що рухається. Це не зовсім фотогенія, а саме кіногенія (наголос на останньому складі): якщо фотогенічна людина гарна у своєму нерухомому відображенні, то кіногенічна – у русі. У Гепберн обидві ознаки збігаються, хоча сама вона боялася інших ракурсів, вибираючи їх особисто, щоб виглядати у вигіднішому світлі. Міркування ж деяких дам про надмірну її худорлявість і, навпаки, «товщину» Мерилін, її «короткі ноги» і гарненьку продавщицю, «вульгарність» тощо свідчать або про поганий смак, або про банальну заздрість. У абсолютно правильних обличчях – скажімо, нинішніх турецьких серіальних зірок-чоловіків, нафарбованих до перукарського лиску, є щось, даруйте, сміховинно-лялькове. Як і в ретельному тюнінгу якоїсь Кім Кардаш'ян, пластмасового персонажа нинішньої світської хроніки.

Гепберн бере ще й своєю щирістю, відкритістю, безпосередністю – тобто тим, що той самий Пруст називав дівчиною в кольорі, а Толстой, описуючи Наташу, «живою красою».

Перечитуючи Толстого

Напевно, тому її й вибрали на роль Наташі – принаймні зовнішня схожість вражає, не кажучи вже про щирість і безпосередність підлітка – хоча Кінг Відор підійшов до роману Толстого, цієї величезної епопеї, екранізація якої вимагала більшого проникнення в дух книги, чисто номінально. Навіть, скажімо так, наївно, примітивно, буквально: озброївшись олівцем, він помічав сцени, які треба залишити, інші ж викреслити. Головного він так і не помітив - будучи класиком німого кіно, чий стиль вже явно застарів, Відор простодушно зупинився на більш-менш мелодраматичних сценах, надавши їм театральний пафос, постановочний блиск. Гепберн не винна, їй і завдання неправильно поставили не дали зіграти ключові моменти духовного перетворення Наташі, та й Мел Феррер у ролі Андрія Болконського, на той час чоловік Одрі, грав як заведена лялька на шарнірах. Вірна дружина, закохана у свого новоспеченого чоловіка, саме Одрі нав'язала його продюсерам, що було, звісно, помилкою. Феррер був відвертим: мовляв, обіймати Одрі в ролі Наташі - ніби обіймати саму весну: критики ж відзначали, що розвитку характеру так і не було, на зміну весні не прийшли літо і осінь, Наташа так і не подорослішала. Антропологічно ні Феррер, ні Генрі Фонду в ролі П'єра на нас ну ніяк не тягнуть, все це ні що інше, як розлога журавлина, європейцям майже ніколи не вдавалося проникнути в так звані "таємниці" нашої душі. Зворотний фокус, який робили ми – легко і граючи проникати в таємниці європейської – часом вдавався цілком. Пояснюється це просто – мовляв, ми більше здатні до мімікрії. Не знаю, чи це так і чи завжди так і в чому тут фокус, але наша класика в руках європейців і тим більше американців дійсно виглядає якось дивно: Омар Шариф у них - доктор Живаго, смішно ж, ще б японця запросили, Тосіро Міфуне, наприклад.

Війна і мир

Відор же пишався «подібністю» Одрі з Людмилою Савельєвою (?!), коли через років десять бондарчуківська епопея вийшла на екрани: до речі, на перегляді цієї версії Антоніоні в буквальному сенсі впав зі стільця – і не від захоплення, а просто заснув з нудьги. Наташа-Савельєва дуже непогана, хто б сперечався - на відміну від літніх П'єра та Елен, хоча і у Відора, як уже говорилося, з відповідністю героям роману теж з рук геть. Та й концепції ніякої: так, запорошена екранізація в дусі сорокових, фальшиво театральна, - таке собі привіт від Олександра Корді з його «Леді Гамільтон», яку й дивляться завдяки красі та аристократизму Вів'єн Лі.

До речі, про аристократизм – у кіно, мистецтві демократичному, що довгий час зневажається снобами (ну, роках у двадцятих минулого століття, не кажучи вже про десяті), незважаючи на феномен Чапліна і, скажімо, німецького кіно, вже в ті часи геніального, аристократок і аристократів не так багато: навіть божественна Аніта Екберг у ролі Елен Курагіної виглядає профурсеткою.

Але справа навіть не в цьому, аристократом можна «прикинутися» (Ален Делон, Гельмут Бергер, частково Ромі Шнайдер, що походить з буржуазної родини, або Катрін Денєв, аристократичніше якої важко уявити), а в тому, що Толстой, мабуть, у принципі вислизає від візуального мистецтва. Хоча… Спектакль Рімаса Тумінаса, з його видимим аскетизмом, строгими декораціями (стінка, що рухається, і більше нічого) і злегка стилізованими костюмами якраз відтворює дух роману, і робить це настільки точно, глибоко, філософськи обґрунтовано, що й інтелектуалам-товстознавцям можна змінити гнів на милість, успіх безсумнівний.

Примирити протиріччя

Що ж до так званого особистого життя зірки, то тут Гепберн (чого й слід було чекати при її зайнятості та вдумливому ставленні до роботи) явно не щастило: якийсь час, живучи з Феррером, вона щосили намагалася узгодити свій графік зйомок і роботу у театрі з його графіком, часом відмовляючись від приємних пропозицій, щоб не розлучатися з чоловіком. Як уже говорилося, часто нав'язувала його продюсерам, хоча його час, на вигляд манірного англійця, чий вигляд був би гарний виключно в ролях аристократів (яких у кіно ставало все менше і менше) йшов, та й талант був дуже обмежений. Їй хотілося неможливого, і сім'ї, і кар'єри - пізніше, після розлучення з Феррером, вийшовши за молодого італійця, вона розчарувала його тим, що засіла вдома. Він-то одружився виключно з марнославства, мати таку дружину кожному потістило б, але розділяти її уявлення про тихе сімейне щастя не збирався. В юності вона відмовила якомусь аристократу, гарному, багатому і незмінно коректному, не збираючись повторювати долю Грейс Келлі: Гічкок, коли Грейс вийшла за принца, обурений цим «міщанським» шлюбом та відмовою від кар'єри в кіно, назвав її «Дісгрейс», тобто "безчестя". Потім, закохавшись у Вільяма Голдена (того наймолодшого братика в «Сабріні», коли вона віддасть перевагу старшому, Богарту) і дізнавшись, що він зробив собі вазектомію, розірвала стосунки, їй хотілося повноцінного шлюбу та дітей. З Феррером, як уже було сказано, вони, проживши досить довго, все ж таки розлучилися, бо його самолюбство страждало, дружина перевершувала його популярністю ... Загалом, «графіки не збігалися», як це часто буває у знаменитостей: зірці, мабуть, потрібен чоловік -домогосподарка, так само, як і уславленому чоловікові - тиха, невимоглива дружина-посудомийка, сніданок-обід-вечеря.

При цьому, будучи ідеалісткою, вона все життя намагалася примирити протиріччя - і в собі самій теж: любити вона вміла, була завжди доброзичливою, не примхливою, домашньою, вірною, терпіти не могла гучних вечірок і вчасно лягала спати. Від склянки віскі перед сном, проте, не відмовлялася (Феррер забороняв), могла й викурити міцну сигарету. При цьому віддавалася роботі з головою, хоча вставала о 6-й ранку, коли була одружена, готувала чоловікові сніданок. У «зневажливих» зв'язках не була помічена, отримавши суворе голландське виховання, страшно переживала, що при розлученні її діти втратять батька, як колись втратила його сама (історія її тата вельми таємнича, та й її мати поділяла фашистські погляди - правда, в їх ідеалістичному, «ніцшеанському» виконанні, не розуміючи, у що це може виродитись і пізніше покаявшись). Минуле батьків могло позначитися і на кар'єрі Одрі, але тут якраз той випадок, що його воліли не помічати, тим більше жодної її провини в цьому не було - «пробачили» загалом.

У ній, безсумнівно, було щось старомодне - вигляд інститутки, який вона зберігала дуже довго, відповідав характеру: вона навідріз відмовлялася зніматися у відвертих сценах, оголюватися, ніколи не лихословила, хоч і не протестувала, якщо хтось дозволяв при ній підпустити слівце; жахнулася від «Механічного апельсина» Кубрика, хоча була свідком Голокосту (принаймні бачила, як євреїв вантажать у товарняки і запам'ятала це надовго); відмовилася від ролі Ганни Франк, щоб не збожеволіти… І так далі.

...Як уже говорилося спочатку, при її гламурному (іноді навіть занадто) образі, деякому «ханжестві», нерозумінні складності світу і людини, як скупчення бісів, вона, ця «кішечка», зрештою здійснила подвиг, працюючи в ЮНІСЕФ (про що дещо пізніше). Отже, вірно твердження, що ми можемо судити про людину тільки тоді, коли вона завершить свій життєвий шлях, і сюжет її життя складеться, як паззл, остаточно і безповоротно: інші можуть проявитися вже на смертному одрі, хоч як це дивно звучить.

Сукня за мільйон

Гепберн у культовій чорній сукні - "Сніданок у Тіффані"

Третій культовий фільм за участю Одрі Гепберн, який нескінченно згадується і в соцмережах, і взагалі всюди-звісно ж, «Сніданок у Тіффані» за новелою Трумена Капоте. Одрі вже за тридцять (чого не скажеш, вона завжди виглядала значно молодшою, і обличчям, і повадками), Капоте відмовили в публікації і водночас назвали найкращим американським письменником кінця п'ятдесятих. Варто фільму з'явитися на екранах, як він миттєво стає культовим, Одрі вносять до списків номінацій на Оскар, Капоті ж – в люті та здивуванні (не знаю, що там було з правами на екранізацію), він мріяв про Мерилін Монро. Героїні повісті Голлі було 18-19, і, хоча Одрі значно старше, що непомітно, Мерилін на той час було вже, вибачте, 35-36 (що було помітно і навіть дуже). На відміну від повітряної Одрі, Мерилін, при всій її живій красі, ніяк не була схожа на дівчину-шибеника. Проте Капоте ненавидів цей фільм, а заразом і Одрі, за його цукерочність, а його біограф Джеральд Кларк назвав його «кондитерським виробом» та «валентинкою». При всій чарівності картини частка правди в цьому є – одна глядачка досить точно охарактеризувала і коханого Голлі, письменника Пола, в ролі якого знявся Джордж Пеппард, як пригламуреного Кена, ляльку, а не людину. Забавно, що Пеппард був стійким алкоголіком – отже, у ньому мала проглядатися хоч якась інфернальність, хоч щось двоїсто-порочне, але як я не вдивлятися, не видно нічого схожого. Нудний, як одноманітний ряд будиночків «одноповерхової» Америки, більше схожий на випускника євангелічної школи, ніж на нью-йоркського письменника (хоча Пеппард грав і поганих хлопців, і зі знаменитостями співпрацював), він лише підіграє Гепберн, чия незаперечна чарівність теж тоне в «цукерочності». Поступово, з цим своїм Живанші та його маленькою чорною сукнею, в якій героїня з'являється на самому початку фільму (проданим згодом майже за мільйон доларів) і Гепберн стає більше топ-моделлю, а не акторкою. Фінал фільму змінено на хепі-енд, чого в повісті не було, а загальний тон більше нагадує книги Івліна Во, ніж Капоте з його таємним трагізмом. Хоча і у Во бекграунд глибший (ну, наприклад, в «Мерзенній плоті», та й в інших його романах) – його марнотратники життя, подібні Голлі Голайтлі, обожнювальну фірму Тіффані як вершину життєвих досягнень, все ж таки відчувають присмак смерті.

Гепберн, про чарівність якої списані тонни паперу (причому цілком заслужено, не піддатися їй неможливо) починає – можливо, не з власної вини – експлуатувати її, тиражувати свій імідж, хоча безневинне «оленя», Бембі у вигляді чарівниці, вже починає входити в пору зрілості.

Оскар йде до…

Щоправда, і на цьому шляху, безглуздого і нещадного гламуру, теж можна досягти своїх вершин, аби жанр був підходящим, і ось тут Одрі пощастило вкотре з «Моєю прекрасною леді». Блискучий, дорогий, чудовий постановочно, з дивовижними костюмами, яким, може, немає рівних в історії кіно – цього разу не від Живанші, а від Сесіла Бітона, фотографа та художника кіно, чия фантазія та вміння стилізувати моду початку XX століття викликає захоплення.

Фільм увійшов до десятки найбільших голлівудських мюзиклів, став другим найкасовішим фільмом року і отримав вісім Оскарів та 12 номінацій. Чотири роки тому його внесли до Національного реєстру як фільм, що має «культурне, історичне або естетичне значення».

Одрі Гепберн у славетній сукні для скачок - "Моя прекрасна леді"

Проте Одрі Гепберн не те що не отримала свого Оскара, але навіть не …номінувалася. Незважаючи на загальне обожнювання - адже навіть в очах відчайдушних ханжів вона нічим себе не осоромила - громадськість була на боці Джулі Ендрюс, яка блискуче грала Елізу Дуліттл на Бродвеї, і оскарівські академіки таким чином помстилися Гепберн. Все це чудово, міс Ендрюс і правда актриса хоч куди, до того ж сама співає (а Гепберн все ж таки озвучили, співала інша), але, товариші громадські діячі, майте совість, де Ендрюс і де Гепберн? У наш вік толерантності за таке запитання десь у США могли вигнати з роботи, а друзі б засудили, кожна людина нам дорога, кожна –  звісно, цікава. Зараз і з типажною відповідністю не рахуються – але видати Ендрюс за герцогиню з її кінською щелепою не лише важко, а й суперечить задуму: професор Гіггінс на суперечку обіцяв привести свою вихованку до Букінгемського палацу і таки виграв. Інше питання, що Гепберн мало схожа на вульгарну продавщицю з низів, якою була спочатку, але на те й жанр, у даному випадку - мюзикл, а не документальний фільм про важку долю кокні, дочки бідного алкаша та жебрака.

Ще один тріумф

…Через два роки після тріумфальної «Прекрасної леді» Вайлер знову візьметься за старе, видавши на-гора комедію «Як украсти мільйон», шістдесятип'ятирічний режисер все ще відчуває жанр, хоча кіно – мистецтво молодих. Недарма Базен назвав його «янсеністом мізансцени» і до того ж автором, який ніколи не повторюється, щоразу змінює свій стиль: порівняйте цей «Мільйон» з «Римськими канікулами», зовсім інша річ. Одрі вже ближче до сорока, і хоча після «Прекрасної леді» минуло всього два роки, вона змінилася, перетворившись із шибеника у спідниці на найелегантнішу з елегантних парижанок, дочку кумедного типу, що спеціалізується на підробках творів мистецтва. Майстерно закручений сюжет і участь Пітера О'Тула, самого, напевно, харизматичного британського актора, до того ж красеня, наділеного чарівною чоловічою чарівністю, талант режисера, краса Одрі, комічні утиски її татуся та інші завоювали картині гучний успіх, причому навіть у нас, де вона стала хітом (24 млн. глядачів майже як у вітчизняних мелодрам).

Робін і Меріан

…У неї ще буде кілька фільмів – у «Робін та Меріан» вона знялася після восьмирічної перерви, з Шоном Коннері і вже ближче до п'ятдесяти. Тепер вона грає вже по-іншому, не намагаючись виглядати молодшою, не нарікаючи, що її сліпуча краса вже в минулому.

Місія здійсненна

Останньою роллю Гепберн була роль ангела у фільмі Спілберга «Завжди», після чого вона всерйоз присвятила себе роботі в ЮНІСЕФ, де її допомога голодуючій Африці, була справжньою, а не піар-акцією для підтримки іміджу, як це часто буває. Послужити обличчям для організації порятунку голодуючих, щоб привернути увагу до трагедії – це одне, а ось без кінця відвідувати країни, де легко заразитися страшною хворобою, і наживо спостерігати картини горя, руйнування, смерті, бачити, як у вантажівки закидають трупи дітей, відвідувати райони, де стріляють (один із благодійників загинув там, убитий випадковою кулею) – зовсім інше.

Завжди

Скінчилося це погано – її саму вразив рак, і в Африці не знайшлося обладнання, щоб встановити правильний діагноз, а терміново залишити країну Одрі сама відмовилася. Лікарі благали її припинити свою діяльність, вона сама була вже на межі. Що таке голод, Гепберн знала не з чуток і тому перейнялася трагедією Африки як ніхто інший, тяжко працюючи, чесно, не витративши на себе ні цента. Вона багато чого досягла – доставки продовольства, ліків, медичної допомоги тощо. Весь цей час, згадуючи щоденник Ганни Франк, в екранізації якого свого часу відмовилася брати участь через страх нервового зриву…

У 1992 році президент США нагородив Гепберн президентською медаллю свободи на знак визнання її роботи в рамках ЮНІСЕФ, а Американська Академія кіномистецтва - Гуманітарною премією ім. Джина Гершолта за її допомогу людству. Присуджена їй посмертно та вручена її синові.

20 січня 1993 року Одрі Гепберн покинула цей світ – в оточенні сім'ї, проживши зовсім недовго після Різдва, яке вона назвала найщасливішим у її житті. 24 січня відбувся похорон.

Розхожа похвала, часто нещира, яку кажуть знаменитим жінкам, називаючи їх ангелами, у її випадку цілком доречна: її близькі та друзі відзначали її сердечність, стриманість, доброту, вірність та ще одну рідкісну якість для зірки її рівня, всесвітньо знаменитої: вона перш за все думала про інших - як показав фінал її життя, могла навіть принести себе в жертву.

Хто б міг подумати, що за грацією цієї неземної істоти криється такий сильний характер та прагнення служити людям. Дивно.

Читайте также


up