Стрес і тривога у котів. Причини, симптоми та лікування

Стрес і тривога у котів. Причини, симптоми та лікування

Кішки – ласкаві та надзвичайно милі створіння, але вони можуть страждати від стресу та тривоги. У цій статті йдеться про причини тривожного стану кішок, симптоми, на які потрібно звернути увагу, а також лікування, яке допоможе вашому вихованцеві впоратися зі стресом.

Чим може бути викликаний стрес у котів

Стрес і тривога – поширені проблеми домашніх котів. Що викликає такий стан? Існує багато речей, які можуть викликати стрес у домашніх тварин, найпоширенішими вважають:

  1. Побутові зміни. Це може бути переїзд до нового будинку чи поява іншого домашнього улюбленця. Кішки не люблять змін у розпорядку дня. Навіть щось таке просте, як перестановка меблів, може порушити їхнє відчуття безпеки. Якщо можливо, намагайтеся мінімізувати будь-які зміни у вашому будинку чи графіку.
  2. Відсутність соціалізації чи взаємодії з людиною. Коти потребують психологічного стимулювання. Крім того, відсутність регулярної взаємодії з людиною може призвести до нудьги та відчуття ізоляції, а це підвищує рівень стресу. 
  3. Болісні медичні процедури. Фізичний біль, спричинений раною чи хворобою, може змусити навіть найспокійнішого кота відчути себе неспокійно.
  4. Сильні шуми. Сирени, грім, пилососи й інші гучні звуки здатні викликати тривогу у котів. Якщо можливо, знайдіть коту безпечне місце, наприклад тиху кімнату (якомога далі від шуму), де кішка відчуватиме себе в безпеці. Крім того, варто розглянути можливість використання спеціальних засобів, наприклад купити заспокійливе для кота.
  5. Неправильне харчування. Дієта, що не містить необхідних поживних речовин, теж може викликати тривогу та стрес.

На спокій кішки також погано впливають хвороби. Навіть банальне зараження паразитами може нервувати тварину, особливо в ранньому віці. У такому разі варто купити шампунь від бліх для кошенят, який допоможе позбутися паразитів.

Як зрозуміти, що кішка перебуває в стані тривоги та стресу?

Розуміння поведінкових ознак котячої тривоги – важливий аспект для здоров'я та гарного самопочуття домашнього улюбленця. У кішок, які зазнають хронічного або гострого стресу, можуть спостерігатися зміни поведінки:

  • втрата апетиту;
  • агресія до людей чи інших тварин;
  • надмірне нявкання. 

Крім того, якщо кошеня витрачає години на облизування чи надмірний догляд за хвостом і лапами, це показник того, що воно відчуває тривогу. Слідкуйте за змінами в його поведінці. Якщо раптом тварина почне поводитися не так, як завжди, це може бути ознакою того, що її щось тривожить. Спробуйте визначити, що викликало у неї стрес або тривогу. Це може бути новий предмет меблів у будинку чи гучний шум зовні. Як тільки ви дізнаєтеся, що є причиною, треба вжити заходів, щоб зменшити негативний вплив на життя пухнастика.

Лікування котячого стресу та тривоги

Існує декілька варіантів лікування стресу котів. Метод терапії залежатиме від причини проблеми, а також від індивідуального темпераменту кішки. Це можуть бути:

  • заспокійливі препарати;
  • котячі аксесуари, іграшки;
  • добавки з омега-3 жирними кислотами, які сприяють покращенню самопочуття.

У більшості випадків доцільним буде поєднання різних методів лікування, щоб забезпечити довгострокове поліпшення самопочуття вашої тварини та допомогти їй відчувати себе комфортніше та спокійніше.

заспокійливе для кота

Без лікування сильний стрес у пухнастика може призвести до проблем зі здоров’ям, як-от шлунково-кишкові розлади, втрата ваги, депресія чи навіть серцеві захворювання. Якщо ви помітили зміни в поведінці чи зовнішності кота, які вас хвилюють, зверніться до ветеринара. Він зможе виявити медичну причину та розробити план лікування, спеціально адаптований до потреб вашого улюбленця.

Читайте также


up