24.10.2023
Популярна наука
eye 9382

Як відрізнити нарцисизм від самоповаги

Як відрізнити нарцисизм від самоповаги

Чому нарцисизм і висока самооцінка – це не те саме? Давайте звернемося до наукових досліджень.

«Існує ключова відмінність між високою самооцінкою та нарцисизмом, про яку ви повинні знати», – говорить Джесіка Трейсі, докторка філософії, авторка книги «Загордитися: чому найстрашніший із гріхів володіє секретом нашого успіху» («Take pride, why the deadliest sin holds the secret to human success»).

Існує тонка грань між думками "Я - молодець!" і «Я класний, чи не так?!», і багато людей балансують між цими поняттями, не помічаючи принципової різниці. Якщо вам цікаво, чи володіють люди здоровою самооцінкою, чи вони просто нарциси, попросіть їх описати, як вони почуваються в «найважливіші», на їхню думку, моменти життя.

Люди зі здоровою самооцінкою, відчуваючи гордість, зазвичай включають у це поняття опис зусиль, які їм довелося докласти задля досягнення своєї великої мети. Нарциси ж ототожнюють себе з перемогами. Найчастіше це чужі перемоги, до яких вони доклали мінімум зусиль, але сліпо вірять, що без них нічого не вийшло б. Джессіка Трейсі, професорка психології в Університеті Британської Колумбії, яка провела більшу частину своєї кар'єри, досліджуючи почуття гордості, знайшла цей зв'язок у ході кількох досліджень.

"Почуття справжньої гордості пов'язане з високою самооцінкою, у той час як гордість, заснована на нарцисизмі, пов'язана з такими рисами як зарозумілість і егоїзм", - говорить Трейсі.

Нарцис

Уявіть ситуацію. Ви працюєте у команді над проектом. Повністю вкладаючись у свою роботу, ви бачите, як ваші дії призводять до найкращих результатів. Затримуєтеся, креативите, ставтеся до проекту як до свого дітища. Один із ваших колег став брати участь у проекті просто тому, що його призначили, проте не вірив у успіх справи. Він бере активну участь у нарадах і обговореннях. Але коли справа доходить до реальних дій, колега – найнеефективніша ланка, а його частину роботи доводиться ділити між іншими учасниками, щоб укластися вчасно.

У результаті проект виконано на «відмінно»! На презентації керівник хвалить усю команду, яка спрацювала як єдиний механізм. Ваш колега хвалиться перед іншими відмінним результатом, адже він також отримав високу оцінку. Чи відчуваєте ви гордість від результату та від вашого внеску до проекту? Чи справжня це гордість? А що відчуває ваш колега?

Очікування і додаткові зусилля

Позитивний вид гордості може бути неймовірно мотивуючим. Розглянемо інший приклад. Студент, який вкладає сили у своє навчання та звик отримувати високий бал, раптом отримує незадовільну оцінку за дуже складний тест. Що він відчує? Найімовірніше, утиск самооцінки, бажання виправити свій результат і набути колишнього почуття гордості за добре виконану роботу. Це почуття мотивує його посилену підготовку, оскільки матеріал стає дедалі складнішим, а результату хочеться колишнього. Це бажання конструктивне і допомагає розвиватися на відміну від випадково отриманої хорошої оцінки, заради якої не було докладено належних зусиль.

«Ми не знайшли недоліків у справжній гордості, – каже Трейсі.

"Ці люди в більшості успішні, креативні, у них відмінні відносини, а інші люди тягнуться до них".

Люди, які демонструють нарцисизм, за словами Трейсі, не мають міцних соціальних відносин, а інші люди зазвичай не поважають їх і уникають спілкування з ними.

Спостерігаючи за реакцією різних людей на власні успіхи, звертаючи увагу на те, що саме вони вкладають у це поняття і якими характеристиками описують свій внесок у успіх, ви зможете визначати та фільтрувати справді успішних, креативних професіоналів від нарцисів, що гріються у променях чужої слави. Ця навичка допоможе вам уникнути помилки при виборі ділового партнера або члена вашої команди, що в результаті підвищить результативність вашої справи.

Читайте также


up