Стабільно мінливі: чому деякі люди так легко змінюються

Стабільно мінливі: чому деякі люди так легко змінюються

Психологи Аманда Дж.Райт та Джошуа Джексон пояснюють, чи можна насправді змінити свою особистість і як це оцінити.

Чи бувало таке, що хтось важливий для вас, наприклад, найкращий друг, ставав зовсім іншою людиною? У той же час, можливо, у вас протилежна проблема: що б ви не робили і як би не намагалися, ви не можете відмовитися від старих звичок і щосили намагаєтеся змінитися на краще. Як можуть співіснувати ці дві реальності: одні люди повністю змінюють себе, а інші не можуть нічого змінити?

Коли ви думаєте про те, наскільки сильно люди здатні змінитись у глибині душі, то насправді ви маєте на увазі особистість — типові думки, почуття та поведінку людини в процесі її повсякденного життя. Характер кращого друга, схоже, сильно змінився, тоді як ваша особистість здається незмінною. Цей разючий контраст перегукується з багаторічними суперечками у психології. Довгий час психологи вважали, що особистість залишається незмінною протягом усього життя. Потім було доведено протилежне: особистість відносно стабільна, але далеко не незмінна.

Як правило, більшість змін особистості відбуваються у молодому та зрілому віці, при цьому середній вік – період найбільшої стабільності. Зміни особистості можуть бути зумовлені природним процесом старіння або впливом зовнішніх факторів, таких як важливі життєві події та щоденна взаємодія з іншими людьми.

Хоча існують усереднені тенденції зміни кожної з так званої Великої п'ятірки особистісних факторів (скажімо, доброзичливість зазвичай посилюється з віком, тоді як зменшується нервозність), є відмінності в тому, наскільки легко люди здатні змінюватися. Наприклад, хоча в середньому у більшості людей спостерігається тенденція до зростання доброзичливості, в деяких вона може залишатися незмінною, а в інших навпаки знижуватися. Ця змішана картина загальних тенденцій та індивідуальної мінливості справедлива для всіх рис Великої п'ятірки (поряд із доброзичливістю та невротизмом, до неї входять екстраверсія, сумлінність та відкритість).

Інший спосіб оцінити особистість - це розглянути, як люди схильні змінюватися в цілому з плином часу, тобто оцінити їх профіль особистості за всіма ознаками Великої п'ятірки. Якщо існують індивідуальні відмінності у тому, наскільки стабільні окремі риси, чи існують також індивідуальні відмінності у тому, наскільки стабільні цілі профілі особистості? Дійсно, в ході недавнього дослідження спільно з Джошуа Джексоном ми виявили, що деякі люди просто стабільніші у своїх особистісних профілях, ніж інші. Це дозволяє припустити, що якість стабільності може сама собою бути окремою характеристикою особистості. Тобто, ви можете бути відносно стабільними у відповідях на пункти опитувальника, які оцінюють всі риси Великої п'ятірки, демонструючи тим самим підвищений рівень стабільності особистості. А ваш найкращий друг може помітно частіше змінювати свої оцінки, демонструючи цим загальний рівень нестабільності.

Ми зробили цей висновок, вивчивши результати повторного тестування особистості більш ніж 20 000 чоловік і простеживши, наскільки сильно корелюють (тобто залишаються незмінними) результати тестування кожної людини з часом. Ми виявили, що люди різняться за початковим рівнем стабільності профілю: в одних показники кореляції профілю становили 0.30 (що свідчить про низький рівень стабільності, у якому відбуваються великі зміни протягом двох часових точок). У той час, як у інших показники кореляції профілю становили 0.80 (що вказує на високий рівень стабільності, при якому відбувається менше змін протягом двох часових точок). Більше того, у міру просування нашого дослідження ці індивідуальні відмінності у стабільності профілю зберігалися. Ми виявили, що протягом десяти років люди зберігали стабільність профілю: тобто люди зі стабільними особистісними характеристиками мали тенденцію залишатися стабільними, а люди з нестабільними особистісними характеристиками часто змінювали значення характеристик профілю. Якість бути стабільними у своїх особистісних характеристиках, схоже, сама по собі є рисою характеру! Теоретично це може пояснити історію про мінливу особистість вашого друга на відміну від вашої власної очевидної стійкості.

Чому деякі люди більш стабільні у своїх якостях, ніж інші? Попередні дослідження показали три процеси, які лежать в основі стабільності особистості. По-перше, це вікові константи, такі як генетичні чи біологічні чинники та/або досвід початку життя, які можуть визначити та зберігати рівень стабільності особистості. По-друге, це чинники довкілля, такі як багаторічна кар'єра, партнер і місце проживання, які можуть підвищити стабільність особистості, роблячи її більшою мірою «такою, якою вона є» і закріплюючи її якості протягом тривалого часу. І, нарешті, стохастичні, або по-іншому, випадкові чинники, такі як несподівані зміни у житті чи речі, що змушують людину відхилятися від типового статус-кво її життя, які можуть знизити рівень стабільності.

Як показали наші дослідження, люди зазвичай зберігають свій рівень стабільності упродовж часу. Можна припустити, що це пов'язано з константами розвитку, які є в житті більшості людей та визначають особистий рівень стабільності. У окремих випадках, коли стабільність особистості змінюється, це, швидше за все, відбиває вплив довкілля (яке зазвичай підвищує стабільність) чи стохастичних чинників (які її знижують). Таким чином, те, наскільки ви стабільні, є побічним продуктом вашої власної схильності (якості, якою ви володієте), навколишнього середовища та життєвого досвіду, який ви нагромадили до теперішнього часу. Цілком ймовірно, що всі три процеси існують у житті кожної людини одночасно. Але саме певна їх комбінація та вплив на людину призводять до її унікального рівня стабільності особистості та її змін з часом.

Якість стабільності особистості впливає на ваше життя і те, що ви думаєте про себе. Якщо ви схильні до сталості, це може говорити про те, що ви менш здатні змінити себе. Хоча це не виключає можливості змін, ваша особистість стійка до зовнішніх впливів. Ймовірно, ви пройшли через певні етапи дорослішання, такі, як закінчення школи, початок кар'єри, пошук супутника життя та інші події, які, як показують дослідження, часто можуть змінити особистість, але вони не змінили вас. Позитивною стороною цього є те, що люди навколо, ймовірно, звикли чекати від вас певної поведінки і звикли покладатися на те, що ваш характер добре їм знайомий. Однак це також може означати, що вам буде важко спробувати змінити або переосмислити себе, тому що ваші типові шаблони думок, почуттів та поведінки є стійкими та не піддаються змінам.

Вірний і зворотний взаємозв'язок. Якщо у вас відносно низька стабільність особистості, то ваші друзі та родичі можуть бути трохи збентежені вашою мінливістю. Це також може позначитися на почутті «цілісності» особистості. При цьому вселяє оптимізм те, що ви здатні змінюватися, у тому числі на краще.

Стабільність особистості впливає на те, як ви ставитеся до знайомих і взаємодієте з ними. Ви, безперечно, можете досить добре описати різні аспекти їхньої особистості. Наприклад, чи приходить ваш друг заздалегідь або часто спізнюється, чи має перепади настрою, чи він має більш спокійний, стійкий темперамент, любить він бути в центрі уваги або спостерігати збоку. Деякі з цих характеристик можна вважати фундаментальними, чи основними, якостями: те, що визначає сутність людини. Ця здатність описувати близьких вам людей може іноді стати в нагоді. Наприклад, якщо друг часто спізнюється, то ви не звертатимете на це увагу, оскільки це звично і очікувано. З нашого дослідження випливає, що можна прийняти аналогічну думку про те, наскільки стабільна особистість вашого друга.

Якщо ви коли-небудь відчували розчарування від спілкування з людиною, яка, здається, постійно змінює свою особистість, набуває нових звичок майже так само швидко, як і відкидає їх, або поводиться непередбачено, так що ви ніколи не знаєте, чого очікувати від неї в наступний момент, можливо, ви бачили недоліки в цій непослідовності. І навпаки, роздратування може виникнути, коли маєш справу з людиною, яка здається майже гнітюче однаковою. Наприклад, можливо, вона не хоче змінювати стійку поведінку: вона каже, що працюватиме над звичкою або якістю, яка викликала проблеми у минулому, але безрезультатно; або ви виявляєте, що її не влаштовує, коли інші люди починають змінюватись, оскільки це суперечить її власному способу життя.

Першу людину можна описати словами «ненадійна» або «непослідовна», у той же час другу можна назвати «кісною» або «упертою». Однак на підставі результатів нашого дослідження, я вважаю, що замість того, щоб приписувати людям якості, які мають негативний відтінок, можливо більш правильно і корисно для відносин розглядати стабільність характеру як унікальну характеристику. Замість розглядати їхню поведінку як нездатність змінитися (або перестати змінюватися), корисно визнати головну якість, яку ви можете очікувати від них і надалі. Точно так само, як у випадку з приятелем, що вічно спізнюється, ви не злитесь, а просто виділяєте йому додаткові 10 хвилин щоразу, коли ви робите щось разом, прийняття цієї якості особистісної (не)стабільності в оточуючих може стати у нагоді, щоб навчитися краще орієнтуватися у відносинах.

Висока стабільність та мінливість можуть здатися не надто сприятливими якостями у повсякденному житті. Але й тут на нас чекають хороші новини: як і в багатьох інших психологічних характеристиках, більшість людей мають середній рівень сталості. Наявність такої стабільної, але все ж таки відкритої для змін системи особистості означає, що ви не тільки можете природно переживати зміни, а й близькі, і ви самі можете зберігати якесь стійке відчуття «який я справжній». Крім того, у вас є певний рівень гнучкості, з яким можна працювати, якщо ви хочете переосмислити якісь свої якості.

Багато ідеї та концепції у психології знайшли своє застосування серед людей. Риси особистості є яскравим прикладом: кому нецікаво дізнатися більше про те, чому вони такі, які є, і як краще позначити і описати ці якості? Я пропоную розумне доповнення до репертуару загальновідомих знань про особистість, крім основних рис — поняття сталості особистості. Ми можемо застосовувати знання про характеристику в спілкуванні, адже це одна з індивідуальних відмінностей, яка може назавжди змінити те, що ми знаємо про себе та інших.

Читайте также


up