Підрозділи перемоги 6: 3-й полк ССО ЗСУ

Підрозділи перемоги 6: 3-й полк ССО ЗСУ

Ukraїner випустив документальний фільм про Сили спеціальних операцій

У шостій серії спецпроєкту «Підрозділи перемоги» Ukraїner розповідає про 3-й полк Сил спеціальних операцій ЗСУ, особливості їх підготовки та  участь у російсько-українській війні.

Сили спеціальних операцій (ССО) Збройних сил України — це окремий рід сил у складі українського війська, до якого входять частини спеціального призначення, підрозділи психологічних операцій та підрозділи Руху опору. Спецпризначенці називають себе наймолодшою та найсучаснішою складовою ЗСУ, оскільки створені за стандартами НАТО. Лише кожен десятий курсант може пройти фізичну та психологічну підготовку  кваліфікаційного курсу. Деякі підрозділи Сил спецоперацій мають сертифікацію НАТО та входять у систему колективної безпеки на рівні з іншими військами країн Північноатлантичного альянсу.

У цій серії глядачі дізнаються про бойові звитяги 3-го полку ССО імені князя Святослава Хороброго, як вони боронили Донецький аеропорт та протистояли ворогу в запеклих боях у Дебальцевому, виконували операції в тилу ворога, як разом з іншими підрозділами втримали Київ і брали участь у наступальних діях на харківському, херсонському, запорізькому напрямках та інших місіях.

“Хотілося б знову передати дітям Україну з Донецькою, Луганською областями та Кримом”, - каже спецпризначенець Юрій із позивним Історик.

Більшість операцій спецпризначенців засекречені та можуть бути оприлюднені хіба що після закінчення війни. Втім, ті історії, які вони розказали документалістам Ukraїner, вражають, каже продюсерка проєкту “Підрозділи перемоги” Каріна Пілюгіна.

“Домовитись про ці зйомки було досить непросто. І я неймовірно вдячна військовослужбовцям Сил спеціальних операцій за довіру. Під час оборони Києва бійці 3-го полку працювали в тилу ворога, влаштовували диверсії та френдлі фаєр російським підрозділам. Готували рух спротиву на окупованих територіях, знищували штаби, аеродроми і найдорожчу російську техніку по всій лінії зіткнення. Важко навіть уявити, яку психологічну стійкість треба мати, щоб працювати в тилу ворога, а їм це вдається. Після кожного інтервʼю здавалося, що потужнішої історії просто не може бути, а наступні герої доводили зворотнє. Мрію з часом дізнатись усі історії, про які вони зараз не можуть розповісти”, - ділиться Каріна Пілюгіна.

Треком цієї серії стала пісня «потій або помри» репера OTOY з альбому “темна ч.1”. Артист спеціально адаптував його для проєкту “Підрозділи перемоги”, зокрема додав у текст гасло ССО «Іду на ви!», яке належало ще київському князю Святославу Хороброму.

“Для мене за честь долучатися до висвітлення діяльності найкращих синів і дочок української нації. Це особливий рівень захвату і вдячності, який значить для мене дуже багато”, - зізнається OTOY.


Читайте также