Вітчизняні кіноновинки: що подивитись навесні?

Вітчизняні кіноновинки: що подивитись навесні?

Після початку війни у 2014 році відбулось відродження українського кінематографу - від ігрового до документального, від комедійного до історичного, заснованого на реальних подіях. "Кіборги". "Снайпер. Білий ворон". "Поводир". "Атлантида". «Стоп-земля». "20 днів у Маріуполі". «Євродонбас». "Будинок зі скалок". "Мої думки тихі". "Черкаси". "Погані дороги" тощо, тощо, тощо. Наше кіно стає усе якіснішим: прогресують режисери, сценаристи та актори; фільми стають усе глибшими, видовищними й конкурентноспроможнішими. Тож вітчизняним виробникам варто давати шанс.

Які ж вітчизняні фільми вже вийшли або вийдуть навесні? Основні стрічки зібрані в цьому матеріалі.

  1. "Смак свободи". Фентезі, сімейний. Вже у прокаті, встигніть переглянути!

 Історія про силу мрії, любов до кулінарії та справжні дива!

 За сюжетом головна героїня фільму Варя марить високою кухнею, поки готує прості страви у придорожньому кафе. Дорогою до великої мрії вона зустрічає несподівану знахідку — книжку призабутої легенди української кухні Ольги Франко  «Перша українська загально-практична кухня», що відкриває для Варі світ вишуканої автентичної кулінарії сторічної давнини. З цього моменту життя дівчини змінюється назавжди.

  1. "Я, «Побєда» і Берлін". Комедія, пригоди. Вже у прокаті, встигніть переглянути!

        Шалені 90-ті. За три дні до запланованого концерту музикант-початківець Кузьма вирушає зі своїм другом Бардом до Берліна на старій «Побєді». Кажуть, там є колекціонер, готовий обміняти жовту бестію на шестисотий «Мерс». Кузьма обіцяє своїй дівчині Барбарі повернутися додому на новій тачці, а хлопцям з гурту - встигнути на виступ. Вже з перших хвилин подорожі все, звісно, йде не за планом. Проте точно відомо одне: пригода допоможе героям знайти справжнє призначення.

  1. "Лишайся онлайн". Детектив, драма. Вже у прокаті, встигніть переглянути!

        Гостросюжетна драма про дівчину Катю, якій випадково дістається ноутбук незнайомого чоловіка. Дівчина ховається від ракетних обстрілів вдома, намагаючись знайти власника ноутбуку, який зник після російських ударів. Ризикуючи своїм життям та життям близьких, Катя намагається врятувати незнайомих українців. Історія українців, не супергероїв, у яких не залишається вибору, окрім як стати героями.

  1. "Ми, наші улюбленці та війна". Документалка. Дата виходу на великі екрани: 04.IV.2024.

        "Ми, наші улюбленці та війна" – перший повнометражний фільм відомого українського блогера і мандрівника Антона Птушкіна. Якщо зменшити головну думку стрічки до короткого речення, це буде цитата засновниці Гостомельського притулку Асі Серпинської: "Рятувати тварин, щоб залишатися людиною”. Цей фільм – спроба показати події в Україні під іншим кутом, через стосунки людей та тварин, що стали як свідками, так інколи і жертвами цієї війни.

  1. "Я і Фелікс". Драма. Дата виходу: 11.IV.2024.

«Я і Фелікс» розповідає історію про дорослішання хлопця Тимофія у 90-х.  У центрі сюжету – його стосунки із сім’єю, друзями, першим коханням, і з колишнім контррозвідником Феліксом, який служив під час війни в Афганістані. Стрічка знята за мотивами книжки «Хто ти такий?» українського письменника та військовослужбовця Артема Чеха. Одну із головних ролей виконав Юрій Іздрик, український письменник і поет.

6.  "Будинок «Слово». Нескінченний роман". Детектив, історичний, драма. Дата виходу: 09.V.2024.

1927 рік. Радянська Україна. За наказом Сталіна у Харкові збудовано кооперативний будинок «Слово».  Найвидатніших українських письменників заселяють у комфортні квартири. Усі вони стали учасниками експерименту, спрямованого на виведення нового типу радянського письменника та тотальний контроль над процесом творчості з метою створення єдиного художнього методу соціалістичного реалізму та не кожен з письменників погоджується оспівувати культ Сталіна. Неочікувано для мешканців будинку «Слово» до них підселяють нікому невідомого молодого письменника Володимира Акімова. Хто він? Ніхто не знає. З його появою в будинку «Слово» починають розгортатися дивні події, про що й досі мовчать його стіни. Історія заснована на реальних подіях.

  1. "Відблиск". Військовий, драма. Дата виходу: 09.V.2024.

Український цивільний, а згодом — військовий хірург Сергій потрапляє в полон російської армії в ході російсько-української війни на сході України. Перебуваючи в полоні, Сергій стає свідком страшних сцен приниження, знущання та катування українців від рук російських окупантів. У ході обміну полоненими між Україною та Росією Сергій звільняється з полону, повертається до свого колишнього цивільного життя та пробує знайти сенс життя шляхом відбудування відносин з колишньою дружиною та їх дочкою. Він по-новому вчиться бути людиною, бути батьком, який уміє кохати та підтримувати своїх близьких.

  1. "Ти мене любиш?". Драма. Дата виходу: 30.V.2024.

        Дівчина Кіра, що тільки вступила до театрального вишу, проживає своє дорослішання через розрив із сім’єю – її батьки несподівано для неї розлучаються після 20-и років ідеального, як їй здавалося, спільного життя. Кіра змушена подорослішати і прийняти нову реальність на тлі зламу старої імперії СРСР і народження нової держави України.  Ходіть до кінотеатрів, дивіться та підтримуйте українське, воно класне.

Орел Антон


Читайте также