08-04-2024 Розваги 739

Джентльмени - серіал Гая Річі за мотивами його однойменного фільму

Джентльмени. Рецензія на серіал Гая Річі

7 березня на Netflix вийшов серіал "Джентльмени" - спін-офф кримінального фільму чотирирічної давності. У повнометражних «Джентльменах» Гай Річі повернувся до улюбленої гангстерської теми після десяти років неоднозначних експериментів — на радість фанатам його ранніх робіт «Великий куш» та «Карти, гроші, два стволи». У серіальному дебюті режисера ми бачимо знайомий за «Джентльменами» світ аристократів, що розорилися, змушених працювати з наркоторговцями, але в центрі цього світу цього разу дуже нетиповий для Річі персонаж.

Офіцер миротворчих сил ООН Едвард Горніман (Тео Джеймс, «Білий лотос») повертається з Туреччини до Англії, щоб попрощатися з батьком-герцогом. Вмираючий старий просить сина не продавати маєток — і наглядати за недолугим старшим братом Фредді (Деніел Інгс, «Сексуальна освіта»).

Виявляється, поки Едвард служив у Туреччині, герцог здав землю наркоторговцям із Лондона під конопляну ферму. Плантацією заправляють Боббі Гласс (Рей Вінстон з «Відступників» Мартіна Скорсезе) та його дочка Сьюзі (Кая Скоделаріо – Еффі з перших сезонів «Молокососів»). А брат Фредді підсів на кокаїн і заборгував ліверпульським бандитам вісім мільйонів фунтів. У сім'ї таких грошей немає, тому Едвард бачить лише один вихід — порушити волю покійного батька і продати маєток настирливому покупцю (Джанкарло Еспозіто — лиходій Густаво Фрінг із «Пуститися берега»). Орендарі-фермери, звісно, проти.

Гай Річі прославився комедіями про бандитів: «Карти, гроші, два стволи» (1998), «Великий куш» (2000) та «Рок-н-рольщик» (2008). Минулого десятиліття режисер намагався знімати блокбастери та сімейне кіно, але виходило вже не так переконливо. Наприкінці 2019-го колишній Річі повернувся із кримінальним фільмом «Джентльмени». У ньому Меттью Макконагі зіграв короля наркомафії, який захищає бізнес від молодших конкурентів і доводить, що його рано списувати з рахунків. Для Річі це був тріумф: із бюджетом у 22 мільйони доларів картина заробила вп'ятеро більше, а критики назвали її «новою висотою для режисера».

Спочатку режисер задумав «Джентльменів» саме як багатосерійну історію, але потім вирішив зняти повнометражний фільм. У жовтні 2020-го, менше ніж через рік після прем'єри «Джентльменів» у кіно, стало відомо, що студія Miramax Films, яка зняла картину, повернулася до ідеї серіалу.

Хоча Річі й каже, що сюжети серіалу та фільму розгортаються в тому самому світі, герої повнометражних «Джентльменів» не з'являються в шоу Netflix. Але проєкти справді пов'язані, хай і не безпосередньо: вони розповідають про одну й ту саму ситуацію, з якої злочинці отримують зиск одним і тим самим шляхом. «Аристократи мають прекрасні будинки, багато землі, а на життя не вистачає, — пояснює Річі. — Тому в наших історіях вони дозволяють вирощувати коноплю у себе на задньому дворі». Цією схемою користується і герой Макконагі Міккі Пірсон у повнометражці, і лондонські наркоторговці у серіалі.

Річі має імідж людини, добре знайомої з соціальними низами Лондона, хоча взагалі-то режисер виріс у справжньому маєтку XVII століття. Його вітчим, власник цього самого маєтку, носив титул «сер», а серед предків Річі був англійський король Едуард I. Але коли майбутнього кінематографіста вигнали з елітної школи (за траву, прогули та погані оцінки), він пішов працювати на звичайне будівництво, де потоваришував з вуличними шулерами, наркодилерами та шахраями. Тож режисер розуміє обидва світи, показані у повнометражних «Джентльменах» та їхньому серіальному спін-офі. А найцікавіше — у новій франшизі Річі ці світи копіюють одне одного. Бандити все більше нагадують аристократів: вони вже не носять брудні джинси, як у ранніх картинах режисера — вони переодяглися у твідові костюми.

Головне, у чому серіал відрізняється від фільму, - це роль героїні у сюжеті. Розалінда, дружина Міккі Пірсона у повнометражних «Джентльменах» — «трофейна дружина», яка потребує захисту чоловіка. Сьюзі Глас у серіалі - справжній кримінальний геній. Кая Скоделаріо грає впевнену в собі, винахідливу та іронічну жінку. Сьюзі не чекає на допомогу від чоловіків — навпаки, це вона вирішує їхні проблеми.

«Мені рідко вдається зіграти жінок, які вже досягли вершини слави. Зазвичай [моя героїня] – дівчина у пошуках свого шляху. Але в Сьюзі мені сподобалося, що вона бос, неперевершена у своїй роботі, усім керує і точно знає, що робить», - сказала Скоделаріо у розмові з ВВС. Західні критики вважають цю роль однією з найкращих у кар'єрі актриси. Видання Vulture пише, що Скоделаріо регулярно «краде» сцени у виконавця другої головної ролі – Тео Джеймса.

З любовною лінією Річі працює тонше, ніж зазвичай. Преса навіть називає стосунки Сьюзі та Едварда найцікавішою частиною серіалу. Напругу між героями неможливо не помітити, при тому, що сексуальних сцен у них немає. Наркобаронеса прямо заявляє герцогу: «Не спокушайся. Я не сплю із підлеглими».

Про насильство режисер теж навчився розповідати обережно — тепер він покладається на уяву глядача. У кожній серії гине щонайменше один персонаж, але його смерть залишається за кадром. Щодо гумору, туалетних жартів у Річі, як і раніше, багато, але він хоча б перестав подавати расистські образи як щось смішне. Загалом, 55-річний Річі безперечно подорослішав — невипадково однією із центральних тем історії стає сім'я. Видання Variety навіть назвало «Джентльменів» «блискучим шоу про сім'ю, спадщину та самопізнання».

Зміни, що відбулися з режисером, у якомусь сенсі втілює герой Вінні Джонса. Раніше цей актор грав у Річі лютих убивць. Тепер він мудрий єгер, який рятує поранених лісових звірів та допомагає молодим героям.

Найявніший недолік «Джентльменів» — хронометраж: якби історію не розтягували на вісім епізодів, вона лише виграла б. Авторам серіалу доводиться штучно розтягувати сюжет: багато подій можливі лише тому, що герої не зрозуміли один одного або зробили дурницю.

Netflix ще не продовжив серіал на другий сезон. Але, напевно, продовжить — «Джентльмени» вже очолили чарти платформи у Британії, США та в інших країнах. Автори шоу вже розмірковують про продовження, сказав в інтерв'ю Deadline виконавчий продюсер серіалу Марк Гелвіг, керівник студії Miramax. Як пише Deadline, "Джентльмени" можуть стати першим проектом у "всесвіті Гая Річі".

Актори також хочуть, щоб історія продовжилася. Виконавець ролі Едварда Тео Джеймс запевняє, що наприкінці першого сезону герої лише розпочали «подорож у серце пітьми».