Чому деяким хворим з ревматоїдним артритом не допомагає протизапальна терапія?

протизапальна терапія

Ревматоїдний артрит (РА) — аутоімунне хронічне захворювання (розвивається в разі, коли імунна система, яка зазвичай допомагає захистити організм від інфекції та хвороб, атакує власні тканини), яке характеризується скутістю, набряками, обмеженістю рухів і болем у суглобах. Ця хвороба уражує близько 0,24% населення світу. Запалення суглобів з часом призводить до руйнування суглоба із втратою хряща та ерозії кісток. Етіологія РА має генетичну основу. Вважається, що це результат взаємодії між генотипами пацієнтів і факторами навколишнього середовища. Зокрема, куріння сигарет є найсильнішим екологічним фактором ризику, пов’язаним з цією патологією. У дослідженнях зафіксовано, що у осіб, позитивних на антитіла до цитрулінового білка (анти-CCP), існує взаємодія між спільним епітопом і курінням, що підвищує ризик РА. Доведено, що раціон харчування також відіграє важливу роль у якості чинника навколишнього середовища. Наприклад, типова висококалорійна «західна» дієта з низьким вмістом клітковини підвищує ризик захворіти РА. Цей ризик мають і хворі з надмірною масою тіла (Chauhan K. et al., 2023).

Останніми роками лікування РА зазнало значних змін та позитивно еволюціонувало, проте хворобу поки повністю вилікувати немає можливості, тому терапія здебільшого спрямована на запобігання незворотним пошкодженням суглобів та зменшенням вираженості симптоматики. Зокрема, одну з основних ролей у терапії відіграють нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП), які призначаються для зменшення вираженості провідних симптомів — запалення і болю (Chauhan K. et al., 2023).

Проте, як виявили науковці, близько 20% пацієнтів із болісними, помітно опухлими суглобами, навіть маючи доступ до сучасного арсеналу НПЗП, не можуть полегшити свій тяжкий стан. І, як встановлено в нещодавньому дослідженні, причина полягає в тому, що ці пацієнти мають набір із «особливих» 815 генів, які активують аномальний ріст сенсорних нейронів у тканинах, що амортизують уражені суглоби. Це відкриття, вважають вчені, може допомогти в майбутньому змінити підхід до розв’язання проблеми болю у «нечутливих» до протизапальної терапії пацієнтів (Sally N. Adebamowo et al., 2024).

Про подальші актуальні дослідження, відкриття та можливі нові терапевтичні підходи у лікуванні хвороб, зокрема й РА, можна дізнатися на шпальтах інформаційного ресурсу «Щотижневик АПТЕКА» за посиланням www.apteka.ua.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»


Читайте также