Як отримати грант в Україні: поради та рекомендації

Як отримати грант в Україні: поради та рекомендації

Грант – це безоплатна допомога, яку підприємець може отримати від держави чи приватного благодійного фонду. В Україні діє урядова грантова програма «єРобота», яка допомагає українцям започаткувати та розвивати власний бізнес.

Щоб отримати гранти від єРобота, підприємцям потрібно пройти конкурсний відбір. Журі вивчить бізнес-проєкти претендентів та нагородить найперспективніші з них. Гранти не завжди виплачують грошима. Іноді переможець конкурсу може здобути грант «в натуральній формі»: наприклад, прийняти від фонду обладнання для виробництва.

Повертати отримані кошти грантодавцю не потрібно. Однак підприємець зобов'язаний прозвітувати про те, на що він витратив гроші.

Як збільшити свої шанси на отримання гранту?

  1. Вивчіть формальну сторону конкурсу. Усі гранти для українців 2024 мають обмеження щодо того, хто може взяти у них участь. Наприклад, у грантовій програмі від Forbes Ukraine та PIN-UP можуть брати участь мікро- та малі підприємці, які працюють на територіях, близьких до фронту. Немає сенсу писати організаторам конкурсу та просити розглянути ваш «особливий» випадок, якщо ваше підприємство працює в центральних або західних областях країни. Краще витратити цей час на пошук інших грантових конкурсів, під формальні критерії яких ви підходите. Перевірте, які документи необхідні для проходження конкурсу (документи про освіту, довідки з місця роботи, рекомендаційні листи) та уточніть, де ви їх можете отримати.
  2. Плануйте. Займіться підготовкою необхідних документів наперед – не залишайте все на останній момент. В результаті різних обставин ви можете не встигнути подати заявку. Заздалегідь вивчіть форму заявки – подумайте, скільки часу у вас займе її заповнення. Грантовий конкурс може висувати й інші вимоги до учасників. Наприклад, заявка передбачає співфінансування чи виконання проєкту з партнерами. Потрібен час, щоб знайти партнерів, а якщо вони є, то погодити з ними роботу.
  3. Тренуйте навички письмової комунікації. Будь-яка грантова заявка передбачає написання тексту: наприклад, опис актуальності та унікальності вашого стартапу. Попрацюйте над своєю мовою: зробіть її яскравою, чіткою та переконливою. Добре структуруйте заявку. Використовуйте загальноприйнятий підхід: один параграф — одна теза (підкріплена фактами та прикладами).

Якщо ви підприємець-початківець і у вас виникають труднощі з вибором відповідної грантової програми та подачею заявки, рекомендуємо звернутися у компанію ГрантSense для розробки ефективної стратегії отримання фінансування та аналізу актуальних грантових можливостей.


Читайте также