Проєкт «ЗнакиІгри»: Музика як терапія для дітей переміщених родин

Проєкт «ЗнакиІгри»: Музика як терапія для дітей переміщених родин

Kyiv Contemporary Music Days запрошує родини переміщених українців із дітьми на музичні воркшопи

Про проєкт

Освітньо-концертна платформа нової музики Kyiv Contemporary Music Days (KCMD) розпочинає проєкт «ЗнакиІгри», в рамках якого пройдуть вісім безкоштовних музичних воркшопів для дітей та підлітків з переміщених родин у Києві та Берліні.

Проєкт покликаний допомогти родинам переміщених українок і українців із дітьми долати психологічні ефекти війни за допомогою музики. Створений у співпраці з професійними музичними колективами з України та Німеччини та українськими академічними композиторками, проєкт сфокусується на терапевтичних аспектах колективного музикування й групової взаємодії та має на меті зацікавити молоде покоління у сучасній академічній музиці.

У рамках проєкту відбудуться вісім безкоштовних воркшопів (по 4 в кожному місті) для дітей та підлітків у Києві (1–2 червня 2024) та Берліні (30 червня, 6–7 липня 2024). 

Спеціально для проєкту «ЗнакиІгри» на замовлення KCMD українські композиторки Рената Сокачик та Яна Шлябанська створюють музичні твори, що виконуватимуться на воркшопах. Твори передбачають одночасну участь як професійних музикант_ок, так і дітей та підлітків, що не мають попереднього досвіду гри на музичних інструментах. Поєднуючи гру та музикування, твори передбачають елемент випадковості й сюрпризу, а тому діти зможуть опанувати нові для себе інструменти, не боячись зіграти щось неправильно.

Назва проєкту відсилає до серії «Знаки. Ігри. Повідомлення» видатного композитора Дьордя Куртаґа (нар. 1926). «Знаки. Ігри. Повідомлення» — твори для різних інструментальних складів, у яких композитор втілює невимушену грайливість і запрошує слухача до дослідження інструментів, для яких твори написані. У схожий до Куртаґа спосіб Рената Сокачик і Яна Шлябанська у своїх творах створюють простір, в якому діти й підлітки гратимуть у музичні ігри, досліджуватимуть музичні інструменти й проживатимуть досвід створення музики всередині справжнього ансамблю на рівних із професійними музикант_ками.  

Воркшопи розроблено у консультації з професійною психологинею та музикотерапевткою Мариною Сльот. Для дітей, підлітків та їхніх родин буде створено безпечний простір, в якому вони зможуть розслабитися, познайомитися з новими людьми, розважитися та дізнатися щось нове.

Проєкт відбувається у партнерстві з Національним ансамблем солістів «Київська камерата», ансамблем «KNM Berlin» та асоціацією «Neue Musik für Alle» та за сприяння «Culture Helps / Культура допомагає».

«Culture Helps / Культура допомагає» — це проєкт, що співфінансується Європейським Союзом у межах спеціального конкурсу пропозицій для підтримки українських переміщених осіб та українського культурного та креативного секторів. Проєкт реалізовується Інша Освіта (UA) та zusa (DE).

Про музичні колективи

Київська камерата

Національний ансамбль солістів «Київська камерата» — оркестр, де кожен музикант є віртуозом та сольним виконавцем. Місією колективу є промоція української музики в усьому різнобарв’ї стилів, течій та композиторських шкіл. Репертуар оркестру постійно оновлюється й охоплює широкий музичний діапазон: від давньої музики барокових майстрів до творів сучасних композиторів. 

У 1977 році диригент Валерій Матюхін створив Ансамбль камерної музики як антрепризу Спілки композиторів України. У 1993 році колектив набув своєї мистецької автономності із присвоєним статусом «державного», що знаменувало нову сторінку творчості. У 2000 році оркестру присвоєно статус Національного, який утвердив чільне місце колективу серед провідних оркестрів країни. У різний час із колективом працювали як художні керівники такі видатні музичні постаті як Мирослав Скорик та Іван Карабиць.

Географія гастролей «Київської камерати» включає Польщу, Францію, Німеччину, Нідерланди, Італію, Австрію, Німеччину, Францію, Вірменію, Хорватію, Грузію, США, Кувейт та інші країни.

Ensemble KNM Berlin

Ансамбль «KNM Berlin» є активним учасником жвавої, актуальної музичної сцени Берліна. Заснований у 1988 році, ансамбль представляє композиції, концертні інсталяції та концертні проєкти по всьому світу в тісній співпраці з артист_ками. У створенні програм учасни_ці ансамблю керуються цікавістю до невідомого та прагненням досліджувати важливі проблеми нашого часу. «KNM Berlin» здобув міжнародну відомість не лише завдяки своїм неодноразовим виступам на важливих музичних фестивалях, таких як «ars musica Brussels» (Бельгія) чи «Дні музики в Донауешінґені» (Німеччина), а й завдяки власним постановкам, серед яких «HouseMusik» та концертні тури у Карнеґі-Холі (Нью-Йорк, США).

Починаючи з 2016 року, «KNM Berlin» дедалі більше фокусується на музичному мультиперспективному мережуванні та міжкультурній співпраці по всьому світу. Де б то не було, в Аргентині, Індії, Японії, Камбоджі, Кореї, Мексиці чи Тайвані — музикант_ки ансамблю працюють із нагальними питанням глобалізації за допомогою неочікуваних концепцій і міжкультурної співпраці. «KNM Berlin» сприяє обміну між поколіннями в проєктах з університетами та молодими композитор_ками, а також діалогу між професіонал_ками та музикант_ками-аматор_ками з ансамблем «KNM campus ensemble». У дискографії ансамблю понад 18 компакт-дисків. За співпрацю з композитором Беатом Фуррером у 2021, 2009 та 2010 роках «KNM Berlin» був нагороджений премією німецьких музичних критиків.

Про композиторок

Рената Сокачик

Українська композиторка, викладачка, дослідниця, кандидат мистецтвознавства. Лавреатка премії імені Левка Ревуцького. 

Композиторський доробок Ренати Сокачик включає камерно-інструментальні, вокальні та оркестрові твори. Її опуси виконували знані українські колективи, серед яких Академічний камерний хор «Хрещатик», Національний ансамбль солістів «Київська камерата», Національний камерний ансамбль «Київські солісти», ансамбль сучасної музики «Рикошет», естрадно-симфонічний оркестр України тощо. 

2018 року композиторка виборола перше місце на конкурсі «Сучасний музичний діалог у карпатському регіоні», і її вокально-інструментальний твір «Radnoti-fragments» прозвучав у низці міст України, Угорщини, Румунії та Словаччини. Того ж року разом із творами інших молодих київських композиторів твір Ренати Сокачик для скрипки соло «Samotność (ona przychodzi, kiedy jesteś sam)» був відібраний до проєкту польсько-українського діалогу «Miedzy wiekami» та виконаний у Познані, Катовіце і Варшаві українською скрипалькою Наталією Колядою. У 2020-му композиторка стала фіналісткою міжнародного проєкту «O Blissful Loss of Self» (проєкт ансамблю сучасної музики «Anima Vox Duo», США).

Крім творчої та наукової, композиторка веде також педагогічну діяльність. З 2011 року та по сьогодні є викладачкою музично-теоретичних дисциплін Київської дитячої школи мистецтв імені Стефана Турчака. З 2021 року Рената Сокачик є членкинею Національної Спілки композиторів України. У 2022 році стала співзасновницею фестивалю імені Ганни Гаврилець «Українські композитори — дітям».

Яна Шлябанська

Українська композиторка та саунд-артистка. Авторка сучасної академічної музики, музики до театральних і танцювальних перформансів, електроакустичної музики та звукових інсталяцій. Також виступає як виконавиця імпровізаційної лайв-електроніки. 

Створила музику для понад 30 проєктів, які були представлені в Австрії, Чехії, Франції, Німеччині, Італії, Литві, Нідерландах, Норвегії, Польщі, Португалії, Іспанії, США та інших країнах. Отримала підтримку Міністерства культури України, здобувши Грант Президента України для створення інтерактивної звукової інсталяції «Дихають». За підтримки Французького інституту була резиденткою Cité Internationale des Arts.


Читайте также