Видавничі плани на червень 2024 Yakaboo Publishing

Видавничі плани на червень 2024 Yakaboo Publishing

Порятунок з російських щелеп

Сергій Фурса

Порятунок з російських щелеп

Успішний американський бізнесмен Майк Лозінскі та загадковий Алекс вирушають на Донбас рятувати Еліс — сестру Майка, яку захопили в заручниці та вимагають за неї викуп і... самого Майка. Донбас вже охоплений гібридною війною. Серед викрадачів — бандити з 90-х, російські військові, місцеві зрадники, а також відставник російської армії, кримчанин Трофімов, який радісно вітав «російську весну», але розчарувався в ідеї після фатального відрядження на Донбас... Чи впорається зі своєю місією герой?

Падіння короля

Йоганнес Вільгельм Єнсен

Падіння короля

"Падіння короля" є однією з вершин національної історичної літератури Данії.  

Історичну сюжетну основу роману "Падіння короля" складають події кінця XV — першої половини XVI століть. Король Крістьєрн —  фігура вельми примітна в історії Скандинавії. 

Роман «Падіння короля» (1900–1901) складається з трьох частин: «Смерть весни», «Велике літо», «Зима»  і охоплює події данської історії кінця 15 — першої половини 16 ст. («Стокгольмська кривава баня», Графська війна тощо). Дія роману розгортається протягом 20 років.

Єнсен у романі показує історію через персоналії і їх особисті долі, порушує питання ролі особистості в історичному процесі, покладаючи на короля Крістіана ІІ (Єнсен використовує старовинне написання — Крістьєрн) провину в тому, що саме він той зробив Данію країною, яка втратила свої історичні шанси через війни та постійні внутрішні чвари.

Разом із реальними історичними постатями дійовими особами в романі «Падіння короля» є персонажі, створені авторською уявою. Серед останніх і головний герой твору — недовчений студент, який згодом увійшов до королівського почту,  Міккель Тоєрсен, знахар Захарія,  воїн Отто, прекрасні жінки Енне Мете та Сусанна.  Долі цих героїв, любовні трикутники та страждання, життя у вирі воєн та історичних змін країни – до уваги читача.

Історії кохання, спалення чорнокнижника Захарії на вогнищі, страхітливий гомугкул Карлс і його таємниці – все це читач дізнається  роману Йоганнеса Вільгельма Єнсена «Падіння Короля»

Єснен намагається відтворити життя середньовічної Данії, її побут, осоюлтвостя національної кухні, деталі одягу, інтер’єри максимально близько до реальності.

У романі наявні фольклорні та міфологічні елементи. Книга стала частиною Данського культурного і літературного канону — офіційного списку найважливіших культурних цінностей країни.

Українською мовою перекладено вперше. Ця книга, як і вся серія “Галерея світової прози: європейська візія” виходить за фінансування Європейського Союзу.

Летючі тіні. Вибрані твори

Світозар Гурбан-Ваянський

Летючі тіні. Вибрані твори

Світозар Гурбан-Ваянський – словацький письменник з активним політичним і соціальним життям. Мав юридичну освіту, навчався спочатку в Братиславі та Будапешті, відкрив власну юридичну контору, працював у багатьох містах австрійської імперії. У 1878 році його призвали до війська, в його лавах Гурбан брав участь в Австро-Угорській окупації Боснії та Герцеговини. З 1870-х років Світозар Гурбан-Ваянський – активний політичний діяч Словацької національної партії. З 1878 року став працювати в газеті «Народні новини». За статті проти мадяризації Словаччини був неодноразово заарештований. З 1906 року – головний редактор «Народних новин». З 1890 року – власник та редактор журналу «Словацький погляд».

Світозар Гурбан-Ваянський у словацькій літературі  майстер малої прози та новатор поезії, який запровадив нові принципи віршування, види строфіки й римування.

Головні поетичні збірки – «Татри й море» (1879), «З-під ярма», (1884) – тематика  любові до батьківщини, біль і тривога за долю народу без романтичної пишномовності, лірика як плин почуттів природного стану чуйної душі.

У прозі Гурбан-Ваянський опанував всі можливі жанри. Його герої – представники всіх прошарків сучасного йому суспільства,  а дійсність у творах виписана з точністю і деталізацією описів побутового життя. Герої новел і повістей, представлених до уваги читача у цій збірці, постають у різних життєвих, емоційних, інтелектуальних, соціальних та сімейно-побутових вимірах.

Головною для нього стала сфера вищого соціальному сенсі, привілейованого й освіченого середовища. Основними жанрами в його творчості були соціально-психологічна повість

У збірці вибраних творів до уваги читача повісті «Летючі тіні», «Душевний спокій», «Диваки», «Бабине літо» та новели «У тунелі», «На пагорбі Башнаров» - вперше перекладені українською мовою.

«Диваки» - про несміливість зізнання почуттях і муки вибору.

«Бабине літо» - вчасність визнання помилок і розплата за вчинки молодості.

«На Пагорбі Баншнаров» - замальовка хуторянського життя і колоритні типажі людей з народу.

«Летючі тіні» - нездоланне кохання попри несприятливі зовнішні соціальні умови.

«У тунелі» - трагізм і романтика в одному короткому епізоді життя.

«Душевний спокій» - про молодого художника, який волею випадку і ситуативної присутності у житті інших героїв визначив їх вибір і долю…

Всі сюжети вибраних творів збірки – про людину, чоловіка і жінку, юнака і і дівчину, зламаного життям урядовця і простого сільсткого вчителя, гульвісу-картяра і покинуту дружину, молоді дівчину-сироту і вельможного пана… Всіх цих персонажів єднає проблема любові і вибіру, боротьби і суперечності особистого і соціального, обов’язку і почуттів.

Українською мовою перекладено вперше. Ця книга, як і вся серія “Галерея світової прози: європейська візія” виходить за фінансування Європейського Союзу.

Майстерня брехні: механізми кремлівської дезінформації

Березенко В., Царенко Д.

Майстерня брехні: механізми кремлівської дезінформації

Ми живемо у час постправди, шалених інформаційних потоків, маніпуляцій, використання і викривлення інформації. Майстерня Брехні - саме про роль і вплив інформації на прийнятті важливих рішень - від особистих до державних.

Як зрозуміти, де правда? яка вона у сучасному світі змов, ідей, воєн і пандемій? 

що таке пропаганда? яка вона може бути? Які психологічні та інформаційні впливи пропаганди на суспільство? Якою була система пропаганди у радянську добу і яка є сьогодні в росії? Що являє собою воєнна дезінформація та як саме живляться міфи про велич і нездоланність росії у світі, виклики західній демократії і масштаби російської дезінформації у світі - ці та інші питання грунтовно і доказово аналізують автори книги.


Читайте также