23.07.2024
Популярна наука
eye 1525

Американський стартап синтезує масло з повітря

Американський стартап синтезує масло з повітря

Каліфорнійський стартап Savor представив альтернативу традиційному вершковому маслу з коров'ячого молока — масло, що виготовляється з вуглекислого газу. Про це пише The Guardian.

Компанія розробила спеціальний термохімічний процес, який створює молекули жиру з вуглекислого газу, водню та кисню. У Savor стверджують, що за смаком їхнє масло практично не відрізняється від справжнього. Виконавчий директор компанії Кетлін Александер розповіла The Guardian, що компанія вже проводила неофіційні сліпі дегустації за участю кількох десятків людей, і найближчим часом планує провести більш формальне масштабне дослідження.

За словами Александер, зараз виробництво знаходиться на передкомерційній стадії, і компанія зайнята отриманням схвалень від регуляторів, щоб потім розпочати продаж. Вона зазначила, що не очікує на вихід продукту на ринок як мінімум до 2025 року.

Як зазначає The Guardian, у будь-якому разі перед компанією стоятиме непросте завдання переконати покупців перейти на такі синтетичні жири.

Стартап Savor публічно підтримує засновник Microsoft і один із найбагатших людей світу Білл Гейтс. Ще в лютому він написав про Savor у своєму блозі – Гейтс висловив упевненість, що хоча ідея переходу на жири та масло, виготовлені в лабораторії, «на перший погляд може здатися дивною», ці продукти мають величезний потенціал для скорочення викидів парникових газів.

"При цьому виробництві не виділяються парникові гази, не використовуються сільськогосподарські угіддя, і для нього потрібно менше тисячної частки води в порівнянні з традиційним сільським господарством", - зазначав Гейтс, додаючи, що продукт має "дуже приємний смак, як у справжнього".

За даними ООН, на тваринництво припадає 14,5% від усіх світових викидів парникових газів. У Savor стверджують, що вуглецевий слід від їхнього масла становить менше 0,8 грама вуглекислого газу на калорію - це втричі менше, ніж вуглецевий слід від традиційного вершкового масла 80-відсоткової жирності.

Читайте также


up