24.07.2024
Новини в Україні
eye 751

Вандалізм рашистів у Херсонесі

Вандалізм рашистів у Херсонесі

Пугаченко Марго

Жахи рашистів не закінчуються на полі бою і своє зло вони несуть скрізь. Так путін у 2015 році приїхав до унікального музею вин «Масандра», відомого однією з найбільших у світі колекцій вин і занесеної в 1998 році до Книги рекордів Гіннеса, і зробив нечуване. Він дозволив собі випити з Берлусконі пляшку унікального колекційного вина «Херес-де-ля-Фрон» 1775 року. Весь світ обурювався, тому що цей музей зумів зберегти унікальний об'єкт на протязі двох світовіих війн, але не прихід рашистів.

херес

На цьому путін не зупинився у тому ж 2015 році закликав перетворити Херсонес із античного міста на місце “російської історії”, звідки поширилося християнство. Наслідки цього вандалізму важко уявити, тому що забудовники загородили оглядовими майданчиками археологічні залишки, які знаходилися на поверхні: вежі, стіни та колони. Пізніше на місці давньої цитаделі поставили відкритий театр, який створює навантаження близько тонни на оригінальну споруду. На прилеглих територіях до Херсонесу Таврійського зняли ґрунт звичайними екскаваторами та розкопали стародавнє джерело, а потім затопили залишки некрополя. Зараз навколо Херсонеса зводиться комплекс будівель, а археологічні об'єкти, які були все ж таки вилучені російськими вченими перед тим, зникли в невідомому напрямку, тому що жодного опису не опубліковано.

Крім того всі будівлі музеїв на території унікального стародавнього міста, аналогу за кількістю об'єктів, що збереглися, якому ні в рішці ні в Україні немає, були передані московському патріархату. Офіційно будівлю музею буде відбудовано, але що ж із експонатами? І тут ми бачимо інформацію про унікальну виставку у Великому Новгороді «Золото Візантії», присвячену 570-річчю падіння імперії з експонатами з Херсонесу.

Херсонес фреска

За даними Кримського інституту стратегічних досліджень, на сьогодні лише у Криму до державних реєстрів росії включено понад 150 000 об'єктів культурних цінностей. Це означає, що росія стверджує, що ці об'єкти нібито належать їй, незаконно привласнюючи пам'ятки та культурні цінності. А в продовження описів варварського ставлення до культурних українських цінностей можу додати, що при дослідженні своєї теми, присвяченої археологічним скляним прикрасам, з 54 об'єктів, що найліпше збереглися, 33 вже перебували в російському ермітажі, ще перед повномасштабним вторгненням в Україну.

То чому навіть перед 2014 роком росія не повернула українські об'єкти кримського походження, а відповідь проста — відповідно до їхнього законодавства. Справа в тому, що основою для повернення цінностей у всьому світі стали «Принципи Вашингтонської конференції з конфіскованого нацистами мистецтва», які 1998 року підписали 44 держави, але ви здивуєтеся хто не підписав. А натомість у тому ж році рашисти ухвалили закон № 64-ФЗ «Про культурні цінності, переміщені в срср в результаті Другої світової війни і що знаходяться на території російської федерації». Він говорить про те, що всі ввезені в результаті Другої світової війни в країну цінності є надбанням росії та перебувають у федеральній власності.
Хоча цінності за радянських часів у московських та пітерських музеях з'явилися не завдяки німецьким загарбникам, результат ми знаємо. І тому доля наших музеїв на оккупованих територіях пригнічує, а вандали йдуть далі.

Читайте также


up