14.09.2024
Культурна країна
eye 191

Зіняк Олександр. Книга, яка змінила моє життя!

Зіняк Олександр. Книга, яка змінила моє життя!

Беззаперечно, читання робить нас значно розумнішими, тобто відбувається така собі «прокачка» мозку, завдяки якій у нас стають ліпшими розумові здібності і пам'ять.

До речі, вчені довели, що читання значно знижує ризик хвороб мозку і нервової системи в цілому, навіть таке страшне захворювання, як хвороба Альцгеймера, що переважно спостерігається в людей похилого віку, під час розгадування головоломок, аналізу прочитаного і т. п. знижує ризик цього захворювання в 2,5 рази.

Коли ми займаємося спортом, то фізична активність робить міцнішими наші м'язи, серце, кістки, а читання – супертренежер для мозку, який підтримує його тонус, і робить нас інтелектуально розвинутими, розвиває навички критичного й аналітичного мислення, поліпшує концентрацію уваги, розвиває уяву, викликає певні емоції, розвиває емпатію, що робить нас здатними краще реагувати на емоційні потреби інших, а не лише свої (що дуже корисно для певної категорії черствих людей).

Читання навіть здатне знімати стреси, що ми доволі часто робимо за допомогою пігулок.

До речі, читання надзвичайно хороший спосіб розслабитись і подолати стрес, і, повірте мені як справжньому любителю літератури, це значно краще, ніж гучна музика, відеоігри.

Це реально допомагає боротися з депресією, а не замикатися в собі, тобто це такий собі немедикаментозний спосіб лікування.

В дитинстві нам як школа, так і батьки дома регулярно наголошували на тому, що потрібно читати книги, щоб стати розумнішими.

В сучасному світі людина віддає перевагу кінематографу. На мою думку, цікавіше було б прочитати книгу, а потім переглянути фільм на дану тему, тобто як режисер спочатку створює сценарій, а потім знімає по ньому фільм.

Я розумію, що людина завжди сама знайде відповідь, як їй краще, і не потрібно нав'язувати свою думку, тому я пишу лише своє бачення.

Просто хочу зазначити, що прочитана цікава книга залишається в пам'яті майже назавжди, погодьтеся, адже ми багато пам'ятаємо прочитаних книг чи віршів зі шкільної програми, а кінематограф – це як журнал, який перелистуєш.

Вважаю, що ми, дорослі люди, повинні вчити з дитинства свою малечу віддавати перевагу книжковому світу, а не давати в руки планшет чи телефон, щоб дитя дивилося, що хотіло, лиш би не плакало.

Саме коли ми читаємо твори тих чи інших розумних авторів, то вчимося правильно розмовляти, що, звичайно, корисно і правильно, бо, на жаль, багато громадян України розмовляє суржиком, а не чистою літературною українською мовою.

Беззаперечно, книга значно краща, ніж фільм, бо читаючи ми значно більше розвиваємо свою увагу та уяву.

Я пам'ятаю, як у дитинстві, коли прочитував повністю книгу і закривав її, то в мене якась жалість навіть виникала, що вона закінчилась, а сюжет був надзвичайно цікавим, і хотілось продовження, що я навіть сам пробував його писати у 10-ти річному віці, не розуміючи, що таке авторські права.

Українцям раджу читати книжки українською мовою (не російською), зокрема і російськомовним громадянам, котрі проживають на території України, тому що це покращує навички володіння державною мовою, а діткам поновлювати свій словниковий запас.

Так вже сталося, що саме під час війни наш книжковий ринок сьогодні переживає відродження. І це не лише стосується книг, а й музики, кінематографу, що надзвичайно радує.

Книги є різного жанру:

Класика, детективи, любовні романи, психологія і саморозвиток, а також фантастика, сучасні твори письменників, науково-популярні видання і багато іншого.

Тобто вибір насправді величезний, на кожного читача чекає його улюблена тематика, яка йому ближча до серця.

Саме я завжди віддаю перевагу книгам з психології, авторами яких є, зокрема, Зигмунд Фрейд, Карл Ґустав Юнґ, Дейл Карнегі, а також українських психологів, як-от Григорій Костюк, Данило Борисов.

Особливу увагу звертаю на філософські твори Григорія Сковороди, котрий був відомим не лише українським філософом-містиком, але й богословом, поетом, педагогом.

Одного разу в дитинстві мені трапилася книга, яка дуже змінила мою уяву про світ, бо, будучи дитиною (а це десь перші класи загальноосвітньої школи), я був – як і всі дітлахи – безтурботним, ходив у «рожевих окулярах», думав, що все у житті приходить просто так, як «манна небесна» опускається з неба.

Книга ця була одного видатного американського письменника Джека Лондона, а саме психологічно-пригодницькій роман 1904 року «Морський вовк».

Якщо коротко, то книга розповідає про капітана шхуни «Привид» Вовка Ларсена, дивну і водночас безжальну, сильну людину, своєрідного філософа, котрий трактує життя людини як еволюцію виживання в жорстокому світі і те, що людина все життя бореться за місце під сонцем.

Головним героєм твору є Хемфрі Ван-Вейден, котрий є літературним критиком і перебуває на судні під пануванням капітана Ларсена, безжальної та аморальної людини.

До речі, на замітку, екранізацій цього роману є аж 13, які розпочалися з далекого 1913 року (США).

Знімали різні країни фільм по цьому роману, як-от США, Франція, ФРН, Румунія, Австралія, Італія, колишній радянський союз, Канада.

Читання цієї книги мене захопило з першої сторінки, та так, що я відірватися від неї не міг, навіть інколи забував вчасно поїсти.

Перечитавши її з величезним захопленням, я зрозумів, що в світі не все так безхмарно, як мені здавалось до цього, що існують і моральні, і фізичні труднощі, проте вони загартовують навіть (як і головного героя роману).

Книга ця сповнена морської романтики, що допомагає повірити у свої сили, вчить справедливості та стійкості.

В цьому романі (я зрозумів тоді ще, будучи дитиною) своєрідна філософія Вовка Ларсена хибна і навіть злочинна, тому що для нього найбільш величезна цінність – це саме його життя, а чуже не варто ні копійчини, за його словами.

Я вже тоді розумів, що це низько, аморально, це негідна поведінка самозакоханого егоїста, бо розумів, що біля мене є люди, котрих я люблю, і їхнє життя – як і життя всіх людей – є цінніше понад усе на світі.

Саме прочитання цієї книги справило на мене незабутнє враження на все життя.

Як не дивно звучить, проте єдине, що в мене лишилося з речей мого дитинства, - це саме ця книга, яка досі знаходиться в моїй домашній бібліотеці і яку я інколи беру до рук, і перечитую деякі рядки, дивлюсь на свої дитячі підкреслення речень, що здавались мені найбільш зворушливими, і фантазія знову повертає мене в давно минуле дитинство, і поринаю в хвилю приємних вражень та емоцій від захоплюючого роману Джека Лондона «Морський вовк».

Тому я твердо переконаний, що саме ця книга вплинула на мою підсвідомість у правильному руслі та змінила моє дитяче сприйняття світу, а можливо, і життя.

Читайте также


up