Аналоги лікарських засобів. Коли можна замінити оригінальний препарат генериком?

Аналоги лікарських засобів. Коли можна замінити

Генерик (генеричний препарат, відтворений препарат, аналог) — це лікарський засіб, що має таку ж міжнародну назву, дозу та лікарську форму, що й оригінальний препарат. Застосування генериків замість оригінальних ліків не призводить до терапевтичних відмінностей. Відмінності оригінального препарату від генеричного стосуються лише якісного та кількісного складу допоміжних речовин. Склад оригінального препарату зазвичай не змінюється, тоді як у випадку з генеричним препаратом, завдяки його більш пізньому виходу на ринок, виробники можуть використовувати сучасніші та безпечніші допоміжні речовини.

Які препарати не можна замінювати генериками?

Згідно з визначенням, генерик має бути в тій самій фармацевтичній формі, що й референтний лікарський засіб. У випадку пероральних препаратів негайного вивільнення можна переходити з таблеток на капсули й навпаки, тоді як для препаратів з модифікованим вивільненням необхідно дотримуватися призначеної фармацевтичної форми. Неприпустимо замінювати оральні препарати негайного вивільнення препаратами з модифікованим вивільненням і навпаки.

Деякі препарати, попри наявність у продажу їх аналогів, не можна замінювати без консультації лікаря, особливо коли навіть незначна зміна дози може істотно вплинути на терапевтичний ефект. Це, зокрема:

  • протиепілептичні препарати,
  • гормональні препарати,
  • препарати, що впливають на згортання крові,
  • інгаляційні препарати,
  • місцеві та пероральні глюкокортикоїди,
  • гормони щитовидної залози.

Чи буде генерик таким же ефективним, як ліки, призначені лікарем?

Генеричні препарати повинні відповідати тим самим стандартам якості, безпеки та ефективності, що й оригінальні. Одного і того ж складу недостатньо. Виробник при проведенні досліджень біоеквівалентності повинен продемонструвати, що використовувана ним діюча речовина всмоктується в тій самій кількості та за той самий час, що і в оригінальному препараті.

Ліки є біоеквівалентними, коли отримані результати знаходяться в межах 80-125%. Довідник еквівалентності лікарських засобів на сайті rx.ua допоможе визначити генерик для будь-якого оригінального лікарського засобу.

Відповідно до європейських рекомендацій, розбіжність між оригінальним і генеричним препаратом є наслідком різноманітності між індивідами, а також відмінностей у біологічній реакції всередині організму. Ліки, що відпускаються за рецептом, не завжди є оригінальними. Дуже часто лікарі приймають рішення про призначення генериків, враховуючи свої знання про дію конкретних лікарських засобів та з огляду на меншу вартість лікування для пацієнта.


Читайте также