Уривок книги «Засновники. Історія створення PayPal та Кремнієвої долини» Джиммі Соні

Портал Експеримент ділиться з вами цікавими книжковими новинками, які виходять в українських видавництвах.

У видавництві «Віват» вийшла книга «Засновники. Історія створення PayPal та Кремнієвої долини» Джиммі Соні.

Публікуємо уривок для ознайомлення.

Ілон Маск, Емі Роу Клемент, Пітер Тіль, Джулі Андерсон, Макс Левчин — колись ці люди були невідомими творцями пересічної компанії, яка проводила онлайн-платежі, а сьогодні їх вважають одними з найвпливовіших у технологічній галузі. Після створення PayPal вони фінансували та консультували провідні компанії світу: Tesla, Facebook, YouTube, SpaceX, Yelp, Palantir, LinkedIn тощо.

Під час роботи вони зіткнулися із конкуренцією, внутрішніми розбіжностями, онлайн-шахрайством та крахом доткомів у 2000-х роках, проте їхній успіх був безперечний. Проаналізувавши сотні інтерв’ю та документів, автор розповідає, як ці люди назавжди змінили наш світ.

Джиммі Соні – американський письменник і колишній головний редактор The Huffington Post. За походженням індієць, народився у Франції, але ріс у Чикаго. Закінчив Дюкський університет. 

Називати нас мафією — це ображати мафію. Уривок з книжки «Засновники. Історія створення PayPal та Кремнієвої долини» Джиммі Соні

Заснування PayPal — одна з чудових, неймовірних історій доби інтернету. Два десятиліття по тому ми живемо й купуємо в часи, у які «e» в слові «e-комерція» вже зайве, тому нам легко сприймати послугу на кшталт PayPal як належне. Коли кілька доторків до екрана можуть викликати до ваших дверей машину, переказ грошей через інтернет навряд чи здається чимось надзвичайним. Але було б помилкою гадати, що технології, ґрунтовані на цифрових грошових переказах, було легко створити або що PayPal був приречений на успіх.

PayPal, який ми сьогодні знаємо, став наслідком злиття двох компаній. Одну (названу спочатку Fieldlink і перейменовану на Confinity) заснували 1998 року двоє нікому невідомих хлопців Макс Левчин і Пітер Тіль. У процесі пошуку себе Confinity створили схему, що прив’язувала гроші до імейла, послугу під назвою PayPal, що знайшла поціновувачів на аукціонному вебсайті eBay.

Утім Confinity були не єдиною компанією, яка працювала над цифровими платежами. Бадьорий після продажу свого першого стартапу Ілон Маск заснував X.com — компанію, що також допомагала користувачам переказувати гроші через імейл. Проте цим його амбіції зовсім не обмежувалися. Маск був переконаний, що фінансові послуги потребують радикальних змін і що X.com стане платформою для цього. Він презентував новий стартап як однолітерний фінансовий вебсайт, що керуватиме всіма ними й пропонуватиме всі доступні фінансові продукти та послуги. Проте низка змін стратегії призвела до націлення X.com на той самий ринок онлайнових платежів, що й Confinity, із цифровими платежами як воротами до більшої гри фінансових послуг.

Confinity та X.com запекло боролися за ринкову частку eBay, і це змагання породило конкурентну лють обох команд, а закінчилося неспокійним злиттям. Наступні кілька років виживання Маскової компанії було відкритим питанням. Переслідувані в судах, ошукувані, копійовані, висміювані — від самого початку PayPal були стартапом в облозі. Його засновники мали справу з багатомільярдними фінансовими фірмами, критичною пресою та скептичною публікою, недоброзичливими регуляторами й навіть закордонними шахраями. Усього за чотири роки компанія пережила лускання інтернетбульбашки, розслідування генеральних прокурорів і підробку продукту одним з її інвесторів.

PayPal також зіткнулися з приголомшливо конкурентним ринком. У роки свого постання вони побачили понад десяток нових претендентів на платіжну галузь і водночас захищалися від давніх гравців — асоціацій кредитних карток на кшталт Visa й Mastercard, а також мультимільярдних банків. А оскільки вони виникли як головна платіжна платформа для eBay, то нажили собі ворогів в особі керівництва eBay, яке вважало PayPal зазіхачами на сервісні збори, що по праву належали eBay. Щоб витіснити PayPal, eBay придбали й запустили власну платіжну платформу, і ця конкуренція визначила найперші роки PayPal.

***

Мабуть, не дивно, що таке бурхливе плавання не давало компанії змоги мирно існувати. «Називати нас мафією — це ображати мафію, — жартує Джон Меллой, один з перших членів правління. — Мафія організована значно краще, ніж було в нас». За перші два роки свого існування PayPal змінили трьох гендиректорів, а керівництво двічі погрожувало масовим звільненням.

Не те, щоб вище керівництво PayPal мало значний досвід роботи в традиційному сенсі. Чимало хто з-поміж засновників і перших працівників приєдналися до компанії у віці трохи за двадцять, більшість була щойно з коледжу. Робота в PayPal стала їхньою першою пробою професійного світу. Молоді працівники як такі не були чимось надзвичайним у Кремнієвій долині кінця 1990-х, повній юних інженерів, котрі шукають своєї долі. Утім, навіть за мірками Долини, PayPal були чимось кардинально новим. Серед перших найманих працівників були ті, що покинули навчання, шахісти й чемпіони зі складання пазлів — часто вибрані саме через свою ексцентричність і несхожість на інших, а не всупереч цьому.

На певному етапі офіс компанії прикрашали показник під назвою «Індекс світового панування», який відстежував користувачів на конкретний день, та банер зі словами memento mori — латинським виразом, що означає: «Пам’ятай, що помреш». Дивакувата команда PayPal була готова підкорити світ — або померти в спробах.

Більшість спостерігачів пророкувала їм другий варіант. Наприкінці 1990-х років лише 10% усієї онлайнової комерції здійснювали в цифровій формі — переважна більшість транзакцій досі закінчувалася тим, що покупець надсилав чек поштою. Чимало людей мали сумніви щодо введення даних персональних кредитних карток чи банківської інформації онлайн, а сайти на кшталт PayPal часто вважали порталами для незаконної діяльності, як-от відмивання грошей чи торгівля наркотиками та зброєю. Напередодні їхнього першого публічного продажу акцій одне відоме торговельне видання заявило, що PayPal потрібен країні «так само, як епідемія сибірської виразки».

Погану пресу можна було ігнорувати. А от події, що сколихнули світ, ні. Саме коли засновники PayPal готувалися вивести компанію у світ (допрацьовуючи умови їхнього найбільшого тріумфу), небом Нью-Йорка промчали два літаки, котрі врізалися у вежі Всесвітнього торговельного центру. PayPal стали першою компанією, яка оголосила про публічний продаж акцій після 11 вересня 2001 року, коли США та фінансові ринки тільки-но починали оговтуватися від атак.

На шляху до цього PayPal зіткнулися з купою судових позовів та розслідуванням Комісії із цінних паперів і бірж після кількох гучних бухгалтерських скандалів в інших компаніях. Після майже нескінченних негараздів (неспокійного злиття, втрати десятків мільйонів доларів через шахрайство та несприятливої ситуації для технологій) PayPal досягли неймовірного: дивовижно успішного продажу акцій та придбання їх того самого року eBay за 1,5 мільярда доларів.

***

Пізніше Маск виправить інтерв’юера, котрий припустив, що створити таку компанію, як PayPal, було важко. «Створити цю компанію взагалі було неважко», — скаже він. Радше «цю компанію було важко зберегти живою». Через двадцять років PayPal можуть претендувати на рідкісний тріумф для компаній свого часу: вони все ще існують. Згодом eBay відпустили PayPal у вільне плавання, і сьогодні компанія коштує приблизно 300 мільярдів доларів, що робить її однією з найбільших у світі.

Між злиттям X.com та Confinity і першим публічним продажем акцій PayPal на Nasdaq минуло лише трохи більше ніж два роки, але багатьом працівникам здавалося, що вони вже працюють усе життя. Багато з них запам’ятали компанію як нещадне горнило, бо робота там була творча та безжально напружена. Одна співробітниця яскраво побачила це вже першої години свого першого дня. По дорозі до робочого місця в PayPal вона помітила праворуч велику пачку тайленолу. Ліворуч, трохи далі, випадково почула, як інша співробітниця картає свого розгубленого чоловіка. «Пригадую, як вона казала йому: “Слухай, я не приїду сьогодні додому! Тож припини мене питати!”».

Співробітник за співробітником описували той час як «морок» — марево виснаження, адреналіну й тривожності. Один інженер спав у цей період так мало, що розбив не одну, а дві поспіль автівки, коли їхав додому з офісу PayPal пізньої ночі. За словами технічного директора компанії, група почувалася «наче ветерани напруженої воєнної кампанії».

Попри все колишні працівники PayPal згадують це з ностальгією. «Було шалено цікаво, — говорить Емі Роу Клемент. — Не думаю, що ми до кінця навіть усвідомлювали, на якому ми ракетному кораблі, коли були там». Дехто казав, що в цей період у них була найкраща робота в житті. «Я почувалася ніби частиною чогось видатного, чого раніше зі мною ніколи не бувало», — каже аналітикиня з контролю якості Оксана Вуттон. «До цього дня, — зазначає аналітик з протидії шахрайству Джеремі Ройбел, — я все ще пишаюсь, що був частиною PayPal».

Читайте также


up