Реставрація та відновлення культурної спадщини України після Великої Війни

Реставрація та відновлення культурної спадщини України після Великої Війни

В Києві пройде форум, де започаткують створення концепції стратегії збереження пам’яток, історико-культурних об’єктів і територій, що є питанням національної безпеки

За даними Міністерства культури та інформаційної політики України, яке продовжує фіксувати пошкодження об’єктів культурної спадщини в Україні внаслідок повномасштабної російської агресії, за період з 24 лютого 2022 року по 25 вересня 2023 року зруйновано або пошкоджено 835 об’єктів культурної спадщини. З них пам’яток національного значення – 118, місцевого значення – 653, щойно виявлених – 64.

5 грудня Міністерство культури України та Всеукраїнська Асоціація Охорони Культурної Спадщини, спільно з Міжнародною радою з охорони пам'яток та історичних місць ICOMOS (Париж, Франція) проведуть Форум на тему: “Реставрація та відновлення культурної спадщини України після Великої Війни”. Форум пройде під патронатом ICCROM Міжнародного центру вивчення питань збереження та відновлення культурних цінностей зі штаб-квартирою у Римі.

Учасником заходу стане т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Основною ціллю заходу організатори вважають розроблення концепції Стратегії відновлення культурної спадщини, що поєднує позиції держави й професійної громадськості у сфері охорони культурної спадщини. Стратегія відобразить бачення всіх учасників процесу та відповість на ряд принципових запитань: “За якими критеріями будуть обрані обʼєкти для відновлення?”, “В якій формі будуть відновлюватись памʼятки?”, “Які структури будуть займатись безпосередньо відновленням?” та інші.

Крім того, Стратегія стане базою, основою та обґрунтуванням для подання грантових запитів для отримання донорських коштів, джерелами яких в майбутньому можуть стати як репараційні та приватні кошти, так і пожертви спонсорів і меценатів, а також допомога, надана Україні в рамках міжнародної підтримки.

В рамках заходу експерти з Хорватії, Польщі поділяться своїм досвідом відновлення памʼяток та обʼєктів культури. Міхаела Скурич – магістр з інженерії, Директорка університету архітектури (Хорватія) розповість про реставрацію обʼєкта всесвітньої спадщини міста Дубровник, а польський архітектор Рафал Сєрачинський про відбудову Саксонського палацу у Варшаві та тонкощі роботи архітектора з державними закупівлями. 

Архітектор-реставратор Віктор Дворніков представить проміжні висновки роботи експедиційної команди з обстеження об'єктів культурної спадщини Харківської області. 

Федір Стоянов – кандидат історичних наук поділиться практичним досвідом відновлення після обстрілів житлового Будинку Чижевіча в Одесі.

Ганна Гаврилів – Директорка ТОВ "Палац Розділ", засновниця ініціативи "Спадщина.UA" виступить з темою “Культурна спадщина України як нова галузь для інвестування”

Олександр Харлан – архітектор, член бюро УНК ІКОМОС розкриє тему “Культурна спадщина південно-східної України: першочергові заходи під час воєнного часу і по його завершенні”.

В рамках форуму буде підписаний Меморандум про співпрацю між Мінкультом та Всеукраїнською Асоціацією Охорони Культурної Спадщини про співпрацю з реставрації та відновлення культурної спадщини України після Великої Війни.

Також спікерами форуму стануть:

  • Ганна Бондар – Архітекторка, народна депутатка України;
  • Ігор Ліскі – засновник та голова наглядової ради групи компаній «Ефективні інвестиції» (EFI Group), співзасновник аналітичного центру «Український інститут майбутнього», який займається формуванням стратегії економічного розвитку України;
  • Шимон Войцеховський – Президент правління, співвласник, архітектор-партнер в APA Wojciechowski Architects (Польща).

Програма форуму

Програма форуму


Read also