Вінграновський ART MARATHON»: культурний фестиваль на підтримку української спадщини

Вінграновський ART MARATHON»: культурний фестиваль на підтримку української спадщини

Фестивальний вівторок на Вінграновський ART MARATHON — казки, кіномистецтво, музика та донати на ЗСУ

У Первомайську Миколаївської області тривають заходи у межах масштабного проєкту «Вінграновський ART MARATHON». Фестивальний вівторок 24 вересня відзначився візитом письменниці Світлани Богдан та найвідомішого казкаря країни Сашка Лірника, а також переглядом його фільму «Чорний козак». Ввечері на сцені Центру культури імені Зарницької відбувся концерт за участі військового оркестру.

Однією з головних подій стало прибуття на малу батьківщину Вінграновського найвідомішого казкаря України — Сашка Лірника, який представив глядачам свій фільм «Чорний козак» та виступив з авторськими казками. Сашко Лірник привіз у Первомайськ свою казкову програму для дітей і дорослих, де поєднав гумор та народну мудрість. Письменник також поділився історією створення фільму «Чорний козак», наголосивши, що це справжній народний проєкт, знятий без великого фінансування, але з душею та за участі друзів-ентузіастів. Глядачі насолоджувалися живим спілкуванням з автором та його історіями, які він розповідав просто на сцені, перетворюючи всіх присутніх на частину казкового дійства.

Фільм «Чорний козак» переглянули безліч шанувальників українського фентезі. Глядачі, не знаходячи вільних місць, сіли просто на сходах, аби поринути в магію народної казки, яку Лірник вдало переосмислив для сучасної аудиторії.

Під час лекції в артхабі «Вінграновський» письменниця, авторка книги «Вінграновський: поетика міфу» Світлана Богдан розкрила первомайській аудиторії міфи й факти про поезію та життя їхнього земляка — Миколи Степановича. Зараз пані Світлана готує до видання першу повну біографію Миколи Вінграновського.

Важливою частиною марафону залишаються концерти, присвячені творчості Миколи Вінграновського. Цього вечора на сцені Центру культури імені Зарницької зіграли авторські композиції Олександр Гурський та Ігор Марченко зі складу гурту Criptex, які виконали кілька авторських пісень, але ключовою була пісня на слова Миколи Вінграновського, яка зірвала овації. Основна музична частина припала на виступ військового оркестру 40-ї окремої артилерійської бригади імені великого князя Вітовта, виконуючи композиції, що стали символом української боротьби та єдності. Музиканти порадували слухачів популярними піснями «Рідний край», «Їхали козаки», «Браття українці» та іншими, під які зала разом співала s танцювала.

Концерт завершився виконанням легендарної «Червоної рути», під час якого весь зал підвівся та долучився до спільного виконання пісні. 

Олександр Висоцький, засновник «Вінграновський ART MARATHON», підкреслив важливість цього культурного заходу в часи війни: 

— Це свідчення нашої любові до Батьківщини та мистецтва, якими нині продовжують жити українці, попри на всі труднощі.

Крім мистецьких виступів, фестиваль підтримує Збройні Сили України. Під час концерту відбувся аукціон, на якому учасники мали змогу придбати сувенірну продукцію фестивалю, а виручені кошти спрямували на підтримку військових. Артмарафон «Вінграновський» долучається до збору на РЕБ бійцям — землякам Миколи Вінграновського — з Окремої президентської бригади імені гетьмана Богдана Хмельницького, які зараз беруть участь в бойових діях на Донеччині. 

Особливий інтерактив від ведучого Олександра Висоцького змусив усю залу співати українські народні пісні, розділившись на команди «Щастя» та «Перемога». Обидві команди активно підтримували своєрідне змагання, що завершилося загальним донатом на користь ЗСУ.

Марафон  триває, і попереду ще багато цікавих подій, які продовжать об’єднувати українців навколо культури та національної спадщини.

Нагадуємо, що закриття фестивалю відбудеться 12 жовтня у Первомайську Миколаївської області. Організатори запрошують всіх охочих відвідати книжковий ярмарок, виступи музичних гуртів, зустрічі з письменниками, зокрема лауреатами Шевченківської премії та друзями Миколи Вінграновського.

Read also


up