Українські військові здійснили успішну повітряну атаку на Чонгарський міст у Криму

повітряна атака на Чонгарський міст у Криму

Оновлено 6.08.2023

В районі тимчасово окупованих Генічеська Херсонської області та Чонгарського мосту в неділю прогриміли потужні вибухи. Пишуть про "прильоти" по мостах. Про це повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу "Центру національного спротиву" та російські ЗМІ.

Що кажуть на росії

За даними російських ЗМІ, по Чонгарському мосту, що з'єднує Крим із Херсонською областю, нібито завдано ракетного удару.

ЗМІ з посиланням на гауляйтера володимира рогова заявляють про три-чотири “прильоти” по мосту.

Тим часом, як стверджує "Центр національного спротиву", вибухи прозвучали в Генічеську та Арабатської стрілки.

"Повідомляють про потужні вибухи в районі тимчасово окупованого Генічеську та Арабатської стрілки. Місцеві жителі припускають, що вибухи пролунали в районі мостів, які сполучають Арабатську стрілку з материковою частиною", - пише пресслужба.

Чонгарський міст 06.08.2023

Джерело: www.unn.com.ua



Українські військовослужбовці продемонстрували високий рівень бойової підготовки, здійснивши вранці суботи, 29 липня, нову повітряну атаку на Чонгарський міст, який з’єднує Кримський півострів та Херсонську область, тимчасово окуповані російськими загарбниками. Інформацію про цю успішну операцію підтвердило Управління стратегічних комунікацій Збройних Сил України у Telegram.

Із повідомлення ЗСУ стало відомо, що удар по Чонгарському мосту був вдалим, але жодних деталей про саму атаку не було надано. Українські сили продовжують діяти відповідно до стратегічного плану, зростаючи у своїх зусиллях звільнення окупованих територій та захисту національного суверенітету. Цей успіх став ще одним свідченням рішучості та відваги українських військових у боротьбі за свободу і територіальну цілісність країни.

Фото пошкоджень від 22 червня. Джерело focus.ua

Фото пошкоджень від 22 червня. Джерело focus.ua

Про всі наслідки повідомила керівниця об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

"Робота Сил оборони спрямована на руйнування планів ворога, не руйнування інфраструктури. Пошкодження, які завдаються таким об'єктам, спрямовані на те, щоб знизити їх пропускну активність, щоб вони не могли забезпечувати логістику ворога, але ми розуміємо, що нам самим вони ще знадобляться. Тому робота проведена філігранно, точно, влучно, і зараз окупанти знову вишукують нові шляхи в об'їзд для того, щоб постачати своїм військам боєприпаси, техніку і поповнення. На лівому березі ворог суттєво відчуває нестачу снарядів і техніки у зв'язку з нашою бойовою роботою.

Ми продовжуємо встановлювати вогневий контроль над всіма транспортно-логістичними маршрутами, якими ворог може скористатися. Єдине, що може стримувати Сили оборони - наявність цивільного населення, яке вони все ж таки використовують, чергуючи автівки з цивільними. Це бентежить цивільних, оскільки, намагаючись виїхати з Криму, не маючи можливості використати Кримський міст, вони намагаються об'їхати материковою частиною і потрапляють у заручники цієї військової техніки",

- сказала вона.

Як виглядає Чонгарський міст на карті. Де знаходиться

Чонгарський міст на карті

Чонгарський міст на карті

Чонгарський міст на карті

Загадкова тиша: російські медіа ухиляються від згадування успішного українського удару по мосту Чонгар

Після останнього удару ЗСУ по мосту Чонгар, який є з'єднанням материкової території України з окупованим Кримом, російські "воєнкори" практично уникали згадувати цю подію, що, безперечно, привертає увагу до її "незручності" для кремля.

Згідно зі звітом Інституту вивчення війни (ISW), аналітики вважають, що це замовчування реакції російських військових блогерів на удар ЗСУ по мосту Чонгар є "помітним зламом у звітах про війну в Україні".

Фахівці вбачають у цьому ознаку того, що кремль, можливо, замовив "воєнкорам" утриматися від освітлення певних тем, як це відзначено у згаданій публікації.

У свою чергу 29 липня Сили оборони України повідомили про успішний удар по мосту Чонгар на трасі М-18 (Джанкой - Мелітополь) між окупованим Кримом і тимчасово контрольованою військами рф частиною Херсонської області.

За даними аналітиків ISW, російські медіаплатформи не мали жодних обговорень щодо українського удару або коментарів про заяву ватажка окупантів на Херсонщині володимира сальдо щодо нібито перехоплення 12 українських крилатих ракет Strom Shadow під час атаки на міст. Варто зауважити, що раніше російські блогери активно обговорювали удар ЗСУ по мосту Чонгар 22 червня з загальним обуренням і занепокоєнням.

Аналітики ISW раніше висловлювали думку, що окремі російські "воєнкори" можуть намагатися формувати власне висвітлення подій в Україні так, щоб воно більше сприяло кремлівським наративам через страх можливого покарання з боку кремля.

Проте експерти наголошують, що загальний страх перед покаранням кремля, імовірно, не міг би призвести до такої широкої відмови освітлювати важливі події, тому, ймовірніше, причиною цього стала конкретна вказівка кремля не звертати увагу на перебої в роботі критично важливих наземних логістичних ліній.


Read also