Stutter jump. Вчені створили прототип найпростішого стрибаючого робота

stutter jump

Вчені створили прототип найпростішого стрибаючого робота і показали, що для максимальної енергоефективності він повинен здійснювати стрибки поза частоти резонансу.Автори роботи, інженери з Університету Джорджії спочатку працювали над вивченням механіки стрибків на різних поверхнях. Для перевірки базових параметрів такого способу пересування вони створили максимально спрощений прототип стрибаючого робота. Він являв собою мотор, керуючий рухом металевого стержня, до низу якого була закріплена пружина.

Аналізуючи роботу прототипу, фізики намагалися встановити, як саме повинен стрибати робот, щоб досягати максимальної висоти, витрачаючи при цьому якомога менше енергії. На свій подив, учені виявили, що максимальна енергоефективність досягається поза частоти власного резонансу робота. Вона близька до резонансної частоти, але все-таки значно від неї відрізняється.

Крім того, вченим вдалося виявити спосіб, за допомогою якого робот може стрибнути на заздалегідь визначену висоту, витративши на це в десять разів менше енергії, ніж зазвичай. Такий стрибок ("stutter jump", представлений на кадрі ліворуч) має на увазі попередній рух стержня з пружиною догори і завершується тривалим відштовхуванням.

Стрибаючий спосіб пересування може виявитися ефективним методом переміщення на територіях, де багато механічних перешкод. Раніше інша група інженерів представила робота-блоху, який в нормі рухається за допомогою коліс, але для подолання високих перешкод здатний підстрибувати на значну висоту.


Читати також