01-12-2016 Подкасти 443

Новинарня - Євген Станкович у Національному проекті 3С

Новинарня - Євген Станкович у Національному проекті “ТРИ “С

Не потрібно чекати особливих моментів, ювілеїв чи визначних дат, щоби знайомити слухача з українськими композиторами. Тим більше, поки й ці самі композитори-сучасники мають змогу брати участь у заходах. Так вирішили організатори проекту 3С «Скорик-Станкович-Сильвестров», другий етап якого припадає на концертний сезон 2016-2017. Перший етап мистецької ініціативи присвятили Мирославу Скорику, другий – Євгенові Станковичу. 3С вжевідбувблискучі прем’єри у Чернівцях, Києві та Коломиї. 1 грудня – концерт у Львівській філармонії. Потім – Івано-Франківськ, Ужгород, Одеса, Харків, Дніпро. До Львова завітав і сам композитор Євген Станкович, щоби бути присутнім на прем’єрі Концерту № 2 для віолончелі з оркестром.

Видатний український композитор зазначив: «Наша країна має величезний потенціал для розвитку мистецтва. Я вважаю, що такі акції зараз конче потрібні, щоби достойно вижити в наш час. Я зустрівся з прекрасними музикантами, поки готували цей проект». Євген Станкович додав, що він дуже задоволений попередніми концертами та ставленням музикантів до його творів.

Соліст-віолончеліст та один з ініціаторів проекту Олександр Пірієв розповів: «Для нас це унікальний момент. Твір, який ми презентуватимемо, є знаковим. Він написаний через 45 років після першого концерту Станковича. Концерт складається з трьох частин: «Музика для Марточки», яку композитор присвятив своїй дорогій онучці. Друга частина «Постлюдія», у якій композитор закодував своє ім’я. Для музикантів це дуже глибока паралель з Шостаковичем та Бахом, які теж кодували імена через ноти. Третя частина «Монолог діда»це фактично монолог самого автора. Також у програмі вечора надзвичайна Симфонія №15 Шостаковича, його останній великий симфонічний твір, написаний у той же рік, що і Симфонієтта Станковича.

Олександр Пірієв зазначив, що другий етап 3С вирішили поєднати з творчістю Дмитра Шостаковича. «Ми прагнемо продемонструвати, наскільки українська музика є частиною світового спадку. Тому для кожного етапу шукаємо свої паралелі у музичній культурі,зазначив організатор проекту.У Скорика це були імпресіоністи Дебюссі, Равель, винахідник класичного джазу Гершвін. У Станковича, душі української музики, – Дмитро Шостакович, душа ХХ століття».

Олександр Пірієв розповів, що дуже багато міст доєднується до програми проекту спонтанно, як, наприклад, Коломия. «З цим проектом ми зрозуміли, що треба організовувати концерти не лише в містах-мільйонниках»,додав соліст. Також на першому етапі проекту у Львові успішно зібрали кошти для лікарні Охмадит і планують надалі теж підтримувати такі благодійні ініціативи.

Диригент Тарас Криса зазначив, що він вперше виконуватиме твори Євгена Станковича і дуже захоплений цим, бо твори дуже насичені та емоційні. За словами диригента, всі композитори мають свою «мову». «Моє завдання – перекласти цю мову для публіки,додав Тарас Криса. – Це дуже цікавий процес: знайти ключик до кожного твору і щось цікаве. Як правило, публіка завжди це відчуває і поважає».

Проект 3С відбувається за підтримки «Кредобанку». Представник банку Віктор Гальчинський зазначив: «Ми вважаємо, що наша класична музика – це світове надбання. Але про нього мало знають. Отож, схожі концерті привертають увагу та показують, що у нас також є музика світового рівня. Тому один з напрямків нашої соціальної діяльності – підтримка якісної музики».

«Ми маємо цінувати українських видатних особистостей. Їх не так багато, але вони є. А життя дуже коротке. Не потрібно чекати ювілейних дат»,додав Олександр Пірієв.Композитори, з якими я спілкуюся, надихають на те, що ми маємо рухатися вперед і робити свою справу».

© md-eksperiment.org


Читати також