Он Кавара на кожен день

Он Кавара на кожен день

Он Кавара - японський художник.

Проект Он Кавара запустив минулого року мій друг із псевдонімом Андрій Мирохович. Він є поетом. Для нього не головне лайки. Але концепція. Також він цікавиться сучасним художнім мистецтвом.
Он Кавару він почав з того, що почав робити селфі самого себе. Так він хотів зловити кожну мить.

Суть полгала в тому, що Мирохович фоткав себе перед роботою та після роботи. Після цього стали відомі його фотки із сигаретою. Також він фоткав свої ноги. Селфі виходили динамічні, бо він йшов просто з/на роботу.

І так продовжувалося 365 днів. За його словами метою його проекту було показати, що у житті у нас все буденно. Ми встаємо та бачимо ті ж самі стіни. Ходимо до тої самої ванни чистити зуби. Люди працюють на тих самих роботах роками. Щодня тою самою дорогою до неї добираються. Чи в житті людей щось змінюється?

Коли мова йде про справжнього Он Кавару, то він народився у японському місті Карія у 1933 році.

В Нью-Йорку він починає займатися концептуальним мистецтвом. У своїх картинах він використовує мінімалізм. Він створює серію робіт "I met", "I went", відкритки "I got up", телеграми "I still alive". Он Кавара не дає інтерв'ю та не коментує свої твори.

Ще більший вплив на фотопроект Мироховича мав вплив проект "Today". Це намальовані митцем полотна з датою, які позначали день малюнку картини. Так дати стали мистецьким твором. Якщо він не встигав дописати роботу, то вона знищувалася. Стилістично роботи робилися у вигляді різних кольорів - від синього до червоного, чорного та сірого.

Проект "Today" заставляє художника жити одним днем, але водночас множити артефакти минулого. Таким чином створюється ефект календаря і/або архіва.

Я (поетичне прізвисько Прол) продовжив Он Кавару, бо мене про це попросила у фейсбуці читачка Андрія Мироховича Олександра Терлецька. Я просто сфоткався з сигаретою. А це нагадало фотопроект Андрія. Але, як казав філософ Геракліт, що двічі в одну річку не увійдеш. Прол показує не тільки мить із життя, але фоткає все, що є навколо нього. Прол розповідає про файне місто Львів, своє кулінарне хоббі, друзів. Також різниться між Пролом та Он Каварою в тому, що в Андрія вона пролетарська. В Прола вона богемна.

Он Кавару може продовжити кожен, але умовою є "сьогодні" та регулярність оновлення на 365 днів у році.

Дмитро Тирусь


Читати також