20-10-2021 Розваги 865

​Що потрібно знати про серіал «Гра в кальмара​»​

Гра в кальмара. Опис, факти, фото, відео, аналіз серіалу

Ви читаєте цю статтю, тому що зараз «Гру в кальмара» дивляться (і навіть передивляються) всі оточуючі. Серіал критикують за його кривавість і хвалять за ідею, спрямовану проти надмірного споживацтва в сучасному суспільстві і невротичного зациклення на грошах.

Але ви не знаєте, чи дивитися цей серіал? Чи варті ці 9 серій вашого часу та нервів? Добре. Ми розкажемо докладніше вам про «Гру в кальмара», наведемо цікаві факти, а ви вже тоді самі вирішуйте. В кінці нашої статті знайдете матеріали про приховані послання від творців серіалу. Увага! Читати їх можна тільки після перегляду, оскільки на вас чекає купа спойлерів.

Сюжет

Сюжет серіалу побудований навколо таємної гри на виживання, призовий фонд якого становить 40 млн доларів. Загалом є 456 учасників. Вони були ретельно відібрані з урахуванням їх фінансових можливостей (а точніше, їх відсутності), щоб взяти участь у 6 смертельних випробуваннях. Мета - залишитися єдиним, хто вижив.

Режисер серіалу Хванг Донг-джу каже, що його метою було створення нагальної драми про шкоду капіталізму: «Я хотів написати історію у вигляді алегорії або байки про капіталістичне суспільство, яка б описувала надзвичайну конкуренцію життя».


Візуальне оформлення

Що стосується візуального оформлення, то воно тут ідеально симетрично і повністю обеззброює глядача, так як в іграх на виживання глядацьке око звикло спостерігати більш похмурі декорації. Лабіринти сходів із загадковими дверима взагалі нагадують шалений всесвіт Тіма Бертона, а синхронні рухи солдат супроводжуються чудовим саундтреком, який може будь-кого довести до панічної атаки.

Усі декорації в серіалі були збудовані в реальному розмірі, і акторський склад міг повністю взаємодіяти з фізичними предметами. Творці намагалися використовувати мінімум комп'ютерної графіки, тому не обмежували себе в масштабах і видовищності декорацій. У зйомках першого епізоду дійсно брало участь 456 осіб. Хоча їх і можна було розмножити на постпродакшн, але режисер був непохитний.

Візуальне оформлення. гра в кальмара. Естетика


Музика

Композитор «Гри в кальмара» Чон Джеіль відмовився від використання драматичних саундтреків, які, як відомо, можуть посилити ефект напруги. Замість цього він додав веселу і заспокійливу музику, яка створила ще більший контраст з жорстоким світом ігор. Тут можна почути і «Fly Me to the Moon» Френка Сінатри, і «The Blue Danube» Йоганна Штрауса (Молодшого).

Інша назва

Спочатку сценаристи проєкту вигадали зовсім іншу назву для серіалу. "Раунд шість" - саме так в оригіналі звучить історія 456 гравців в жорстокій грі. У 2019 стримінговий майданчик Netflix розповів про початок роботи над проектом "Раунд шість". Кажуть: "Як корабель назвеш, так він і попливе", в цьому випадку абсолютно все одно, як названий проєкт, популярністю він зобов'язаний точно не красивій назві.

Гра в калмара. кадр


Абсолютний рекордсмен

Тиждень тому Netflix розкрив офіційну статистику про результати пошуку Netflix, після чого стало відомо, що південнокорейський серіал «Гра в кальмара» встановив новий рекорд. Тоді повідомлялося, що проєкт подивилися 111 мільйонів глядачів.

Однак зараз стрімінговий сервіс оновив інформацію за результатами пошуку, і стверджується, що проєкт подивилися приблизно 2/3 усіх користувачів Netflix. Тут важливо відзначити, що сервіс зчитує серіал як переглянутий, якщо його дивляться мінімум 2 хвилини.

Так, «Гру в кальмара» подивилися 142 млн передплатників, а 87 з них дійшли до кінця. Тепер у серіалу дійсно абсолютний рекорд і висока планка для інших проєктів. Для порівняння, раніше займав перший рядок «Бріджертони», якому вдалося набрати всього 82 мільйони переглядів.

Гра в калмара. кадр


Реальний номер

Netflix змінив сцени з реальним номером з «Гри»

Стрімінговий сервіс заявив, що виправить кілька сцен з «Гри в кальмара», в яких показаний реальний телефонний номер. Це рішення було прийнято після того, як власнику номера з цікавості стали надходити тисячі дзвінків щодня.

У першій серії Сон Гі-хун (Лі Джон-Дже) отримує візитку від незнайомця в діловому костюмі (Кон Ю), на якій написаний номер телефону. Так вийшло, що цей номер належав реальній людині.

«Разом з виробничою компанією Siren Pictures ми працюємо над тим, щоб розв'язати це питання, включаючи зміну сцен з номером телефону там, де це необхідно», - йдеться в офіційній заяві Netflix.

Про те, що номер з візитної картки, за яким герої серіалу потрапляють в гру, є реально існуючим, стало відомо незабаром після шаленого успіху серіалу. За словами власника, він отримує величезну кількість дзвінків і повідомлень, через що не може спокійно жити. Щоправда, корейський підрозділ Netflix не розкрив інформації, чи виплатить чоловікові компенсацію за це непорозуміння.

Netflix змінив сцени з номером з «Ігри в кальмара»


Маски охоронців

В оригінальному сценарії всі охоронці працюють в костюмах бойскаутів. Пізніше було прийнято рішення створити рожеві костюми, які б не так сильно підкреслювали чоловічу фігуру. Що стосується масок, то тут все просто. Охоронці символізують мурах, які працюють цілодобово, тому маски нагадують глядачам про зацикленість на своїй справі.

Маски охоронців Гри в кальмара


Сценарій "лежав на полиці" 11 років

Ідеєю серіалу стали власні фінансові проблеми режисера в молодості, а також класова нерівність у Південній Кореї. Складно повірити, що сценарій 11 років "лежав на полиці". Режисер написав його ще в 2008 році, але тоді продюсери відмовлялися його купувати і розвивати проєкт. Утім, в 2019-му ним зацікавився Netflix в рамках своєї стратегії з розширення виробництва серіалів на іноземних мовах.

гра в кальмара 1 сезон


Секрет популярності

Вважається, що «Гра в кальмара» в метафоричній формі бичує соціальні виразки Південної Кореї (а судячи з її популярності в світі, і багатьох інших країн). Незважаючи не зростання економіки в останні тридцять років, у цій країні найвищі показники бідності і закредитованості серед населення. Вирватися з порочного кола, який утворюють злидні і нескінченні кредити, можна лише завдяки щасливому випадку або грі. Явища поп-культури, які піднімають цю тему, не вперше стають хітами. У 2008 році той же сюжет приніс успіх фільму «Мільйонер із нетрів». І за минулі роки нічого не змінилося.

Секрет популярності серіалу Гра в кальмара


Помилки в серіалі

  • У деяких епізодичних персонажів особистості, показані в процесі ігор, не збігаються з фотографіями в особистих справах учасників на екрані ведучого.
  • На початку першої серії Сон Гі-хун (Лі Джон-Дже) вводить в якості пін-коду карти свій день народження 0426 (26 квітня), але в кінці п'ятої серії, коли поліцейський (Ві Ха-джун) знаходить його особисту справу, там вказана дата 31 жовтня.
  • У третій серії на 48-й хвилині гравець, відібравши в охоронця пістолет, стріляє йому в ліву руку. Однак, коли на 50-й хвилині приходить ведучий і вбиває охоронця, рани на лівій руці немає.


Зірка "Гри" Хо Йон Чон стала зіркою Instagram

Серіал став акторським дебютом для 27-річної південнокорейської моделі Хо Йон Чон. Через три тижні з моменту виходу серіалу на неї в Instagram підписалося майже 19 млн фоловерів.

Хо Йон Чон


Зелена спортивка стане найпопулярнішим подарунком на Хелловін

Зелена спортивка

Amazon дає більше 2000 результатів на запит "Костюм для гри в кальмара". В Google Trends запит оцінюється як "проривний".

Фанати шоу змели з прилавків білі сліпони Vans, які носять герої серіалу. І, судячи з усього, найпопулярнішим костюмом на Хелловін 2021 стане зелена спортивка, а найпоширенішим конкурсом - видряпування фігур з цукрового печива.


Тренд у соціальній мережі

Соціальна мережа ТікТок заполонена відеозаписами-пародіями на картину. Проте, окреме місце займає одна з ігор "Цукрові стільники". Із цукерок потрібно голкою вирізати певну фігуру, при цьому не зламавши її. Зробити це досить просто самостійно: вам знадобиться всього лише цукор і сода. Дістати фігуру голкою також не завдасть труднощів, якщо ви перебуваєте не під прицілом.


Другий сезон

В інтерв'ю Variety автор серіалу «Гра в кальмара» Хванг Донг-джу поділився думками щодо можливого продовження свого хіта.

«У мене немає розроблених планів на другий сезон. Втомлююся від однієї думки про це. Але якщо я б його робив, то точно не один. Я б розглянув командну роботу зі сценаристами і хотів би бачити кілька досвідчених режисерів», - сказав Хванг.

Squid Game Гра в кальмара


Що ще подивитися, якщо сподобався цей серіал

Ось невеликий список аналогічних фільмів і серіалів, які були зняті як на Заході, так і на Сході.

  • Королівська битва (2000). Режисер: Кіндзі Фукасаку,
  • Судна ніч (2013). Режисер: Джеймс ДеМонако,
  • Голодні ігри (2012). Режисер: Гері Росс,
  • Паразити (2019). Режисер: Пон Чжун Хо,
  • Аліса в Прикордонні (2020). Режисер: Сінсуке Сато,
  • Страшна воля богів (2014). Режисер: Такасі Мііке,
  • Платформа (2019). Режиссер: Гальдер Гастелу-Уррутія,
  • Хостел (2005). Режиссер: Елай Рот,
  • Куб (1997). Режиссер: Вінченцо Наталі,
  • Жовте море (2010). Режиссер: На Хон Чжин.


Приховані послання у серіалі

ОБЕРЕЖНО! ДАЛІ ЙДУТЬ СПОЙЛЕРИ!

Ось кілька цікавих сюжетних підказок, які ви могли прогавити.

1. На самому початку стіни бункера перегороджують 456 складених ліжок, на яких сплять учасники. Але протягом розвитку серіалу все більше учасників неминуче гине. Ліжка загиблих гравців з бункера прибираються, поступово звільняючи вид на завалені ліжками стіни, тому на кадрах, знятих пізніше, виразно видно настінний малюнок, на якому зображені всі шість ігор.

2. В кінці 9-го епізоду була розкрита правда про те, хто творець цього нелюдського божевілля. Ним виявився нешкідливий хворий дідок О Іль Нам (Про Ен Су), також відомий як Гравець 001. Іль Нам пояснює, що він і його багаті друзі створили ці ігри для розваги. У попередніх випробуваннях (а вони проводяться вже далеко не перший рік) він був глядачем, що змішувався з VIP-гостями і робив ставки на гравців, але через те, що пухлина в мозку не залишила йому жодного шансу на виживання, Іль Нам вирішив сам побути учасником, щоб отримати останнє задоволення перед смертю.

Коли старий вперше постає перед глядачами в толстовці 001, ми повністю віримо, що це справжній гравець. Однак протягом усього серіалу були дуже акуратні підказки, які натякали нам на його справжню особистість.

3. Під час гри «Тихіше їдеш - далі будеш» рухи Гравця 001 не виконує сканування.

Після того як лялька повертається і починає сканувати учасників на предмет будь-яких ознак руху, можна побачити зелене свічення над кожною людиною, але коли вона сканує Гравця 001, контур навколо нього не такий чіткий, як у інших, що може означати, що лялька запрограмована уникати пострілу в нього.

Іль Нам завжди проходить випробування посміхаючись, не відчуваючи жлдного страху.

Хоча більшість і спише це на те, що вмираючому старому абсолютно нічого втрачати, його тактика стає набагато зрозумілішою, коли ми дізнаємося, хто він насправді. Після того як в першому епізоді половина гравців була вбита, а всі інші в жаху не можуть зрушити з місця, впевнено біжить вперед дід, що, по суті, спонукає інших продовжувати гру. Також його бездоганний вибір часу, коли варто зупинитися, може пояснюватися тим, що він знає точну схему гри завдяки своєму досвіду спостерігача і творця.

4. У другому випробуванні Іль Нам вибирає зірку і відкидає пропозицію Гі Хуна помінятися. Хоча зірка, можливо, і не найпростіша фігурка для вирізання, він чудово розуміє, що це набагато швидше і простіше, ніж пихкати над парасолькою.

Старий точно знав, як перемогти в перетягуванні каната, і це могло бути пов'язано не тільки з його власної дитячої тактикою. Будучи ведучим ігор, Іль Нам бачив, як незліченні команди б'ються одні з одними. Цілком можливо, що він доповнив власну стратегію, ґрунтуючись на тому, як вигравали команди-переможці протягом багатьох років.

Іль Нам не намагається об'єднатися для гри в кульки. Перед цією грою всіх просять розбитися на пари. При непарній кількості гравців один залишиться на самоті. Пізніше ми дізнаємося, що той, хто залишився один, зовсім не вибуває, а спокійно повертається назад в бункер, навіть не зігравши в гру. Старий, очевидно, знає це правило і тихенько собі сидить один в кутку, сподіваючись, що його ніхто не вибере.

5. Опівнічна бійка між гравцями призводить до виникнення кількох смертей і поранень, але припиняється тільки в той момент, коли старий забирається на верхню койку і просить закінчити це свавілля. Незважаючи на те, що Іль Нам є гравцем, він все ж явно керує грою, і ведучий погоджується на його прохання.

Сторінка учасника 001 відсутня в загальному файлі зі звітністю за 2020 рік. Це, мабуть, найбільша підказка про те, що старий не є справжнім гравцем. Коли в п'ятому епізоді детектив під прикриттям Хван Чун Хо знаходить спільну папку 2020 року, він виявляє, що перша сторінка починається з учасника 002. Дані Гравця 001 відсутні, оскільки він ніколи не був зареєстрований офіційно.

Ми не бачимо, коли Іль Нам був застрелений. Після того як він програє Джи Хуну в кульки, приходять охоронці і приставляють пістолет до його голови. Коли Джі Хун йде, засмучений тим, що старого збираються вбити, ми чуємо постріл, але не бачимо, як Іль Нам вмирає. Крім того, якщо уважно прислухатися, то ми також не чуємо звуку падіння тіла на землю. З огляду на те, що «Гра в кальмара» не намагається уникнути жаху кривавої розправи, це трохи насторожує. Рішення не показувати вбивство Іль Нама робить цю сцену ще більш руйнівною, але ми вже засвоїли головну серіальну істину: якщо ви не бачите мертвого тіла, то немає ніякого підтвердження, що персонаж дійсно помер.

Його ім'я натякає на те, ким він є. Іль Нам можна перекласти як «перша людина». Одне зі значень елемента імені «іль», який також пишеться як «일», може означати «один». Друга частина його імені «нам», або «남», означає «чоловік» або «людина». Тобто Іль Нам - Гравець 001, і він же був початковим засновником, або в буквальному сенсі першою людиною, яка створила цю гру.

6. «Ігри в кальмара» проводилися по всьому світу.

Коли VIP-персони спостерігають за черговим випробуванням, вони відзначають: «Корейський сезон завжди найзахоплюючий». Ви, певно, не звернули увагу на цю фразу, проте вона дає чітко зрозуміти, що віпи подорожують по всьому світу. А це означає, що цей жорстокий гральний проєкт - глобальний.

7. Зачіска Сон Кі Хуна в фінальному епізоді має особливий сенс.

У фінальному епізоді ми бачимо Сон Кі Хуна з червоним кольором волосся. Одні вважають це символом переродження, але інші впевнені, що це може бути підказкою - герой повернеться в «Гру в кальмара». На цей раз він робить ставку на червоний і готовий відправитися на острів, щоб зруйнувати проєкт зсередини. Все-таки це не може бути збігом, що перед тим як попрощатися з Південною Кореєю в аеропорту він бачить того самого вербувальника з першого епізоду.


Відеоогляд

Наші колеги з BBC News зняли цікаве відео про те, чому серіал такий популярний. Приємного перегляду.



Читати також