10-12-2021 Розваги 325

Кращі комедії всіх часів і народів

Кращі кінокомедії. Оригінальна кінодобірка

Пропонуємо вашій увазі список кращих (за скромною думкою редакції порталу) кінокомедій всіх часів і народів.

Оскар

Вранці вихідного дня великого промисловця Бертрана Барньє будить непроханий гість. Ним виявляється один з його службовців, Крістіан Мартен. Мета його візиту – попросити збільшення до плати за роботу з 2 тис. франків до 6 тис. франків на місяць. Така висока плата потрібно йому для того, щоб просити руки його коханої, яка звикла до безбідного життя. Після довгих сперечань, пригрозивши піти до головного конкурента, Крістіану вдається змусити скупого і спритного мсьє Барньє виконати його прохання і збільшити плату до 5,5 тис. франків на місяць.

Гість, проте, не поспішає піти. В той же час він повідомляє, що його кохана є дочкою Барньє, і він має честь просити її руки. Обурений такою наглістю Барньє хоче викинути Мартена геть з дому, але це виявляється не так вже й просто…

Енні Голл

Енні Голл

Складно знайти в фільмографії Вуді Аллена щось більш технічно винахідливе і сюжетно захоплююче як «Енні Голл». Питання, звісно ж, чому цей фільм непідвладний часу. Але остаточної відповіді немає, можливо немає сенсу намагатися знайти дещо більше, ніж просто хімію між Елві і Енні. В їх романі немає нічого особливого окрім того, що він являє собою універсальні людські якості. «Енні Холл» розповідає історію двох людей, які закохалися, а потім розлюбили один одного. Цей роман – кінцева постмодерністська історія кохання, на грані колапсу і мрій.

Час розваг

Юло губиться в паризькому аеропорті і зустрічає групу американських туристів, які також напевне не знають, що робити. Після чого всі вони вирушають у подорож Парижем, який виявляється містом хмарочосів і лабіринтів.

Значною мірою зімпровізований на знімальному майданчику, фільм показує потворність сучасних мегаполісів. Ця комедія є шедевром світового кінематографу, так що хоч би раз подивитися її варто.

Ім'я

Подружжя Венсан і Анна Ларше готуються до народження первістка. З цього приводу сестра Венсана Елізабет з чоловіком Пьєром організувала звану вечерю, куди були запрошені всі їх родичі. Крім того, Елізабет запросила друга дитинства Венсана Клода, який є дуже чуттєвою натурою. Пьєр, також є другом Венсана і Клода – відмінний спортсмен, красень і доволі галантний чоловік, від якого всі в захваті. Він користується величезною популярністю у слабкої статі, але лише одній дівчині вдалося завоювати його серце. І ось коли всі крім Анни сиділи за столом і обговорювали батьківство Венсана, прозвучало питання про майбутнє ім'я дитини. Відповідь Венсана справляє велике дивування у присутніх, адже майбутній батько вирішив дати дитині ім'я… Не будемо спойлерити. Але ця відповідь – безневинний, з точки зору татуся, жарт, викликає ефект бомби, що вибухнула.

Мертві пледів не носять

«Мертві пледів не носять» – американська кінокомедія, створена за сценарієм і за участю Стіва Мартіна в якості пародії на американські детективні фільми 1940-х–1950-х років. в картині використані підходящі за сюжетом фрагменти з відомих фільмів епохи нуара.

До приватного детектива Рігбі Реардону звертається Джульєта Форрест. Вона впевнена, що її батько відомий сиророб, загинув не у випадковій аварії. Реардон береться за справу і виходить на таємну неонацистську організацію, яка хоче розтопити США смердючим сиром.

Що ми робимо у тінях

Хто сказав, що вампіри не можуть жити в 21-м столітті? В центрі сюжету чотири представники древнього вампірського суспільства. Вони, як і звичайні люди, які живуть в мегаполісі, ходять в гості, б'ються з перевертнями і сидять у барах. Правда, роблять це вночі, адже бояться сонячного світла. Проте до них приходить молодий Нік, і тепер старим упирям НЕ БУДЕ житися спокійно.

Ця нешаблонна пародія, знята новозеландцями майже за копійки, точно прийдеться вам до смаку.

Казино «Рояль»

Єдина комедія бондіани, поставлена за однойменним романом Яна Флемінга. Могутня таємна організація знищила всіх агентів британської розвідки. У королівської розвідки єдиний вихід – звернутися за допомогою к Джеймсу Бонду, легендарному агенту 007, який володіє ліцензією на вбивство, і відійшов на спочин після загибелі коханої дівчини.

Не випускай з поля зору

Банківський службовець Пьєр Видаль (його грає Пьєр Рішар), закоханий в перукарку Жанет (її зіграла красуня Джейн Біркін). Перукарня Жанет розташована навпроти банку. Пьєр постійно шпигує за нею через бінокль, а їй вже набридло, що на першому місці у нього стоїть робота. Директор банку вирішив піти у коротку відпустку і призначив Пьєра своїм тимчасовим заступником. І саме в цей час шахраї вирішують вкрасти з банку цінні документи. Пьєр нічого не повідомляючи поліції, відправляється самостійно на пошуки дорогоцінного портфелю з документами.

Монстр

Лоріс веде своє тихе життя дрібного шахрая і вічного боржника, який переховується від своїх кредиторів. В той же час поліція безуспішно намагається вийти на слід монстра, який гвалтує жінок.

Лоріс, переховуючись від своїх кредиторів, ховається за стінам домівок, у страху перебігає дорогу в самих непідходящих і небезпечних для цього місцях. І все це змушує поліцію думати, що саме він і є цей розшукуваний монстр – секс-терорист.

Щоб зловити Лоріса на місці злочину, поліція підсилає до нього свою сексапильну співробітницю. Вона починає провокувати Лоріса, фліртуючи з ним самим безсоромним чином. Але чи клюне підозрюваний на цю привабливу наживку?

Чотири кімнати

Бешкетна комедія складається з чотирьох новел (кожен режисер зробив по одній), пов'язаних одним героєм – коридорним Тедом, який вийшов на роботу напередодні Нового Року.

Він потрапляє на шабаш відьом, ледь не гине від руки ревнивого чоловіка, ледве рятується від пустотливих дітлахів гангстера, приймає участь в дивному спорі ексцентричних панів.

Проте, не дивлячись на всі сумнівні пригоди, коридорний зберігає незворушність в будь-яких, навіть неймовірних, ситуаціях.

Приборкання норовливого

Приборкання норовливого

Категорично не приймаючи жіночого товариства грубуватий фермер цілком щасливий і задоволений своїм холостяцьким життям. Але жінка, яка з'явилася в його житті несподівано, намагається змінити його погляди на життя і зачарувати його.

Дев'ять ярдів

Дев'ять ярдів

Дантист Ніколас Озеранскі вів спокійне і розмірене життя. Але знайомство з новим сусідом Джиммі Тюльпаном поклало йому кінець назавжди. Тюльпан був професійним вбивцею і вкрав у свого боса десять мільйонів доларів. А жінка Ніколаса – Софі – вирішила здати Джиммі його колишньому босу.

День бабака

День бабака

Телевізійний коментатор Філ Коннорс кожен рік приїжджає в маленьке містечко в штаті Пенсільванія на святкування Дня бабака. Але на цей раз веселощі ризикують зайти надто далеко. Час зіграв з ним злий жарт: він взяв та зупинився.

Тепер на календарі Філа чорніє одна й та ж дата – 2 лютого, з якого він ніяк не може вибратися. Безжурний ведучий намагається отримати вигоду зі свого комічного положення: попереду у нього багато часу і безтурботне передбачуване майбутнє.

Відтепер з ним не трапиться нічого поганого… і нічого гарного. У Філа залишилася одна заповітна мрія, проста і нехитра – 3 лютого…

Одного разу в Ірландії

Одного разу в Ірландії

Провінційний ірландський поліцейський, який полюбляє пиятику, проституток і ризикові штучки, спільно із закомплексованим темношкірим агентом ФБР, який звик діяти за правилами, ведуть розслідування діяльності міжнародного наркокартелю.

Чи зможуть спільно працювати веселий рудий ірландець і рішучий афроамериканець? Адже справа, за яку вони взялися, виявиться такою ж непередбачуваною, як і вони самі…

Доктор Стрейнджлав, чи Як я перестав боятися і полюбив бомбу

Доктор Стрейнджлав

Фільм Кубрика став сатирою на всі американські фобії і стереотипи післявоєнного періоду. (Сама назва пародіює відомий американський бестселер Карнегі «Як перестати турбуватися і почати жити»). В фільмі режисер висміює стереотипи американців з приводу комуністів, тупість військових, релігійний фундаменталізм і культуру споживання. Стрічка пародіює кліше тодішніх військових фільмів, які в той час часто створювалися під заступництвом уряду і військових. Режисер з неймовірною точністю відтворює військову техніку і різні об'єкти. Цей реалізм разом з використанням технічних прийомів військової хроніки стає прекрасним фоном для цинічних жартів.

Брати Блюз

Брати-музиканты Джейк і Елвуд Блюзи дізнаються, що їх рідна церква буде знесена, якщо за неї вчасно не внесуть плату в 5 тисяч доларів. На пошук грошей у братів не багато часу, і вони вирішують дати концерт.

Проте Джейк лише вийшов з тюрми, а у Елвуда свої неприємності із законом, і дістатися до них мріють всі, кому не лінь: поліція, бандити, неонацисти. Перш ніж рятувати церкву, брати Блюз влаштують справжнє беззаконня на вулицях Чікаго…

Зомбі на ім'я Шон

В житті Шона все йде не так: йому29 років, він працює звичайним продавцем-консультантом в такому собі «Ельдорадо» британського типу, вдома постійні побутові розбірки зі співмешканцями, ще й подруга дає повний відворот-поворот. Загалом, не життя, а суцільна мука. А тут ще, як на додачу, починається якась дивна епідемія – трупи, які ожили і дуже голодні, починають бродити туманним Альбіоном у пошуку свіжого людського м'яса, в ході справи заражаючи все більше і більше невинних містян, перетворюючи їх в таких же зомбі. Ось тут й приходить кінець терпінню нашого героя! Разом зі своїм нерозлучним другом Едом, озброївшись дубинами і лопатами, вірні друзі виходять на шлях війни, аби знести голови набридливим зомбі, врятувати своїх близьких і вижити самим.

Сім психопатів

Недолугий письменник втратив натхнення і ніяк не може впоратися з новим сценарієм. Випадково він виявляється втягнутим у викрадення собаки, яке затіяли його ексцентричні дружки. Виявляється, що викрадена тварина – улюблений пес головного місцевого гангстера, якому нічого не вартує вирахувати і знищити оболтусів.

Фея

Хлопчина на ім'я Дом працює в нічні зміни в маленькому готелі біля індустріального морського порту Гавру. Одного разу вночі в готель приходить жінка без багажу і взуття. Її звати Фіона. Вона представляється Дому як фея і дозволяє йому загадати три бажання. Фіона виконує два з них, після чого дивним способом зникає. Закоханий в неї Дом шукає її всюди…

Великий Лебовські

Лос-Анджелес, 1991 рік, війна в Персидській затоці. Головний герой на прізвисько Чувак вважає себе справді щасливою людиною. Його життя складають гра в боулінг і випивка. Але раптово його щастя порушується, гангстери помилково приймають його за мільйонера з таким самим прізвищем, вимагаючи гроші, про які він нічого не підозрює, і, до всього ж, викрадають жінку мільйонера, адже вони впевнені, що «чоловік» сплатить за неї будь-яку суму.

Той самий Мюнхгаузен

Комічна фантазія про життя, кохання і смерть відомого барона Мюнхгаузена, який жив в XVIII столітті і став героєм багатьох великих книг і розповідей, спираючись на персонажів і епізоди відомого роману Р.Распе, проте по суті є самостійним твором.

«Мисляча людина просто зобов'язана час від час підіймати себе за волосся» – здається, це і вдається авторам стрічки. Барон хоче одружитися на коханій Марті, проте церква відмовляється їх повінчати, так як є жива дружина, «яка втихомирювала його 20 років». Втомлена Марта хоче, щоб барон став таким, як всі, але барон цього не хоче, та й не може.

Герцог дозволить одруження лише втому випадку, якщо барон письмово підтвердить, що всі його історії брехливі, а він сам – звичайна людина.


Переклала Irina Klassic


Читати також