​Як зменшити небезпеку під час обстрілів вашого будинку!

​Як зменшити небезпеку під час обстрілів вашого будинку! Війна в Україні 2022. Поради

Радимо уважно прочитати поради ДСНС, які опублікував нардеп із Дніпра Дмитро Кисилевський.

Найбільш безпечне місце – спеціально обладнане сховище.

Якщо ж так сталося, що немає змоги дістатись до укриття, то ось кілька порад:

Одне з найважливіших умінь – швидко орієнтуватися у власному помешканні, коли бігти в укриття вже пізно. Треба знати місця, де після вибуху ракети чи бомби небезпека бути засипаним уламками менша.

Приватні будинки

У багатьох приватних будинках немає підвальних приміщень. Але практика показує, що якщо воно є в одному будинку, то здатне за потреби вмістити жителів кількох сусідніх сімей. Тому питайте у сусідів на своїй вулиці, в кого є підвали чи погреби, допоможіть їх утеплити, облаштувати електрикою та зв’язком, і за потреби всі рідні будуть знати, куди бігти під час обстрілів.

Сучасна багатоповерхова забудова

Практично всі сучасні багатоповерхові будинки мають монолітний каркас і при влучанні ракети не втрачають стійкості. Головну небезпеку вибух несе поблизу вікон і біля зовнішньої стіни будинку. Під час повітряної тривоги, якщо немає можливості дістатись сховища, бігти треба в коридор та до ліфтів. Там немає скла, летить менше уламків, менша ймовірність пожежі.

Панельні будинки

Абсолютно протилежні правила поведінки в панельних будинках. Вони під час потрапляння ракети можуть швидко "скластися". Швидко руйнується і більшість перекриттів. Найбільш безпечне місце в панельному будинку: двірні отвори в несучих стінах – вони товстіші.

“Хрущовки”

Дверні отвори можуть врятують життя і при влучанні ракети в “хрущовку”. Вони, як правило, додатково зміцнені. Тут цегляні несучі стіни дають хоч якийсь захист, але біля дверей найменша ймовірність суцільного руйнування.

Після бомбардування не розбирайте завали самостійно. Це небезпечно через велику ймовірність, що частина бомб не розірвались. Крім того, лише спеціалісти знають, як працювати так, щоб не спровокувати нові обвали.

Ще раз акцентуємо, що ці рекомендації – лише на крайній випадок. Головне правило: як тільки лунає сирена – треба дістатись укриття. Там під час ракетних обстрілів найбільш безпечне місце.

Бережіть себе!
Та поширюйте цю корисну інформацію


Читати також