Як створити профіль ПУЕ ЗУС та увійти в особистий кабінет?

Як створити профіль ПУЕ ЗУС та увійти в особистий кабінет?

Спеціальна система PUE ZUS у Польщі – це цифрова можливість вирішення питань з Управлінням соціального страхування (ЗУС). Використовувати її може кожен, у тому числі іноземець, а підприємці з 2023 зобов'язані мати акаунт у системі.

Що таке ПУЕ ЗУС? Кому і для чого може стати у пригоді? Як зареєструватись у системі? Відповіді нам допоміг знайти засновник сайту Польський консультант Ярослав Стецюн.

Що таке ПУЕ ЗУС у Польщі?

PUE ZUS (Platforma Usług Elektronicznych ZUS, Платформа електронних послуг ЗУС) – це інструмент, за допомогою якого фізичні та юридичні особи можуть отримати доступ до більшості послуг, що надаються органами Управління соціального страхування РП у режимі онлайн.

Зареєструвати свій обліковий запис може будь-який застрахований старше 13 років, який може підтвердити свою особу.

Які питання можна вирішувати за допомогою ЗУС ПУЕ?

Повний обсяг функціональності системи в одній статті не перерахувати, причому вони постійно доповнюються. Проте вже за основними можливостями добре видно користь від ЗУС ПУЕ, де, зокрема, можна:

  • переглядати дані, що зберігаються у ZUS;
  • отримувати та передавати страхові документи;
  • замовляти довідку про відсутність заборгованості;
  • перевіряти роботодавця щодо сплати внесків;
  • подавати різні заявки (наприклад деякі види пільг);
  • проводити консультації зі співробітниками ЗУС;
  • реєструватися для особистого відвідування офісу.

Велику кількість можливостей отримують підприємці, які, нагадаємо, зобов'язані мати обліковий запис ПУЕ ЗУС у Польщі:

  • баланси виплачених внесків (за себе та найманих працівників);
  • відомості про зроблені платежі;
  • списки застрахованих працівників;
  • списки працівників на лікарняному;
  • звіти для працівників щодо виплачених внесків та багато іншого.

Найголовніше для бізнесменів – це можливість оформляти документи на страхування для себе і працівників, а також членів сімей. Тобто те, що раніше доводилося робити у паперовому форматі.

У рамках PUE ZUS підприємці можуть робити різні запити, подавати заяви, проводити оплату. На окрему увагу заслуговує доступ до e-ZLA (електронних лікарняних) співробітників.

Як зареєструвати профіль в ПУЕ ЗУС?

Для першого етапу реєстрації необхідно мати PESEL, email та польський номер телефону. Буде значно простіше, якщо іноземець вже має Профіль зауфани або інтернет-банкінг однієї з польських фінансових установ.

  1. На сайті zus.pl потрібно вибрати функцію «Zarejestruj w PUE».
  2. Визначити тип реєстрації: через Довірений профіль, е-підпис, інтернет-банкінг або звичайну реєстрацію (за відсутності всього перерахованого раніше).
  3. Виконати необхідні дії.

Принциповим є те, що і Профіль Зауфани, й інтернет-банкінг, і електронні підписи вже мають підтвердження особи, тому не потрібно робити це знову. Якщо нічого з перерахованого немає, після завершення першого етапу реєстрації доведеться відвідати офіс Управління соціального страхування, щоб засвідчити особу. Деякі відділення дають можливість підтвердження за допомогою відеозв'язку.

Підсумуємо. Більшість питань соціального страхування – як для працівників, так і роботодавців, підприємців – можна вирішити в Польщі через інтернет. Для цього необхідно мати обліковий запис у системі PUE ZUS. Зареєструвати його дуже просто (за наявності ПЕСЕЛЬ, електронної пошти і телефону з польським номером), а за наявності Довіреного профілю чи інтернет-банкінгу процес займе буквально пару хвилин.


Читати також