Інтерв'ю з Тамілою Ташевою: Крим у складі України та шлях до захисту прав корінних народів

Інтерв'ю з Тамілою Ташевою: Крим у складі України та шлях до захисту прав корінних народів

Таміла Ташева: про суб’єктність кримських татар і деокупацію Криму

Ukraїner Q випустив десяту серію мультимедійного проєкту «Що далі?». Гостею стала кримськотатарська правозахисниця, співзасновниця ГО «КримSOS», постійна Представниця Президента України в АР Крим Таміла Ташева.

В інтерв’ю вона розповідає про процес когнітивної деокупації та реінтеграції півострова, необхідність поглибити й переакцентувати вивчення історії Криму й кримських татар у школі, роль культури та яким є півострів зараз. А ще пояснює, що передбачає національно-територіальна автономія корінних народів у Криму й навіщо вона потрібна.

“Автономія для кримських татар була б можливістю захисту своїх прав”, — переконана Представниця Президента України в АР Крим Таміла Ташева

“Коли тобі щось хтось дав, то ти це захищати будеш набагато більше, якби тобі це не дали. Кримські татари в Україні є корінним народом. І Україна є єдиною державою, де кримські татари є корінним народом. [...]  І саме тому кримські татари, є одними з найбільших захисників української державності, були до окупації і зараз є тими, хто чинять найбільший спротив”, — сказала Таміла Ташева в інтерв’ю проєкту “Що далі?” на Ukraїner Q.

“Якщо кримським татарам дати можливість захисту своїх прав, вони будуть найбільшими захисниками української державності в Криму. Це буде не шлях до сепаратизму, а навпаки шлях до захисту”. — додала правозахисниця.

За словами Ташевої, момент повернення Криму не буде веселковим, бо не знає, яким він буде, коли окупанти виходитимуть звідти. Але Крим уявляє лише у складі української держави. І наголошує, що всі реформи, які здійснені за час української незалежності, після 2014 року, мають повноцінно впроваджуватися в Криму.

Я вважаю, що Крим, як складова української держави, буде лише таким чином повноцінно розвиватися як частина Європейського Союзу. Люди, маючи в Криму паспорт України, зокрема будуть мати паспорт ЄС”, — сказала Ташева

Повне інтерв’ю


Читати також