22-07-2023 Історія 13307

Козацька морська десантна операція 1616 року: захоплення Кафи та визволення невільників

Козацька морська десантна операція 1616 року: захоплення Кафи та визволення невільників

У липні 1616 року запорозькі козаки під керівництвом гетьмана Петра Сагайдачного здійснили вражаючу морську десантну операцію, що стала однією з найважливіших та яскравих перемог в історії козацтва. 22 липня того року, після напруженого бою з османським флотом, козакам вдалося захопити місто та фортецю Кафа (сучасна Феодосія), яка була важливим пунктом на торговельних морських маршрутах.

Після відходу з Січі на своїх чайках козаки зустріли ескадру османських галер у Дніпровсько-Бузькому лимані. В результаті бойової хоробрості та майстерної тактики Сагайдачного турецька флотилія була розгромлена, а чимало її суден потрапило у руки запорожців.

Вдалий хід був також зроблений самим Сагайдачним, який наказав частині війська повернутись до Січі зі значними трофеями, щоб ввести турків в оману стосовно подальших дій козаків. З рештою війська Сагайдачний близько тижня переховувся поблизу Очакова. Приспавши пильність турків, козаки продовжили свій похід.

Центр невільницької торгівлі

м. Кафа (суч. Феодосія), фото нашого часу

Розташоване на південному узбережжі Криму, місто Кафа займало стратегічно важливе положення, контролюючи морський шлях із Чорного моря до Середземного. Це було одне з основних місць торгівлі на чорноморському узбережжі, що привертало увагу різних торговців, купців та країн.

Однак, найбільш темною стороною торгівлі в Кафі було здійснення работоргівлі. У цей період історії Османської імперії рабство було розповсюдженим явищем, і багато християнських невільників з різних країн потрапляли в полон та продавалися на рабських ринках. Кафа була одним із головних пунктів у торгівлі цими невільниками, і тут процвітала жахлива торгівля людьми.

Це зловісне ремесло існувало завдяки міцній підтримці османської влади, яка прагнула контролювати рух населення та забезпечити працю для свого імперського апарату та багатство для еліти. Таким чином, Кафа стала справжнім пеклом для тисяч християн, які потрапляли у полон і ставали жертвами цієї жорстокої торгівлі.

Захоплення Кафи та визволення невільників запорозькими козаками в 1616 році стало не тільки блискучим військовим досягненням, але й актом героїзму та сміливості в боротьбі за права та гідність знедолених  бранців. Ця подія залишила незабутній слід в історії Криму та запорозького козацтва, довівши, що християнські невільники можуть знайти волю та надію завдяки невимовній відвазі і солідарності.

Штурм міста

22 липня 1616 року, вночі, козаки висадилися на берег поблизу Кафи. Частина запорожців, що знали турецьку мову, вдало ввели в оману вартових, видаючи себе за турецький підрозділ, що прямує на війну з Персією. Інші козаки за допомогою драбин перелізли через міські стіни та здійснили раптовий напад, захопивши міську цитадель.

Звільнення християнських невільників стало одним з основних завдань козацької операції. Козаки активно приступили до визволення полонених і звільнили кілька тисяч невільників. Щоб вивезти таку велику кількість визволених зі своїм добром, козаки пожертвували частину трофеїв, доводячи свою обіцянку перед походами - визволяти з неволі християнські душі.

Ця успішна морська десантна операція неймовірно прославила гетьмана Петра Сагайдачного та запорозьких козаків. Визволення тисяч невільників і перемога над турецьким флотом підкреслили силу та відвагу козацької армії, зробивши Сагайдачного видатним лідером своєї доби.

Захоплення Кафи та визволення невільників стало однією з головних сторінок в історії запорозького козацтва і досі слугує світлим прикладом мужності та сміливості козацьких воїнів. Пам'ять про події 1616 року залишається важливим елементом національної історії України.


Читати також