Травні ферменти: навіщо їх приймати та як вибрати препарат для пацієнта

​Травні ферменти

Травні ферменти активно застосовують при захворюваннях шлунка, тонкого та товстого кишечника, жовчовивідних шляхів і підшлункової залози. Наразі існує багато ферментних препаратів (Дигестал, Фестал, Креон, Мезим-форте тощо), котрі відрізняються одне від одного дозою активної речовини та різними добавками.

Детальніше про вибір препаратів та ферментну терапію ми розповімо у цій статті. Інформація має рекомендаційний характер: перед вживанням ліків необхідно пройти медичне обстеження та отримати рекомендацію гастроентеролога.

Як обирають препарат для пацієнта

Травні ферменти розрізняють за складом на такі, що містять:

  • панкреатин
  • рослинні ензими
  • екстракт слизової оболонки шлунка

До складу препарату, крім ферментів, можуть входити компоненти жовчі та адсорбенти.

Вибір лікарських засобів для лікування пацієнта ґрунтується на таких показниках:

  • вміст ферментів
  • наявність захисної оболонки
  • розмір пігулок або гранул
  • наявність жовчних кислот у складі

Ферменти при лікуванні панкреатиту

Терапія при панкреатиті з вираженим больовим синдромом вимагає суворого дотримання дієти, призначення антисекреторних засобів, спазмолітиків та препаратів чистого панкреатину у високих дозах. Ферментні засоби, що містять панкреатин, мають в своєму складі протеазу, амілазу, ліпазу. Сучасні дослідження показують, що травні панкреатичні ферменти полегшують біль.

Але найдієвішою є комплексна терапія: відмова від вживання алкоголю, дотримання дієти з частими прийомами невеликих порцій їжі, замісна ферментна терапія, анальгетики, психотропні препарати.

Що таке ферментна терапія

Ферментна терапія є однією з найважливіших складових лікування захворювань, що супроводжуються нестачею ферментів та розладами всмоктування харчових речовин у кишечнику. Дефіцит ферментів компенсується лікарськими засобами, котрі їх містять.

ферментна терапя
Тривале вживання високих доз може викликати гіперурикемію (підвищення рівня сечової кислоти у крові) або алергічні реакції на свинячий білок. Неконтрольоване вживання комплексних ферментів іноді призводить до порушення всмоктування фолієвої кислоти. Тому при застосуванні препаратів, навіть таких популярних як Фестал, потрібно обов’язково проконсультуватись з лікарем.

УВАГА!!! Перед тим, як застосовувати той чи інший препарат, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем!


Читайте также