04-11-2021 Розваги 10175

Поради щодо догляду за грошовим деревом (крассулою, товстолистом) для досягнення кращого забарвлення листя

красиве грошове дерево. товстянка, крассула. бонсай

На забарвлення впливають багато чинників. Розглянемо їх у нашій статті.

Яка земля потрібна для грошового дерева

Ґрунт має бути неживим, без торфу, або з його мінімальною кількістю, а живлення рослина має отримувати під час поливу з добривами.
Склад ґрунту може бути таким:

  • кокосовий субстрат,
  • садова неродюча земля,
  • пісок.

Пропорції — 1:1:1.
Усі компоненти мають бути простерилізовані та заселені корисною флорою, наприклад, Фітоспорином, а також Байкалом або Емочкою.

Земля для грошового дерева Грунт для красули

Можна також додати Акадаму та Цеоліт.

Правильне освітлення для рослин-крассул

Можна використовувати додаткове освітлення білими люмінесцентними лампами марки 865 (продаються лише в інтернеті), 3 лампи в ряд. Використання фітоспектру (популярні лампи для рослин із фіолетово-синім світлом) може погано вплинути на появу жовтих відтінків на листі, так як сприяє утворенню зелених хлорофілів. А білі лампи їх добре руйнують, чим і спричиняють пожовтіння листя.

освітлення для грошового дерева

Найкраще помістити рослину на південному, південно-східному підвіконні або балконі (останнє краще). Відкрите пряме сонце, починаючи із середини квітня до середини жовтня, на свіжому повітрі — найкраще рішення.

За якої температурі тримати грошове дерево (товстянку)

Літом у спеку рослини втрачають червоне забарвлення й набувають жовтішого, їх потрібно притіняти від сонця сіточкою й забезпечити хорошу вентиляцію.
Перепади температур при вуличному утриманні, саме низька температура +5, +10 ночами також добре забарвлює рослини. Тривала посуха з втратою тургору дозволена тільки за прохолодної погоди (але в жодному разі в спеку, інакше товстянка отримає опіки, це також сильніше пофарбує рослину).

грошове дерево з дрібним яскравим листям

грошове дерево з жовто-червоним листям: Крассула Ред Горн Три (Crassula ovata Red Horn Tree)

Режим поливу в спеку при триманні на сонці особливо важливий (!). Після рясного поливу земляна грудка має повністю просохнути перед наступним поливом. Листя без тургору може легко дістати термо-хімічні ушкодження. Концентрація соку та добрив у ньому за великих температур зруйнує клітини рослини, з’являться плями, вм’ятини, аж до повного опадання листя та загибелі крассули. Тому важливо в перший полив на вулиці дати рослині набрати хороший тургор, а потім підтримувати його своєчасним поливом повністю просушеної грудки. Робити це краще на ніч. Якщо полити рослину в спеку вдень, вона може загинути від бактеріального колапсу (розсипається на «запчастини») або дістати бактеріальне ураження коренів, яке може «відключити» їх і рослина спочатку перестане пити, потім дістане сонячний опік від зневоднення листя та загине.

 Як правильно поливати Грошове дерево голд койн

Грошове дерево з жовто-червоним листям. Crassula Hojawon. Крассула хоявон

Тримання безпосередньо біля скла на підвіконні краще забарвлює рослину, ніж якби ви відсунули від нього на 10 см.

Грошове дерево. Полив. Яка вода потрібна для поливу крассули

Водопровідна вода з Дніпра жорстка та містить багато нітратів, фосфатів та заліза (зокрема, іржі). Ці компоненти зводять нанівець усі зусилля по досягненню гарних барв на рослині. Доцільніше використовувати для поливу м’яку дощову воду, або доочищену (краще осмос), у крайньому разі артезіанську.

грошове дерево Корал Крассула як доглядати

Чим удобрювати товстянку. Які добрива використовувати

Я використовую калійно-гуматні добрива. Гумати та калій покращують червоне забарвлення листя. Моє добриво зараз — Рост концентрат з гуматом 5:10:15 у дозуванні у вигляді слабкого чаю взимку і трохи міцніше, починаючи із середини квітня.

Crassula ovata Kagetsu (Maruba) Nishiki

Порада

Якщо ви використовуєте лампи ,то на добу потрібно освітлювати 16 годин. Відстань до ламп має бути 5–10 см; рослина має стояти на найсвітлішому місці біля самого скла, куди найбільше потрапляє сонце (стосується вікон не південного напрямку). Влітку підсвічування вмикають за браком сонця в той час, коли його немає. Забезпечте хорошу вентиляцію та своєчасний полив у спеку. Будь-яке передозування добривами може спричинити втрату забарвлення.

Чому не червоніють і не жовтіють листя в корейських сортів крассул (грошового дерева)?

Розглянемо основні причини, що впливають на яскраве забарвлення листя грошових дерев.

Грошове дерево з жовтим листям Кагетсу

Вороги жовтого забарвлення Кагетсу, та не тільки її, а й жовтеньких молодих листочків компактних грошових дерев

  • Недостатнє за інтенсивністю та тривалістю біле, денне або сонячне світло. Всім відомо, що яскраве та тривале світло руйнує зелені хлорофіли (зелені клітини, що відповідають за фотосинтез).
  • Спектр світла, в якому переважають червоні та сині спектри, що сприяють утворенню зелених клітин — хлорофілів.
  • Фосфати та залізо, що надходять з водою або з добривами (переважно у водопровідній воді з Дніпра). Залізо виступає в ролі помічника в боротьбі з хлорозом (пожовтінням листя), а фосфор, за моїми спостереженнями — покращує утворення хлорофілів у молодому листі рослини.

Денежное дерево с жлтыми листьями. Крассула Гелиос. Crassula ovata Helios

Денежное дерево с жлтыми листьями. Крассула Гелиос. Crassula ovata Helios

  • Рідкий полив. Швидкий ріст означає те, що в молодому листі швидкість росту перевищує швидкість утворення хлорофілів, тому молоді листочки, які швидко ростуть — світлі, жовті або білі (залежно від сорту рослини та умов освітлення). При нечастому поливі ріст сильно гальмується, й утворення зелених хлорофілів наздоганяє ріст, у результаті чого верхнє листя стає зеленим від старості.

Вороги червоної окантовки та червоного забарвлення листя Грошових дерев

Грошове дерево з червоним листям Голд койн

  • Висока температура утримання. Відомо, що влітку в спеку всі червоні кольори блякнуть, а залишаються жовті, оскільки тривалість та інтенсивність світла збільшується. Червоні фарби блякнуть через гарячу температуру. Пояснити природу цього явища я не можу, просто висловлюю результати своїх та чужих спостережень.
  • Недостатнє за інтенсивністю та тривалістю світло. Як і в першому випадку, інтенсивне світло, що руйнує хлорофіли, допомагає утворенню червоних антоціанів, оскільки вони пригнічуються хролофілами. А нам відомо, що тривале та яскраве світло їх руйнує. У результаті антоціани не руйнуються хлорофілами.

Денежное дерево с красными листьями Гелиос

  • Недостатньо тривале та інтенсивне світло в УФ спектрі — відкрите сонце, переважно на заході сонця та його сході, а також денне сонячне світло, без перешкод — скла, яке затримує УФ промені. УФ проміння покращує утворення антоціанів.
  • Вибірковий полив, як наслідок — швидкий ріст. Також впливає на погане утворення антоціанів.
  • Нітрати у водопровідній воді, або неправильно збалансоване добриво, де азоту більше, ніж калію та фосфору. Азот регулює швидкість росту, як і частота поливу. Калій контролює азот. Тому важливо застосовувати збалансовані добрива, де калію більше, ніж азоту, а фосфору менше, і відмовитися від органічних добрив та поживних ґрунтів.
  • Відсутність у ґрунті чи добриві гуматів. Витяжка з торфу або вугілля у вигляді гумату калію, наприклад, добре сприяє прояву антоціанів, червоного забарвлення листя та стовбура. Добрива, до складу яких входить гумат калію (темно коричневий концентрат), покращують антоціани, але можуть послабити жовті відтінки на молодому листі. Тому тут необхідно підібрати правильне дозування, залежно від умов утримання та сорту рослини, а також залежно від очікування забарвлення рослини.

© Andrey Girin

Читайте також: Як наростити стовбур у Грошового дерева

Грошове дерево з листям у жовту смужку: Crassula ovata cv. Solana

 

 


Читайте также