Проїли всі гроші. Чому українцям більше не дадуть позики в МФО?

гроші кредит

У українців пропав кредитний настрій. Як розповіли в НБУ, першими перестали брати кредити самі сумлінні позичальники.

Однак є й інша сторона медалі - кредитори самі не поспішають схвалювати кожну заявку. Справа дійшла до того, що давати гроші в борг відмовляються навіть МФО.

Попит є, а гроші не дають

Як розповіли на сайті expobank.kiev.ua, незважаючи на дані кредитних бюро, попит на позики в умовах пандемії зростає. При цьому кількість реальних видач падає.

По-перше, не приймають онлайн-заявки, МФО тимчасово призупинили або скоротили видачі кредитів без відмов в ряді областей. По-друге, компанії продовжують активно переглядати свою кредитну політику і ретельніше перевіряють позичальників, так як ростуть ризики персональних дефолтів. Тому, тільки поодинокі гравці сприйняли поточну ситуацію як вдалий час для агресивного нарощування бази клієнтів. Більшість учасників ринку значно посилили скоринг.

При цьому, цілі отримання коштів мало змінилися: основна частина видач як і раніше припадає на «невідкладні потреби». Це пов'язано зі специфікою мікропозик – продукт в першу чергу покликаний покрити термінові потреби.

Навіщо людям позики

Якщо ж говорити про зміни, тут без несподіванок: знизилася кількість заявок на позики до зарплати на картку, пов'язані з авіаперельотами і залізничними квитками і так далі, відзначили в zaimitut.com.ua.

“Відповісти на питання,"які кредити вибирають позичальники?" в даний час досить складно. Як ми вже сказали, кредитори значно посилили скоринг. Це стосується не тільки рішення "видати або не видати позику", а й схваленні сум і термінів. Так, в ряді випадків компанії (при цьому тут йде в цілому про кредиторів, не тільки МФО) при розгляді ризик-профілю клієнта готові надати йому фінансування, але на менші суми або більший термін. Тобто допомагають з орієнтуватися, по суті, у власних фінансових можливостях”, – розповіли в zaimitut.com.ua.

Двері відкриті, але тільки для знайомих

Цікаво, що саме в умовах кризи МФО як ніколи розбірливі у виборі нових клієнтів. Більшість мікрофінансових організацій посилили систему скорингу ще в березні і продовжують це робити зараз, підлаштовуючи систему під постійний потік. В основному, компанії видають позики тільки максимально стійким в матеріальному плані позичальникам або постійним клієнтам.

Завдяки цьому, за підсумками першої половини січня, рівень простроченої заборгованості залишається таким, як і в 2021 році.


Читайте также