Як уникнути найрозповсюдженіших проблем у сублімаційному друку

сублімаційний друк

Як більшість типів друку, сублімаційний, вимагає продовження попереднього вивчення та тестування, як самих матеріалів, так і обладнання. Тільки досвідченим шляхом, освоюючи багато особливостей друку, можна зрозуміти, як працюють термопреси. Ви отримуєте необхідні навики та знання, які допоможуть знайти всі підводні камни. Розглянемо 6 найпоширеніших дефектів друку, і як їх можна уникнути.

Смуги під час друку

Смуги під час друку – це найбільш поширена проблема серед усіх систем цифрового струменевого друку. Вона виявляється у смугасто-лінійчастій відсутності чорнила на роздруківці. Найчастіше це відбувається через засмічені сопла друкуючої голівки. Якщо чорнило висихає всередині друкуючих головок, це також є наслідком появи непродрукованих смуг.

Якщо ви друкуватимете хоча б один раз на тиждень, то з високою ймовірністю, не зіткнетеся з такою проблемою. Деякі постачальники обладнання рекомендують робити це щодня. Отже, найкращий спосіб уникнути світлих смуг – періодично запускати термопреси. Можна обмежитись і невеликою витратою чорнила – для цього необхідно через приблизно рівні проміжки часу включати очищення головки принтера. У деяких принтерів очищення відбувається автоматично, в інших вам самим доведеться робити це вручну.

Світлі смуги можуть з'являтися і з інших причин (наприклад, через брак чорнила). У будь-якому випадку, спочатку, все ж таки, переконайтеся, що в апараті їх, як і раніше, достатня кількість.

Різні види «тіньових» зображень

Сублімаційний папір і поверхня для перенесення – це 2 ключові фактори, від яких залежить, наскільки хорошим буде результат сублімаційного друку. Якщо під час друку папір зрушить з місця, тобто не буде добре закріплений, або чорнило не висохне до кінця після пресування, то на підсумковому відбитку практично гарантовано виникне «тіньове» зображення, воно буде розмитим або схожим на тінь.

Друк: тіньове зображення

Такий вид браку підвищить вартість підсумкової роботи та збільшить час виконання замовлення клієнта. Щоб запобігти цьому, переконайтеся, що між папером для термоперенесення та поверхнею для перенесення немає зазору, а чорнило на папері висохло.

Деякі споживачі використовують для фіксації скотч, звичайно, це не найкраще рішення, оскільки він може залишити мітки на тканині. Ідеально, щоб папір, особливо використовуваний для широкого формату друку взагалі повністю прилипав до субстрату, або був щільно притиснутий і не сповз уздовж поверхні субстрату, запобігаючи накопиченню чорнила в одному певному місці.

Проблема непостійності якості

На даний момент на ринку є велика кількість низькосортних трансфертних паперів нестабільної якості. Тому виробники продукції, які використовують для трансферу такий папір, не зможуть гарантувати якість своєї продукції. Особливо часто спостерігаються проблеми з кольором, через які неможливе отримання високоякісних відбитків. Щоб вирішити цю проблему, необхідно працювати тільки з надійними постачальниками паперу. Ті виробники трансферного паперу, які знають ситуацію, купують свою сировину у всесвітньо відомих компаній, укладаючи довгострокові угоди. Отже, якість залишається постійною відмінною. Використовуйте папір надійних компаній. Також дуже важливо використовувати якісні заготовки для сублімації.

Проблеми сушіння

Порушення режиму висихання може призвести до небажаних результатів. Якщо чорнило не висихає на папері під час пресування, зображення погано перенесеться на виріб, і це може призвести до появи ореолів навколо зображення, а також до зміщення кольорів на відбитку.

Щоб уникнути цього, потрібно захистити папір від вологи. Він має зберігатися в сухому місці та в оригінальній упаковці. За 24 години до друку необхідно перенести папір у приміщення, де відбуватиметься друк, це дозволить паперу адаптуватися до умов навколишнього середовища. За умови високого рівня вологості в зоні друку використовуйте пристрої для балансування. Ідеальні робочі умови для сублімації 250C із відносною вологістю 45%. Це також допоможе вашому друкованому пристрою та чорнилу залишатися в оптимальних умовах, що підходять для друку із сублімаційним папером.

Якщо ви використовуєте швидковисихаючий папір, можна уникнути проблем, що виникають при висиханні чорнила.

Некоректні кольори виводу

Проблема невідповідності кольорів у макеті і на підсумковому відбитку включає безліч компонентів. Монітор комп'ютера відображає кольори в режимі RGB, а принтер відтворює їх у режимі CMYK. Свою корекцію вносить процес сублімації. Це свого роду переклад з однієї мови іншою. Так само, як у перекладі рідко буває пряме зіставлення слів, ми бачимо ту саму ситуацію в управлінні кольорами. Колір, що відображається на екрані комп'ютера, часто не може бути відтворений принтером. Тому, найкращим рішенням у даному випадку буде правильно виставити налаштування системи керування кольором. Багато програм RIP надають такі інструменти. Якщо ж ви хочете більш тонкого налаштування, то вибирайте дорожчі RIP, які нададуть точніші інструменти для керування кольором та контролю виробництва.

Проблеми скручування паперу

Скручування паперу по краях до пресування в термопресі - одна з найбільших проблем сублімаційного друку. Якщо Ви використовуєте папір, який затримує додаткову вологу через чорнило відразу після завершення друку, волога випаровуватиметься непослідовно, і папір скручуватиметься, що призведе до проблем під час термоперенесення. Якщо дати паперу висохнути, до того, як покласти його в термопрес, він випарує зайву вологу, що знаходиться в чорнилі. Таким чином, папір не скручуватиметься.

Джерело: магазин My Print


Читайте также