Свідома та здорова особистість: яка вона?

Свідома та здорова особистість

За А. Маслоу, люди, які функціонують на всі 100%, мають такі характеристики та якості:

1. Більш ефективне сприйняття реальності

Люди бачать дійсність такою, якою вона є, а не такою, як їм хотілося б її бачити.

2. Прийняття себе, інших та природи

Такі люди не мають непереборної потреби повчати, інформувати чи контролювати. Вони приймають себе з усіма фізіологічними перевагами та недоліками. Вони усвідомлюють, що люди страждають, старіють і зрештою вмирають.

3. Безпосередність, простота та природність

Їхнє внутрішнє життя (думки та емоції) далеке від умовності, природне і безпосереднє. Вони не намагаються справити на когось враження. Вони, не вагаючись, відхиляють соціальні норми, коли вважають, що це необхідно.

4. Центрованість на проблемі

Вони не егоцентровані, а скоріше орієнтовані на проблеми, що стоять вище за їхні безпосередні потреби, проблеми, які вони вважають для себе життєвою місією.

Таких людей також дуже цікавлять питання філософії та етики. Вони не звертають уваги на тривіальне, незначне, і це дозволяє їм чітко відокремлювати важливе від незначного в цьому світі.

5. Незалежність: потреба в усамітненні

Так як вони не прагнуть встановлювати з іншими стосунки залежності, то можуть насолоджуватися багатством та повнотою дружби.

6. Автономія: незалежність від культури та оточення

Ця автономія дозволяє їм покладатися на власний потенціал і внутрішні джерела зростання та розвитку.

7. Свіжість сприйняття 

Такі люди мають здатність гідно оцінювати навіть найзвичайніші події в житті, при цьому відчуваючи новизну, благоговіння, задоволення і навіть екстаз. На відміну від тих, хто сприймає щастя як належне, ці люди цінують прихильну долю, здоров'я, друзів та політичну свободу. Вони рідко скаржаться на нудне, нецікаве життя.

8. Вершинні, або містичні переживання

Це моменти сильного хвилювання або високої напруги, а також моменти розслаблення, умиротворення, блаженства та спокою. Вони є екстатичними станами, які переживаються в кульмінаційні моменти любові та інтимності, в поривах творчості, осяяння, відкриття та злиття із природою. 

Такі люди можуть «включитися» без штучних стимуляторів. Їх включає вже те, що вони живі.

9. Громадський інтерес 

Виражається почуттям співчуття, симпатії та любові до всього людства. Часто це особливий вид братньої любові, подібний до любові старшого брата або сестри до молодших братів і сестер.

10. Глибокі міжособистісні стосунки

Такі люди прагнуть більш глибоких і тісних особистих взаємин, ніж «звичайні» люди. Вони з легкістю висловлюють свої щирі почуття та не соромляться їх.

Анна Стасюк, психолог-консультант.

Читайте также


up