23.08.2022
Здоров'я та краса
eye 1135

Що таке нирковий гемодіаліз? Показання до операції

Безкоштовний гемодіаліз в Україні

Гемодіаліз – це медична процедура, яка видаляє з крові накопичені непотрібні речовини, переважно продукти життєдіяльності та надлишок води. Перші успішні спроби застосування гемодіалізу в медицині були проведені в середині минулого століття. Це замісна ниркова терапія (так звана штучна нирка), яка призначається пацієнтам, у яких нирки не працюють належним чином. Іншим доступним методом замісної ниркової терапії є перитонеальний діаліз, але в Україні гемодіаліз є, безумовно, найпоширенішим методом лікування.

Що таке «штучна нирка»?

Нирки виконують багато важливих функцій в нашому організмі. Їх неправильна робота порушує нормальну життєдіяльність. Основними функціями нирок є виведення з організму зайвої води та шкідливих продуктів життєдіяльності. Нирки забезпечують правильний водно-електролітний баланс організму й обумовлюють належний артеріальний тиск. Правильне функціонування нирок також допомагає запобігти анемії. Нирки регулюють кальцієво-фосфатний баланс, сприяючи правильній структурі кісток.

У людей з нирковою недостатністю при значному порушенні фільтрації через нирки можливий розвиток таких загрозливих для життя станів, як гіпергідратація, уремія, енцефалопатія. У таких випадках важливим елементом лікування є гемодіаліз. Його завдання – відфільтрувати з крові продукти метаболізму і відновити її нормальні показники. Найпоширенішим методом діалізної терапії є гемодіаліз.

У чому полягає процедура гемодіалізу?

Безкоштовний гемодіаліз в Україні проводиться на апараті, який називається діалізатор. Діалізатор, або штучна нирка, дозволяє очистити кров від шкідливих речовин. Це спеціальний фільтр, що складається з тисячі тонких трубочок, по яких тече кров пацієнта. Конструкція апарату для гемодіалізу дозволяє (завдяки явищу дифузії та ультрафільтрації) видалити непотрібні речовини та надлишок води.

Перед проведенням гемодіалізу пацієнта необхідно належним чином підготувати, тому зазвичай це планова процедура. В ідеалі судинний доступ потрібно зробити за кілька місяців. Це місце, куди під час кожного діалізу вставлятимуть діалізні голки, що дозволить брати кров із кровоносних судин пацієнта та повертати її в кровоносну систему після очищення в діалізаторі.

Перед діалізом пацієнта зважують. Збільшення ваги між гемодіалізом пов’язане з накопиченням води. Після зважування пацієнт сідає на спеціальне крісло і через судинний доступ через голки та дренажі кров пацієнта транспортується в діалізатор, де фільтрується. Після очищення кров повертається до тіла людини. Після завершення процедури пацієнта знову зважують. Під час гемодіалізу вводять антикоагулянти. Найчастіше це гепарин.

Читайте также


up