Хочете щось створити, але не знаєте, з чого почати? Ось вам натхнення від Адама Севіджа

з чого почати

Дизайнер спецефектів і руйнівник міфів Адам Севідж пропонує свій заклик до дії та свою карту бачення для кожного потенційного творця та мрійника.

"Як мені почати?" Протягом чотирьох десятиліть моєї творчої діяльності мені задають це питання частіше, ніж будь-яке інше. На рівні окремих проєктів я відповідаю, що це залежить від унікальних проблем, таких як: ментальна фізика інерції, імпульсу, структурної згуртованості, тертя, руйнування і так далі.

Але здебільшого питання, яке насправді ставиться, звучить так: "Як мені розпочати, коли я навіть не знаю, що робити?" І я прийшов до висновку, що відповідь знаходиться в першому законі термодинаміки: об'єкт у стані спокою має тенденцію залишатися у стані спокою, якщо на нього не діє зовнішня сила. Іншими словами, щоб почати, ви повинні стати тією зовнішньою силою, яка запустить ментальний і фізичний процес. Потрібно подолати інерцію бездіяльності та нерішучості і почати розвивати якийсь творчий імпульс.

У мене рідко виникали проблеми з тим, щоб зрушити з місця, і мені досить легко приходять ідеї. Це може зробити мене унікальним в одних колах творців і розлютити в інших, але - запевняю вас - це менше пов'язано з будь-якими особливими навичками, а більше з однією конкретною рисою – одержимістю.

Одержимість – це тяжіння творення. Вона рухає речі, пов'язує їх між собою, надає їм структуру.

Для того, щоб щось з'явилося на світ, потрібна хоча б невелика допомога одержимості. Одержимість - це тяжіння творення. Вона рухає речі, пов'язує їх разом і надає їм структуру. Пристрасть (хороша сторона одержимості) може створювати великі речі (наприклад, ідеї), але якщо вона стає занадто сингулярною фіксацією (погана сторона одержимості), вона може бути руйнівною. Який результат ви отримаєте, значною мірою залежить від того, як ви відкриваєте свої одержимості, взаємодієте з ними та керуєте ними.

Я завжди був допитливою людиною. Незліченна кількість речей привертала мою увагу, включаючи історію, наукову фантастику, кіно, архітектуру громадських місць, монстрів, механічні комп'ютери, клей, Лего, лайливі слова, магію, оповідання історій, Зоряні війни і так далі, і так далі.

На щастя, я мав ранню підтримку від моїх батьків, які заохочували мої природні інтереси. Мій тато був художником, а мама - психотерапевтом. Якщо мене щось цікавило, вони давали мені дозвіл досліджувати. Коли я не знав як, вони давали мені інструменти для дослідження. Але вони не хотіли, щоб я переслідував кожну нову блискучу річ тільки тому, що вона нова; вони вважали, що для мене буде корисніше звертати пильну увагу на речі, які мені дійсно подобаються, які змушують мене щось відчувати. Вони знали, якщо я дозволю цим почуттям керувати мною, то з більшою імовірністю зроблю щось із плодами цього дослідження.

Емоційне самоусвідомлення - це високе завдання для дитини. Чорт забирай, воно важке і для дорослого. Я, підліток, поняття не мав, як описати, що я відчував під час перегляду "Зоряних війн" або наукової фантастики, тому я тримав свій ентузіазм і почуття при собі. Але, зберігаючи свої почуття в таємниці, я не закривав їх у пляшку і не гасив, як це може бути. Замість цього, я дозволяв їм розмножуватися всередині мене, поки вони не стали всім, про що я міг думати.

За ці роки я втратив рахунок, скільки людей підходили до мене і зізнавалися у власній цікавості до того, що я роблю, або до того, чим я займаюся, чи до мого хобі.

Гострі відчуття можуть прийти звідусіль і від кого завгодно в будь-який час. Це може бути зброя лиходія у фільмі про Бонда, який ви дивитеся у 20-й раз, або унікальна патина, створена тисячами рук протягом десятиліть на бронзових перилах залізничного вокзалу. Якщо ви уважні, ці речі привертатимуть вашу увагу, і якщо ви їм дозволите, вони захоплять ваш розум. Час від часу вони будуть захоплювати вас настільки, що виникне бажання заглибитися в цю річ, дізнатися про неї більше, і, можливо, заволодіти нею і зробити з нею щось. Саме з таких одержимостей народжуються ідеї.

З мого досвіду, коли ви слідуєте за цим таємним трепетом, ідеї вискакують як з-під палки, коли сила вашого інтересу тягне вас у кролячу нору. І все ж так мало хто з нас приділяє цьому трепету багато уваги. Ми відкидаємо його як індульгенцію або відволікаючий фактор. Це майже тихий сором, який є великою частиною причини, чому цей таємний трепет завжди залишається таким таємним для багатьох.

За ці роки я втратив рахунок тому, скільки людей підходили до мене і тихо, майже неохоче, зізнавалися у власній цікавості до того, що я робив, або до мого хобі, яким я займаюся. Серед багатьох існує думка, що зануритися з головою у щось подібне - це означає прогулювати важливі деталі життя. Але я б сказав, що ці заняття і є важливими частинами життя. Вони є пристрастями, вони мають мету, і я навчився ставитися до них зі справжньою повагою і вкладати нашу енергію в те, що може служити нам і дарувати нам радість.

Кожен із нас має унікальний спосіб ділитися своїми історіями, і ми висловлюємо їх по-різному. Як працює ваш мозок?

Мені пощастило, що я зміг прослідувати за своїми таємними захопленнями у доросле життя і досягти професійного успіху. Але навіть якби я не зміг заробляти цим на життя, я б все одно постійно щось робив. Це різко контрастує з іншими швидкоплинними інтересами, які я захоплювався раніше, такими як жонглювання або драматична гра, від яких я відмовлявся, як тільки ставав на щабель вище, ніж посередній. З ними я ніколи не знав, як переступити через цю точку майстерності, і не дбав про те, щоб дізнатися про це. Я був покровителем посередності + 1.

Коли я зрозумів, що можу прагнути і, можливо, досягти справжньої досконалості на високому рівні виробництва, саме тоді я пірнув з головою. І це прагнення покращило мою здатність здобувати інші навички. Це також зробило мене більш впевненим у визнанні моїх обмежень. Наприклад, я хотів би бути сценаристом. Сценарист бачить світ по-особливому - у нього унікальний тип мозку, який фільтрує світ повністю через наратив і стає високоналаштованою машиною з конструювання персонажів, побудови світу та нашарування сюжетів.

Але я зрозумів, що мій мозок працює не так. Я не мислю дугами чи закрученими сюжетами. Коли я розповідаю людям, вони часто кажуть: "Тобі просто потрібно придумати хорошу ідею, а потім ти почнеш і побіжиш без проблем". Але вони не розуміють суті. У мене все гаразд з тим, як працює мій мозок, мені не потрібно писати сценарії.

Кожен із нас в кінцевому підсумку вибудовує різні способи інтерпретації та узагальнення світу, коли ми прокладаємо свій шлях через нього. Кожен із нас має унікальний спосіб ділитися своїми історіями, і ми висловлюємо їх по-різному. Як працює ваш мозок? У чому ваш таємний кайф? Як ви обробляєте свій світ?

За фахом я творець, за темпераментом - оповідач, але насамперед я бачу себе як "машину дозволів". На початку свого есе "Віра в себе" Ральф Волдо Емерсон пише: "Вірити власній думці, вірити, що те, що правильно для тебе в твоєму приватному серці, правильно для всіх людей - це геніальність". Це есе і фраза сильно вразили мене в сонячне сплетіння, коли я вперше почув їх у 18 років, і це продовжується і сьогодні.

Найглибші істини про ваш досвід - це універсальні істини, які пов'язують кожного з нас одне з одним і з навколишнім світом. Я виявив, що це ключ, який відмикає ці ланцюги сорому і невпевненості в собі. Вона дає вам простір для того, щоб підняти свій фрік-прапор, і ментальний простір для того, щоб звернути увагу на речі, які вас цікавлять. Це дозвіл, який ви шукаєте, і я хочу запропонувати вам: слідуйте за тими особливими аспектами світу, які викликають у вас таємний трепет. Для творця в кожному з нас це шлях до ідей і творення.

У всіх нас є мізки і можливість робити з ними чудові речі, але як ми їх використаємо - залежить від кожного з нас.

Кожен з нас намагається осмислити світ: своє місце в ньому і те, як все пов'язано між собою. Ми дізнаємося так само багато про себе та своє оточення з історій, які ми вирішили розповісти, як і з історій, які нам розповідають інші. Звичайно, іноді джерело наших історій може бути дещо незручним. Я визнаю, що косплей - практика перевдягання в улюблених персонажів з фільмів, художньої літератури й аніме, яка займає перше місце серед моїх пристрастей у створенні речей, - не є найбільш корисним і благородним заняттям у світі. Я не обманюю себе думкою, що роблячи це, я обов'язково роблю світ кращим. Однак, звертаючи увагу на те, що мене приваблює, і ділячись з іншими тим, що відбувається, коли я це роблю, я створюю речі, які можуть наштовхнути на ідеї або натхнення інших, так само, як робота інших може наштовхнути на ідеї мене.

Те, як я придумую свої історії і як я отримую ідеї для того, що робити, часто приходить з моєї любові до кіно. Але ваші ідеї можуть прийти звідки завгодно. Бути налаштованим на ці імпульси інтересу - це обов'язок творця незалежно від того, чи ви вчений, який висуває гіпотезу, чи художник з чистим полотном перед собою, чи трубадур з тихою гітарою в руках. У всіх нас є мозок і можливість робити з ним дивовижні речі, але що ми з ним робимо - залежить від кожного з нас.

Крім того, я обіцяю, що немає ніякої магічної формули для того, щоб почати. Це лише вимагає, щоб ви брали участь у вашому світі, щоб ви звертали увагу на те, що вас цікавить, щоб ви слідкували за гострими відчуттями, які вони викликають, і щоб ви ніколи не боялися заглиблюватися в них, одержимі ними, копати дно кролячої нори, якщо це необхідно, і знайти ту велику ідею, яка весь цей час чекала на вас там.

Уривок з книги "Кожен інструмент - молот: Життя - це те, яким ти його робиш" Адама Севіджа. Передруковується з дозволу видавництва Atria Books, що входить до складу видавництва Simon & Schuster, Inc. Авторське право © 2019 Адам Севедж і Дрю Кертіс.

Дивіться його виступ на TED з українськими субтитрами:

ПРО АВТОРА

Адам Севідж наразі є ведучим шоу "Руйнівники міфів" і "Бути дикуном" на каналі Discovery. Він також є продюсером і ведучим YouTube-каналу Tested.com. Протягом 14 років був співведучим усіх 278 годин програми "Руйнівники міфів". Він живе в Сан-Франциско з дружиною, хлопчиками-близнюками та двома чудовими собаками.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «Want to make something, but have no idea where to begin? Here’s some inspiration from Adam Savage» на сайті «ideas.ted» 15 травня 2019 року.

Переклав Дмитро Юткевич

Читайте также


up