04-05-2023 Розваги 8723

Інтерв'ю з нумізматом Ігорем Шубіком

Інтерв'ю з нумізматом Ігорем Шубіком

У сучасному світі нумізматика стає все більш популярною. Багато колекціонерів активно шукають рідкісні монети, за які готові віддати великі суми на аукціонах. Але чи знаєте ви, які монети зараз є найбільш цінними для колекціонерів та як правильно визначити їх цінність? Чи дійсно це хобі може стати повноцінним бізнесом? Саме про це ми й будемо розмовляти з українським нумізматом Ігорем Шубіком.

Поясни, будь ласка, непосвяченим, що таке нумізматика.

Нумізматика – це збирання монет, пам’ятних медалей та жетонів, а також наука про монети, пам’ятні медалі та жетони. Слово «нумізматика» походить від грецького «номізма», що перекладається як «монета».

У чому особливий інтерес чи користь від цього хобі?

Завдяки монетам можна багато дізнатися про ту чи іншу країну, її історію, культуру, природу, видатних діячів. Кожна монета – це своєрідне вікно в ту країну, звідки вона походить. 

Чи правда, що це захоплення може приносити прибуток?

Правда. І це стосується не лише ювілейних, а й обігових монет.

Що робить монету дорогоцінною для нумізматів? Як ти враховуєш такі чинники в своїй колекції?

Цінність монети залежить від багатьох чинників. Насамперед це її наклад і тривалість карбування. Чим вони менші – тим цінніша монета.

Цінність монети також залежить від того, який саме монетний двір її виготовив. У деяких країнах (наприклад у Німеччині та США) працює кілька монетних дворів. Чим менше монет випускає той чи інший з них, тим вищу цінність мають такі монети серед колекціонерів. Деякі нумізмати приділяють значну увагу цьому чиннику. Так в колекції з’являються кілька монет з одним і тим самим номіналом та роком карбування, але випущених різними монетними дворами.

На цінність монети також впливають різноманітні помилки при карбуванні. Наприклад, якщо зображення на монеті зміщене, перегорнуте догори дригом або відкарбоване не повністю. Також трапляються монети, що відкарбовані не з того металу, що передбачений для монет відповідного номіналу.

На цінність пам’ятної монети також впливає те, до якої частини накладу вона належить. Справа в тому, що частина накладу однієї і тієї самої пам’ятної монети може мати сувенірне пакування.

Якщо говорити про пам’ятні монети з дорогоцінних металів, то їх цінність також залежить від того, чи має вона всі приналежності, як-от футляр, сертифікат якості та захисну капсулу.

Якщо говорити про обігові монети, то я збираю повну добірку номіналів, що були в обігу в певній країні протягом певного періоду. Мені не важливо мати монету кожного року карбування та випущену кожним монетним двором. Головне – щоб кожна монета мала якнайвищий ступінь збереження. Інша річ – особливі випуски обігових монет. Наприклад, у 1953 році у Великій Британії вийшла так звана коронаційна серія обігових монет. Ця серія присвячена коронації Єлизавети ІІ. Тільки на них титул королеви зазначений зі словами «Britt omn».

Britt omn

1 пенні

Якщо говорити про пам’ятні монети з недорогоцінних металів, які випускались у сувенірному пакуванні та без нього, то я надаю перевагу тим, що мають таке пакування.

Що стосується пам’яттних монет з дорогоцінних металів, то я добираю для колекції тільки ті з них, які повністю комплектні.

Розкажи докладніше про пам'ятні українські монети.

Перша пам’ятна монета України з’явилась у 1995 році. З того часу дотепер Національний банк України випустив більше 300 найменувань пам’ятних монет різної тематики. Вони присвячені видатним українцям, пам’яткам архітектури України, видам тварин і рослин, які перебувають під загрозою знищення. Також існує багато інших серій українських пам’ятних монет. Пам’ятні монети України мають номінал від 1 до 500 гривень.

Монета Володимирський соборВолодимирський собор у м. Київ. Монета належить до серії «Пам'ятки архітектури України»

Національний банк України випускає пам’ятні монети як із недорогоцінних, так і з дорогоцінних металів. Є монети, що представлені в кількох номіналах: меншого – з недорогоцінного металу, а більшого – з дорогоцінного.

Замок Паланок.Замок Паланок. Монета належить до серії «Пам'ятки архітектури України».

Для тебе, наскільки я можу судити, нумізматика – це пристрасть, яка не відпускає тебе й дотепер. Як ти почав свій шлях у нумізматиці і що тебе залучило до цього хобі?

Я збираю монети з того часу, коли навчався у початковій школі. Якось мама показала мені свою колекцію, яку зібрала в дитинстві. Там були монети Польщі, Болгарії, Угорщини, Німецької Демократичної Республіки. Я зацікавився цим. Відтоді ми почали відвідувати зустрічі колекціонерів у Дніпрі. Там я вперше побачив людей, для яких захоплення – це значна частина їхнього життя. Вони допомогли мені визначити, які саме монети мені найбільш цікаві. Так я захопився нумізматикою і не полишаю її досі. 

Як ти вибираєш, які саме монети збирати?

Це залежить від того, про які саме монети йде мова – іноземні чи українські.

Якщо говорити про іноземні монети, то для мене головну роль відіграє країна їх походження. Насамперед я приділяю увагу монетам Великої Британії та США.

Що стосується пам’ятних монет України, тут головне для мене – тематика, до якої належить та чи інша монета. Я приділяю найбільшу увагу монетам серії «Відродження української державності».

Перегузня — пам'ятна монета Перегузня — пам'ятна монета номіналом 2 гривні, належить до серії «Флора і фауна»

Яка твоя найдивовижніша монета в колекції і як ти її знайшов / придбав?

Я не можу назвати якусь одну монету. Перше, що спадає на думку, – це монета, яка присвячена 50-річчю перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Одного разу, коли я ще був малим, ми з мамою відвідали музей українських монет в Радабанку. Там були представлені майже всі пам’ятні монети України того часу. Ми довго роздивлялися це зібрання. В якусь мить до залу зайшли чоловік і жінка, певно, працівник та клієнт банку. Спочатку ми не звернули увагу на них. Аж раптом чоловік розпочав екскурсію музеєм. Мама запропонувала спитати дозволу, щоб приєднатися. Та цей чоловік сам покликав мене: тобі теж буде цікаво. Він говорив про технологію виробництва монет, історію пам’ятних монет України та цікаві факти про деякі з них. Протягом екскурсії він запитував, чи знаємо ми, хто зображений на українських банкнотах. Я назвав правильно майже всіх особистостей. Після екскурсії він подарував мені монету, що присвячена 50-річчю перемоги у Великій Вітчизняній війні. Коли цей чоловік і його клієнт пішли у справах, ми поцікавилися, хто проводив екскурсію. Виявилось, що це – голова правління банку.

На екскурсії я серед іншого дізнався про історію цієї монети. Це – перша пам’ятна монета України. Її виготовили в москві, бо на той час Україна не мала власного монетного двору. Загальний наклад цієї монети – 250 тисяч. При цьому на перших 10 тисячах з них літера «У» в написі «перемога у Великій Вітчизняній війні» має наплив металу. Цю частину накладу монети не знищили, а виправили помилку при подальшому карбуванні. Цей різновид монети відомий серед колекціонерів як «Х» замість «У».

Монета Перемога у ВВВ 1941-1945 рокiв 200000 карбМонета Перемога у ВВВ 1941-1945 рокiв, 200 000 карбованців

Чи маєш ти якісь цікаві історії, пов'язані з пошуками рідкісних монет або своїм колекціонерським досвідом?

Так, звичайно.

З 2016 року до початку великої війни на сайті Національного банку України можна було замовляти всі нові пам’ятні монети України та сувенірну продукцію.

Під час таких замовлень окремі монети та сувенірна продукція закінчувалися дуже швидко – протягом однієї чи двох хвилин.

Одного разу я в такий спосіб замовив срібну монету «Колесо життя». Але перш ніж робити замовлення, вирішив поглянути на неї. Поки я переглядав фотографії, закінчилася вся частина її накладу, виділена для Дніпра. Монета залишалася доступною в кількох інших містах, щонайближче – в Миколаєві. Тож я замовив її саме там. Це моя перша поїздка за монетою в інше місто, крім Запоріжжя.

Інший цікавий випадок пов’язаний саме з Запоріжжям. Мені стало цікаво, як відбувається продаж монет в інших містах. Я цілеспрямовано замовив кілька монет у Запоріжжі – всі, що були доступні для замовлення, крім срібної «100 років Національній академії наук України». Замовити її просто не пощастило. Та коли всі монети з цього замовлення надійшли до продажу, я отримав лист на електронну пошту. Таким способом управління Національного банку України в Запорізькій області повідомляло про дату початку та закінчення продажу монет за замовленням. Я вчасно викупив своє замовлення, а ще вирішив приїхати в перший день, коли монети надходять у вільний продаж. Ні на що особливо не сподіваючись, спитав про срібну «академію наук». Вона була в наявності. До речі, з усіх трьох управлінь Національного банку України, де я побував, тільки запорізьке надсилало електронні листи про дати початку та закінчення продажу монет за замовленням.

100 років національній академії наук України100 років Національній академії наук України. Монета належить до серії «Інші монети»

Які складності або виклики можуть виникнути при покупці монет на аукціонах або в інтернет-магазинах, і як ти тому даєш раду?

Якщо купуєш монету в інтернеті, то неможливо заздалегідь побачити її наживо. Тому я купую монети з використанням OLX-доставки або інших подібних послуг.

До своєї колекції ти ставишся як до інвестиції? 

Так. Я збираю окрему колекцію саме для цього. Також я маю магазин українських монет на Etsy та Delcampe.

Тому для мене збирання монет – це захоплення, спосіб інвестиції та робота. Я вже маю клієнтів у США, Франції, Ірландії та Ізраїлі.

Чи маєш ти власний підхід до зберігання та догляду за своєю колекцією монет, які поради ти можеш дати іншим колекціонерам?

Я зберігаю монети в спеціальних альбомах або коробках. Коробки потрібні насамперед для монет, які відкарбовані у високій якості та вкладені в захисні капсули.

коробки та капсули для монет

Нещодавно в новинах вийшов сюжет про дві українські монети, які отримали визначну міжнародну нагороду. Після його перегляду хочу звернутися не тільки до колекціонерів, а й до всіх, хто цікавиться монетами: не розкривайте захисні капсули на монетах. Погляньте, що журналісти зробили зі срібною монетою, і не повторюйте цього.

Яку пораду ти, як досвідчений нумізмат, міг би дати початківцям?

Оберіть тему, що цікавить вас найбільше, та дбайливо зберігайте вашу колекцію.

Герман Гошкадор, Експеримент


Читайте также