03.07.2023
Розваги
eye 1085

Новини музики за тиждень. 2 липня 2023

Новини музики за тиждень. 2 липня 2023

Розповідаємо про новини зі світу музичного мистецтва. Сідайте зручніше. Буде коротко та цікаво. Приємного читання та мирного нам усім неба!

Charli XCX представила пісню "Speed Drive" з фільму "Барбі" з Марго Роббі

У картині також прозвучать пісні Дуа Ліпи, Нікі Мінаж та Раяна Ґослінґа.
Charli XCX опублікувала композицію «Speed Drive», що увійшла до саундтреку до фільму «Барбі» з Марго Роббі та Раяном Ґослінґом у головних ролях. Це короткий електронний трек із шаленою швидкістю та заводним ритмом.
Співачка зізналася, що в дитинстві грала з ляльками Барбі і любила їх за відчуття ескапізму – тому Charli XCX дуже зраділа, що її запросили для роботи над музикою до фільму. І це ще не все: по суті саме з Барбі її артистична кар'єра і почалася. У чотирирічному віці Charli XCX виступила на круїзному конкурсі талантів, виконавши "Barbie Girl" Aqua - і виграла його. Причому її батьки були впевнені, що в дочки нічого не вийде: маленька Charli XCX вийшла на сцену сама і співала без музичного супроводу.
При записі Speed Drive Charli XCX використовувала семпл з хіта Тоні Безіл «Mickey». У тексті виконавиця говорить про те, що Барбі – її найкраща подруга та дівчина, на яку хочеться порівнюватися. А в приспіві Charli XCX співає про швидкісну поїздку автомобілем по місту – за словами артистки, ця тема їй давно подобалася:

«Мені завжди було цікаво співати про машини. Для мене існує безперечний зв'язок між кермом, музикою та відчуттям, що ти зірка, поки їдеш в автомобілі. [Я хотіла, щоб трек Speed Drive] вийшов досить зухвалим – про те, що ти просто гарячий».

Продюсером Speed Drive виступив Easyfun – австралійський музикант, який працює на культовому гіперпоп-лейблі PC Music, який нещодавно оголосив про своє закриття. З Charli XCX він неодноразово співпрацював раніше – він приклав руку до мікстейпів "Number 1 Angel" (2017) та "Pop 2" (2017), а також альбому "Charli" (2019).

Крім Charli XCX, у фільмі «Барбі» прозвучать нещодавно випущені пісні Дуа Ліпи та Нікі Мінаж – «Dance the Night» та «Barbie World» відповідно. Причому остання є варіацією на тему «Barbie Girl» Aqua, яку Мінаж записала разом із модною реперкою Ice Spice. Спочатку Aqua були проти того, щоб "Barbie Girl" звучала у фільмі, але, мабуть, потім передумали. Також на саундтреку можна буде почути Ейву Макс, Lizzo, PinkPantheress, The Kid LAROI, Tame Impala, Fifty Fifty та – раптово – Раяна Ґослінґа, виконавця головної чоловічої ролі.

Blur випустили чорно-білий концертний кліп St. Charles Square

Трек буде на альбомі The Ballad of Darren, який вийде 21 липня.
Blur поділилися піснею «St. Charles Square», що стала другим синглом з їхнього майбутнього альбому «The Ballad of Darren». Реліз платівки відбудеться 21 липня – вона стане першою студійною роботою гурту за вісім років.
Як розповів фронтмен Blur Деймон Албарн, “St. Charles Square» – композиція про «місце, де можна знайти привидів чудовиськ». Бас-гітарист Алекс Джеймс зізнався, що записав основну частину своєї партії, не встаючи з дивану. У прес-релізі відзначається «дисонуючий арт-поп-кураж», властивий ранній творчості Blur. При цьому деякі фанати гурту вже знайомі з піснею – «St. Charles Square» звучала на кількох концертах Blur у травні та червні.

Разом із прем'єрою нової композиції Blur також показали чорно-біле відео, складене з концертних кадрів із різних виступів. Його зняв Тобі Л, який раніше працював з Ліамом Галлагером та Олівією Родріго. За словами режисера, він прагнув «об'єднати параною і напруженість порушених у пісні тем із силою та потужністю нинішніх концертів гурту».
Окрім «St. Charles Square», до нового альбому Blur The Ballad of Darren увійде пісня The Narcissist, чия прем'єра відбулася в травні. Усього ж на платівці буде десять треків, а в розширеній версії – 12. Її продюсером виступив Джеймс Форд із Simian Mobile Disco, який уже співпрацював із Деймоном Албарном у рамках Gorillaz, іншого гурту Албарна. Також Форд приклав руку до записів Depeche Mode, Arctic Monkeys, Klaxons, HAIM та Джастіна Тімберлейка.

Фанати Blur та Деймона Албарна помітили, що 2023 рік став для нього дуже плідним. Лише кілька місяців тому, 24 лютого, він представив Cracker Island, восьмий альбом Gorillaz. Таким чином, вперше за всю кар'єру Деймон Албарн випустить платівки Blur та Gorillaz в один рік. До того ж The Ballad of Darren – не просто перший реліз Blur за вісім років, але лише їх третій (!) альбом, що виходить після офіційного дебюту Gorillaz в 2001 році. 2003-го у Blur вийшла платівка «Think Tank», через 12 років, 2015-го – «The Magic Whip», остання на сьогодні студійна робота гурту. А в 2021 році Деймон Албарн презентував сольний реліз The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows.

Nothing But Thieves випустили альбом "Dead Club City"

Концептуальна розповідь про вигаданий всесвіт.
Nothing But Thieves представили альбом Dead Club City – це перша студійна робота групи за три роки. У трекліст увійшло 11 композицій, включаючи сингли "Welcome to the DCC", "Overcome" та "Keeping You Around".
Музиканти зазначили, що «Dead Club City» – не просто нова платівка Nothing But Thieves, а повноцінна концептуальна робота із власним всесвітом. Ось що розповів гітарист гурту Джо Лангрідж-Браун в інтерв'ю Apple Music:

«У концепції немає сенсу, якщо у кожній пісні немає реального змісту. Мені здавалося, що "Moral Panic" [попередній альбом гурту] розповідав про здоров'я нашого суспільства, про те, що я бачив у соцмережах, увесь цей хаос. Здається, що це альбом із майбутнього, де хаос може досягти нового ступеня – якщо все продовжуватиметься. Що може статися в антиутопічному місті з сегрегацією та входом лише для своїх?».

Раніше Nothing But Thieves говорили, що «загальна розповідь альбому сформована різними героями та сюжетними арками з міста та його околиць». Музиканти обіцяли, що на Dead Club City будуть «свіжі елементи в рок-звучанні». Спочатку платівка мала вийти 7 липня, але потім реліз перенесли на 30 червня.

На новий альбом Nothing But Thieves вже почали з'являтися перші рецензії – поки що позитивні. ClashMusic вважає його «освіжаючим поп-поверненням» і зазначив, що багато пісень з «Dead Club City» миттєво застряють у голові. На думку AllThingsSound, нова платівка поступається попередній роботі групи «Moral Panic» (2020), але компенсує це «побудовою світу, новими напрямками та емоціями». А сайт TheRockPit виділив «соціально проникливі тексти та майстерну здатність удосконалювати звучання».

Олівія Родріґо повернулася з кліпом "Vampire"

Олівія Родріґо поділилася першою за два роки піснею "Vampire". Це лід-сингл з другого альбому співачки Guts, реліз якого відбудеться 8 вересня.
Родріґо написала "Vampire" у співавторстві з Деном Нігро, своїм постійним соратником - він працював над її дебютною платівкою "Sour" (2021). У тексті пісні Олівія Родріґо звертається до невідомої людини, ймовірно, колишнього коханого. Співачка називає його «кровососом» і каже, що він сильно її образив, висмоктуючи з неї всі сили.

Разом із піснею «Vampire» Олівія Родріґо опублікувала і кліп, знятий канадською художницею Петрою Коллінз. Коллінз уже працювала зі співачкою над роликами Good 4 U і Brutal, а також співпрацювала з Селеною Гомес і Карлі Рей Джепсен.

Олівія Родріґо дала інтерв'ю Rolling Stone, де дещо розповіла про «Vampire» та «Guts»:

«"Vampire" здався мені гарним кроком вперед. Він не дуже відрізняється від усього, що я зробила на попередньому альбомі. Але він все одно здався мені свіжим та цікавим. Це було по-справжньому гарне відчуття. Саме це ми й намагалися зробити для решти [нового] альбому».

В інтерв'ю Billboard Олівія Родріґо назвала "Vampire" "терапевтичною піснею" і зізналася, що написала її у грудні 2022 року за фортепіано. Ось що ще вона розповіла про альбом:

Мені насправді здається, що він дуже різноманітний, неймовірно. На ньому є інші типи балад – здається, "Vampire" я вважаю баладою. Але я точно не знаю. Все це трохи інше.

Всього за шість годин кліп Олівії Родріґо "Vampire" набрав 3,5 млн переглядів на YouTube. Трек також дуже сподобався критикам – вони хвалили співачку за емоційне виконання, а продюсера Дена Нігро – за аранжування.

Шакіра стала русалкою у кліпі «Copa Vacia»

Шакіра показала кліп на пісню Copa Vacia, дует з колумбійським співаком Мануелем Турізо. У ньому співачка постала в образі прекрасної русалки, яку чоловік витягає з підводної гори сміття – і заточує до кайданів.
Фанати Шакіри побачили в Copa Vacia відсилання до колишнього бойфренда співачки, футболіста Жерара Піке. Назва пісні перекладається з іспанської як «порожня чашка», а її текст розповідає про непрості стосунки, в яких Шакіра не отримує від партнера необхідного кохання.

Один із шанувальників співачки припустив, що у кліпі «Copa Vacia» показано, як чоловік перериває спокійне життя жінки та садить її у скляну клітку, яка у відео показана у вигляді акваріума. Шакіра розмістила цей коментар у себе в соцмережах та зазначила, що фанат усе правильно зрозумів.

Хоча кліп Copa Vacia вийшов лише 30 червня, він вже набрав понад 10 млн переглядів на YouTube. Це не перший сингл Шакіри в 2023 році, раніше вона представила треки BZRP Music Sessions #53 і Acrostico, а також взяла участь у записі пісні Karol G TQG. BZRP Music Sessions #53 став справжнім суперхітом, що встановив цілих 14 рекордів. Втім, багато хто вважає, що причина популярності пісні – уїдливий текст, де Шакіра проїхалася по Жерару Піке та його новій коханій Кларі Чіа. Шакіра та Піке розлучилися у 2022 році: незабаром стало відомо, що футболіст зраджував співачці. У недавньому інтерв'ю People Espanol Шакіра розповіла, що дізналася про зради зі ЗМІ, поки її батько Вільям Мебарак перебував у реанімаційному відділенні лікарні. Це стало для неї важким ударом – співачка сумнівалася, що їй взагалі вдасться пережити труднощі, що навалилися.

На щастя, батько Шакіри пішов на поправку – вона назвала його «найбільшим прикладом стійкості». Особисте життя артистки теж потихеньку налагоджується – зараз їй приписують роман із гонщиком Льюїсом Гемілтоном. Що ж до музики, то останній на сьогодні альбом Шакіри «El Dorado» виходив шість років тому, 2017-го. Можливо, 2023-го співачка нарешті випустить нову платівку – принаймні фанати дуже на це сподіваються.

Супергрупа з учасників Nirvana, Soundgarden та Pearl Jam випустила альбом "The 2nd 3rd Secret"

Гранж-супергрупа 3rd Secret, що складається з музикантів Nirvana, Soundgarden і Pearl Jam, випустила альбом The 2nd 3rd Secret. Це вже друга їхня платівка – перша, «3rd Secret», побачила світ у квітні 2022 року.
Реліз The 2nd 3rd Secret відбувся більше тиждня тому, 22 червня. Музиканти ніяк не рекламували альбом, тому його помітили лише через кілька днів. До того ж 3rd Secret працюють без лейбла і випускаються самі – це також може бути причиною затримки реакції публіки.

До складу 3rd Secret входять басист Nirvana Кріст Новоселіч, гітарист Soundgarden Кім Тайіл та барабанщик Pearl Jam Метт Кемерон, який встиг пограти в Soundgarden. Також у супергрупі задіяний гітарист Бубба Дюпрі з панк-метал-групи Void та дві вокалістки – Дженніфер Джонсон та Джилліан Рей. Джонсон і Рей раніше виступали з Новоселичем у складі гурту Giants In The Trees, утвореного в 2017 році.

Продюсером попереднього альбому 3rd Secret "3rd Secret" став Джек Ендіно, який працював над дебютною роботою Nirvana "Bleach" (1989). Хто приклав руку до нової платівки 3rd Secret, доки не розкривається. Відомо, що головним синглом стала композиція «Ditch», яку вже відправили на американські рок-радіостанції. При цьому на Spotify найбільше прослуховувань у першого треку Reckless Room: його включили 4264 рази, а Ditch - всього 2084 рази.

2022 року учасники Nirvana виграли суд у Спенсера Елдена, «дитини» з обкладинки «Nevermind» (1991) – він звинуватив музикантів у поширенні дитячої порнографії та вимагав у них матеріальної компенсації. 2023-го Nirvana удостоїлися почесної «Греммі» за видатні досягнення.

У квітні 2023-го стало відомо, що Soundgarden готуються випустити сім невиданих пісень із вокалом Кріса Корнелла – фронтмен гурту, який помер у 2017 році. Музиканти довго судилися з його вдовою Вікі Корнелл, але все ж таки дійшли згоди.

Читайте также


up