Значення сну: як він впливає на здоров'я та ефективність

Значення сну: як він впливає на здоров'я та ефективність

Сон – це найбільше природне багатство, яке ми маємо. Він є важливою складовою нашого життя та впливає на наше фізичне і психічне здоров'я. Якість сну має безпосередній вплив на нашу продуктивність, настрій, здатність вирішувати завдання та загалом на якість життя. Глибокий і якісний сон сприяє відновленню організму, психологічному релаксу та навіть сприяє кращій роботі нашої імунної та нервової системи. Тому дотримання оптимального режиму сну й удосконалення якості сну стають актуальними завданнями сучасної людини.

Поради для покращення сну

  • Обмежте вживання кофеїну (особливо в другій половині дня), алкоголю та нікотину, "важкої" їжі щонайменше за 5-6 годин до сну, великої кількості рідини, тяжкі фізичні навантаження перед сном, дрімання чи сон упродовж дня, використання гаджетів, використання яскравого освітлення перед сном.
  • Рекомендовано робити фізичні вправи протягом дня (активний спосіб життя), вправи на релаксацію (медитація, йога, практика глибокого дихання, ванна, звуки природи, класична або заспокійлива музика).

Поради від безсоння

  • Заведіть «щоденник сну». У ньому потрібно фіксувати час засинання (коли лягли в ліжко, щоб заснути), тривалість сну, час, коли прокинулися, кількість пробуджень під час сну; оцінка від 0-10, де 10 — повністю виспалися, а 0 — взагалі не виспалися.
  • Використовуйте ліжко тільки для сну (також допускаються інтимні стосунки з партнером).
  • Дотримуйтеся регулярності. Лягайте і прокидайтеся в той самий час. Для зручності використовуйте будильник. Важливо прокидатися в однаковий час, навіть якщо сон тривав малу кількість годин.
  • Якщо вам не вдалося заснути впродовж 20 хвилин, встаньте з ліжка і підіть до іншої кімнати, де вам комфортно. Зробіть щось, що розслаблює, або проведіть нудні активності. Повертайтеся до ліжка, коли відчуєте сонливість. Не засмучуйтеся, якщо з першого разу не вийде. Повторіть ці дії ще раз. Повторюйте їх упродовж ночі стільки, скільки буде потрібно.

Здоровий сон: вплив на психічне та фізичне здоров'я

Сон – це не просто період відпочинку, але і ключовий фактор нашого фізичного та психічного здоров'я. Від якості сну залежать наше самопочуття, продуктивність і загальний рівень життєвого комфорту. Завдяки правильному підходу до організації сну, зменшенню стресів і відмові від поганих звичок ми можемо покращити наше здоров'я. Слід пам'ятати, що дотримання регулярного режиму сну й увага до якості відпочинку – це інвестиція у наше довголіття та життєвий баланс. Тож прислухайтеся до порад фахівців і робіть кроки на шляху до здорового та якісного сну для нашого щасливого і вдалого життя.

Вікторія Чекурак, психологиня

Читайте также


up