Медитація як сходження на вершину: будьте так само обережні

Медитація як сходження на вершину: будьте так само обережні

Лектор Школи психологічних наук Університету Мельбурна Ніколас Ван Дам закликає не починати медитувати без спеціальної підготовки.

Медитація зазвичай зображується як простий та приємний прийом, що покращує майже всі аспекти нашого життя. Всього кілька хвилин усвідомленості — все, що потрібно, щоб пожинати плоди цієї змінюючої життя практики. Тим, хто сумнівається, нагадують, що це схоже на фітнес для розуму, а кому завадить невелика розумова вправа?

Однак те, як зазвичай описують медитацію усвідомленості, не відображає ні різноманітності способів, якими вона практикується, ні її наслідків. Можливо, усвідомленість — це просто, принаймні теоретично, але безперечно це нелегко, як неодноразово повторював у своїх книгах і презентаціях так званий «батько усвідомленості» Джон Кабат-Зінн. Вона може викликати не лише позитивні відчуття чи приємні переживання, але й дискомфорт. Іноді медитація призводить до нових тривог або посилення занепокоєння, депресії або іншого психічного розладу. Тож відповідь на запитання «Що найгірше, що може статися?» набагато суворіший, ніж припускають більшість експертів. Більше того, етика, цінності та припущення, що лежать в основі цієї практики, не завжди чітко викладені. Таким чином, медитація більше схожа на альпінізм, ніж на просте тренування — це щось потенційно напружене, до чого, залежно від цілей, потрібно підходити з обережністю, усвідомлюючи ризики.

Я не хочу згадувати старе прислів'я про те, що до однієї і тієї ж вершини духовного просвітлення веде безліч стежок. На мій погляд, мета практики — це не якийсь надприродний результат, а набуття навичок, які допомагають у повсякденному житті. Коли ми зосереджені на повсякденності, це виключає чудових результатів, просто ми їх не помічаємо. Повертаючись до аналогії, задумайтеся добре про альпінізм. Є безліч піків різної висоти, які можна зробити цілями. На ці вершини є маршрути різної складності, заточені під різні техніки. І є запобіжні заходи, які потрібно зробити — у тому числі, знайти хорошого провідника і оцінити свою готовність — але деякі люди все одно отримують травми, навіть якщо все роблять «правильно». І не варто забувати, що є ті, кому сходження на гору просто нецікаве.

Це правда, що медитацію можна виконувати будь-де і будь-коли, поодинці або разом з іншими людьми — як і багато інших форм вправ. Однак є певні ситуації, які сприяють їй більше за інші. Тихе місце з подушкою або таймером, ймовірно, допоможе досягти правильного мислення, а медитація на Таймс-сквер вимагатиме такого рівня усвідомленості, на який можуть претендувати лише деякі обрані. Щоб зайнятися альпінізмом, вам знадобиться хоч якийсь пагорб або стіна з точками захвату. Люди, які практикують медитацію, відвідують студії, ретритні центри, храми чи медитують самостійно вдома. Так само альпіністи тренуються у різних умовах, готуючись до складних сходжень — що, можливо, можна порівняти з тривалими ретритами в безмовності.

Сама практика медитації так само різноманітна, як релігійний, духовний, світський та медичний контексти, з яких вона виникла. Можна медитувати з відкритими або закритими очима, сконцентрувавшись на диханні, або повторювати мантру, залишаючись абсолютно нерухомими, або повільно ходити. Цілі медитації теж різноманітні, починаючи від покращення самопочуття, налагодження зв'язку з чимось більшим, ніж ми самі, до досягнення просвітлення. Альпіністи теж використовують різні техніки, і немає єдиної думки щодо правил. Деякі техніки або прийоми, які підходять для однієї гори або стежки, не застосовуються до іншої. Швидше за все, цілі теж відрізняються: одні хочуть екстремальних випробувань, а інші просто хорошу фізичну форму.

Вражає, що нещодавній новий сплеск медитації торкнувся переважно людей середнього та вищого класів. Навіть у традиційних буддійських монастирях лише невелика група привілейованих ченців мала спеціально виділений час для медитації. Це, звичайно, не означає, що менш привілейовані не можуть медитувати, але більшість спроб комерціалізації медитації націлені на тих, хто має добрий дохід. Так і альпінізм колись вважався хобі для багатої еліти, хоча за останні 200 років він набув популярності серед середнього класу. В обох випадках зміни в технологіях та трудовому житті призвели до збільшення сукупного доходу та вільного часу серед ширших верств середнього класу. В результаті ці люди почали шукати нові види діяльності, які раніше були недоступними.

Зв'язок між медитацією та альпінізмом не обмежується поверхневими аспектами цілей, методів та популярності. Ще одна ключова подібність стосується важливості вчителів чи провідників. Медитацією може займатися будь-хто, незалежно від того, наскільки добре чи погано описана практика. Незважаючи на спроби встановити міжнародні стандарти в конкретних галузях, практика медитації в основному ніяк не регулюється. І альпінізмом будь-яка людина може зайнятися будь-якої миті, з маленькою кваліфікацією або взагалі без неї. Але чим небезпечніший підйом, тим більша ймовірність того, що люди скористаються послугами професійних гідів. Я тільки хочу, щоб те саме було і з медитацією. Глибини розуму можуть бути складними та підступними, але багато хто вирішує проникнути туди без керівництва чи підтримки.

Питання гарантій — це ще одна область, де медитація відрізняється від звичайних тренувань. Існує безліч систем та посібників, які допомагають зрозуміти, як самостійно підійти до медитації, із захисними зонами та гарантіями: вчителі медитації, психологи та психіатри. Однак порівняння медитації та простих фізичних вправ призводить до того, що багато хто починає самостійно медитувати в різних контекстах, де це може бути марно або навіть шкідливо. Звичайно, дехто займається альпінізмом, не заручившись підтримкою провідника або не пройшовши підготовки, але я підозрюю, що набагато менше людей спонтанно здійснюють сходження у Швейцарських Альпах, ніж вирушають на 10-денний медитаційний ретрит.

Ще одне важливе міркування – з чого почати. Медитація не повинна бути долею обраних, але ціль, особливості шляху та якості медитуючого допомагають визначити, з чого почати. Сходження на гору «для новачків» в оптимальних умовах, коли ви в добрій формі і здорові, сильно відрізняється від того, коли «диван увалень» раптово вирішує підкорити вершину К2. Так само спроба п'ятихвилинної онлайн-медитації сильно відрізняється від 10-денного ретриту за Віпасаном або восьмитижневої програми клінічної усвідомленості.

Усвідомлення свого розуму також має значення в медитації. Якщо ви ніколи не досліджували глибини своєї психіки та/або у вас є історія невивчених травм або невилікуваних психічних захворювань, було б безрозсудно починати медитувати — так само, як людині з фізичними обмеженнями без підготовки вирушити до складної альпіністської експедиції.

Важливий фактор у розумінні того, з чого почати, – це роздуми про те, що ви сподіваєтесь отримати. Як і в альпіністів, у тих, хто медитує різні цілі. Деяким цілком достатньо дивитися на гори із вікна вітальні. А хтось вважає, що це все нісенітниця, якщо ви самі не піднялися на вершину — приблизно так само думають люди, які займаються медитацією протягом багатьох років. Тим часом комусь взагалі не хочеться йти у гори. Медитація не для всіх, і є багато шляхів до душевного благополуччя та тих ментальних станів, що досягаються за допомогою ретельної споглядальної практики.

Потрібні додаткові дослідження, щоб з'ясувати, як найкраще досягаються різні цілі. Невеликі висоти (відчути себе трохи щасливішими) можна подолати з мінімальною практикою. Середні (наприклад, лікування поширених психічних захворювань) можуть вимагати постійної регулярної помірної практики. Більш серйозні висоти (наприклад, досягнення емоційної рівноваги чи просвітлення) можуть вимагати регулярної медитації протягом усього життя.

Більшість людей зайдуть цим шляхом у глухий кут. Медитація, як і альпінізм, має хибні вершини — коли ви думаєте, що досягли фінішу, але попереду ще довгий шлях. Якщо говорити про медитацію, то питання про те, хто досягнув розвинених духовних станів, — це предмет серйозних суперечок. Багато вчених і практиків стверджують, що акцент на певному досвіді або твердженні про досягнення — це хибна вершина. Іншими словами, люди чіпляються за деякі ідеї про те, до чого приведе медитація, і заявляють, що досягли певного статусу, тоді як насправді їм доведеться ще багато чого зробити або вирішити безліч проблем.

Життя – це зміна. У різні моменти життя ми стикаємося з різними чи з тими самими проблемами — але з різними ресурсами. Подібно до того, як складність сходження на гору залежить від вітру, снігу або ерозії, складність самоаналізу змінюється згодом залежно від внутрішніх та зовнішніх подій. Люди можуть бути більш підготовленими до дослідження глибин свого розуму або таких речей, як просвітлення, на різних етапах свого життя, залежно від благополуччя, соціальної підтримки, доходу та обов'язків. У стресові часи та при обмежених ресурсах заглянути всередину складніше, ніж коли все гаразд. Зацикленість на одному напрямку за мінливих обставин також може завдати серйозної шкоди. Адже ви не підете стежкою, яку завалило лавиною. Так само потрібно змінювати тип практики, якщо вона виявляється непродуктивною чи шкідливою.

Справжня медитація сильно відрізняється від того, як її прийнято описувати як легкий і позитивний спосіб досягнення «ментальної форми». Отже, наступного разу, коли хтось порадить вам «потренувати свій розум» або записатися на медитаційний ретрит, скажіть, що ви підніметеся на цю гору, коли відчуєте себе готовими. Ви можете пояснити, що це не так просто, як уявний еквівалент кількох присідань. Вивчення внутрішнього світу — глибокий досвід, що змінює життя, але до нього слід підходити з повагою до ризиків і з деякими уявленнями про майбутній шлях. Підкорення вершини розуму в рамках обережного походу з провідником це, можливо, виклик всього життя. Це не так просто, як пройти кілька кіл по кварталу.

Читайте также


up